Στη Γερμανία βάζουν όριο κόστους ρόστερ για τις ποδοσφαιρικές ομάδες

Η προσπάθεια ομάδων να συμμαζέψουν τα οικονομικά τους είναι παγκόσμια και δεν έχει σχέση μόνο με το Financial Fair Play της UEFA που εξελίχθηκε σε σύστημα «Squad Cost Rule», το οποίο είναι οδηγός αποφάσεων και για τις μεγάλες Λίγκες, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Κινήσεις γίνονται σε κάθε χώρα χωριστά, με τελευταίο παράδειγμα τη Γερμανία.
Επιτροπή ειδικών, με στόχο τη βιωσιμότητα των ομάδων και την αποτροπή εξωτερικών εξαρτήσεων, έχει καταρτίσει σχετική πρόταση και καθιερώνουν ανώτατο ποσοστό δαπανών για τις ομάδες της Bundesliga και της 2. Bundesliga, την οποία θα παρουσιάσει η Γερμανική Λίγκα (DFL). Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα ειδικών αποτελείται από έξι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της DFL και από εκπροσώπους ομάδων μεταξύ αυτών της Μπορούσια Ντόρτμουντ και του Αμβούργου.
Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα φέρεται να σχεδιάζει την εισαγωγή ανώτατου ορίου κόστους ρόστερ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kicker, η πρόταση περιλαμβάνει: Ανώτατο ποσοστό (π.χ. 70%) του ετήσιου τζίρου που μπορεί να διατεθεί σε μισθούς, μπόνους και αμοιβές μάνατζερ.
Ηδη, τον δρόμο έχουν ανοίξει άλλες Λίγκες, με παρόμοιες αποφάσεις. Είναι γνωστά τα προβλήματα στην Ισπανία η οποία δυσκολεύεται να πάρει παίκτες με μεταγραφή. Η La Liga έχει βάλει… δαγκάνα από το 2013 και καθορίζει ξεχωριστά για κάθε σύλλογο αυστηρό σύστημα δαπανών, βάσει των οικονομικών του δυνατοτήτων.
Για παράδειγμα: Τη σεζόν 2022–2023, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ανώτατο όριο 683 εκατ. ευρώ, η Μπαρτσελόνα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, είχε όριο μόλις 270 εκατ. ευρώ και η Σεβίλλη είχε όριο 190 εκατ. Ειδικότερα, αυτά τα όρια περιλαμβάνουν όλους τους μισθούς παικτών, προπονητών και τεχνικού προσωπικού, αλλά και αποσβέσεις μεταγραφών.
Από την πλευρά της, η Premier League εφαρμόζει κανόνες βιωσιμότητας και ελέγχου ελλειμμάτων. Όμως, δεν έχουν θεσπίσει απόλυτο ανώτατο όριο αποδοχών και δαπανών.
Σύμφωνα με το περιοδικό SportBILD, για τις ομάδες της Γερμανίας προβλέπεται η υιοθέτηση των κανόνων της UEFA. Δηλαδή, οι σύλλογοι θα επιτρέπεται να δαπανούν το πολύ το 70% των εσόδων τους από το ποδοσφαιρικό τμήμα για μεταγραφές, μισθούς και αμοιβές μάνατζερ. Ο νέος κανόνας του 70% πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και θα αφορά και τους 36 συλλόγους της Bundesliga και της 2. Bundesliga.
Μέχρι τώρα, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, οι σύλλογοι όφειλαν, κάθε μήνα Μάρτιο, να αποδείξουν ότι διαθέτουν ρευστότητα για την επόμενη σεζόν. Πλέον, μπαίνουν στο παιχνίδι νέοι οικονομικοί δείκτες. Η Γερμανική Λίγκα φιλοδοξεί να βελτιώσει το μοντέλο της UEFA, στο σημείο της διαφάνειας των κυρώσεων. Προβλέπονται τόσο οικονομικές όσο και αγωνιστικές ποινές, μέχρι και απαγόρευση μεταγραφών.
Επιπλέον, θα προβλέπεται διαφοροποίηση μεταξύ συλλόγων με ή χωρίς ίδια κεφάλαια. Δηλαδή, ομάδες που υπερβαίνουν το όριο αλλά διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια, θα υπόκεινται σε ηπιότερες ποινές. Η τελική πρόταση πρόκειται να συζητηθεί σύντομα και θα χρειαστεί έγκριση πριν εφαρμοστεί οριστικά.
Πάντως, υπάρχουν και επικριτές. Αυτοί υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζει την επιχειρηματική ελευθερία των συλλόγων και ενδέχεται να δημιουργήσει ανταγωνιστική στρέβλωση σε διεθνές επίπεδο, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία σε όλες τις μεγάλες λίγκες.