
Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επέκταση των εξουσιών του VAR προστέθηκε μια ακόμη αρνητική ψήφος και όχι από κάποιον τυχαίο. «Καμία ανάγκη επέκτασης του VAR», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, Μαρκ Μπούλινγκχαμ.
Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το VAR, θυμίζουμε ότι και η UEFA διέρρευσε τις αντιρρήσεις της, αφορά στο δικαίωμα να παρεμβαίνει αν ένας διαιτητής πρέπει να υποδείξει δεύτερη κίτρινη (κόκκινη) κάρτα και αν κατά λάθος δοθεί άουτ αντί για κόρνερ. Υπάρχει και πρόταση να καταργηθούν τα ριμπάουντ στα πέναλτι, δηλαδή να σταματά ο αγώνας αν αποκρούει ο τερματοφύλακας ή αν η μπάλα καταλήγει στο δοκάρι.
Πάντως, σύμφωνα με το BBC Sport στο διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο (IFAB) δεν έχει πρόταση περί διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του VAR. Παράλληλα, ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εάν υποβληθεί στην ετήσια συνεδρίασή του τον Νοέμβριο.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να διευρυνθεί το VAR», είναι άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, Μαρκ Μπούλινγκχαμ, σύμφωνα με δήλωσή του στο BBC Sport. Ο λόγος; «Υπάρχουν «αρκετές διακοπές στο παιχνίδι με το τρέχον μοντέλο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στους αγώνες».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΠΟ Αγγλίας (FA) έχει θέση στο ΔΣ του IFAB, μαζί με τις τρεις άλλες βρετανικές ομοσπονδίες. «Υπάρχουν τακτικές συζητήσεις στο IFAB σχετικά με το τι πρέπει να είναι το VAR και πώς πρέπει να προχωρήσει. Νομίζω ότι η θέση μας είναι ότι βρισκόμαστε σε καλή θέση τώρα», δήλωσε ο Μπούλινγκχαμ.
Και πρόσθεσε: «Φυσικά, αν κάποιος φέρει ένα θέμα προς εξέταση από το IFAB, τότε θα το εξετάσουμε. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε απαραίτητα ότι το VAR πρέπει να επεκταθεί αυτή τη στιγμή, επειδή θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετές διακοπές στο παιχνίδι με το τρέχον μοντέλο».
Θυμίζουμε ότι το VAR παρεμβαίνει στις εξής περιπτώσεις:
-Αν μετράει ή όχι ένα γκολ.
-Αν πρέπει να δίνεται ή όχι ένα πέναλτι.
-Αν πρέπει να δοθεί σε κάποιον ποδοσφαιριστή απευθείας κόκκινη κάρτα.
-Λανθασμένη ταυτότητα (όταν ο διαιτητής τιμωρεί ή αποβάλει τον λάθος παίκτη από την ομάδα που έκανε την παράβαση).
Πάντως, υπάρχει χρόνος τόσο για κατάθεση προτάσεων όσο και για δημόσια συζήτηση αλλαγών. Η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου θα γίνει τον Μάρτιο του 2026, στο Κάρντιφ. Για να περάσει μια αλλαγή κανόνα απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων του διοικητικού συμβουλίου.
Η Premier League υποσχέθηκε να βελτιώσει το VAR και έκτοτε έχει εργαστεί για τη μείωση των καθυστερήσεων, ενώ παράλληλα εισάγει βήματα για να ενημερώσει τους οπαδούς για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και γιατί. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA Πιερλουίτζι Κολίνα δήλωσε στο παρελθόν ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς να χρειάζονται καθυστερήσεις στο παιχνίδι.