“Μακεδονικό” κουτόχορτο…

Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2019 11:03

“Μακεδονικό” κουτόχορτο…

γράφει ο Γιώργος Δ.Παπαδάκης

Για την φοβερή αποκάλυψη ,που την Κυριακή άφησε “άφωνους” πολλούς . Πραγματικά δεν πίστευα πως προοριζόταν να μεταβληθεί στο κύριο προεκλογικό κυβερνητικό αφήγημα. Αλλά το άκουσα ψες αργά στο Ηράκλειο από τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα,ειδικά την συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του κ.Τσίπρα επέλεξε να προβάλει η ΕΡΤ.

Αυτό θεώρησαν οι συνάδελφοι ως το πλέον ισχυρό κυβερνητικό επιχείρημα. Ποιο είναι τούτο το “αφήγημα”; Πριν 15 χρόνια ,έγραψε το Documento,ο Κώστας Καραμανλής με επιστολή του ενημέρωσε τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Τζώρτζ Μπους ,πως το όνομα “Μακεδονία” θα ήταν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης για να λυθεί το ζήτημα με το γειτονικό κράτος. “Καραμανλής:Ναι στο όνομα Μακεδονία” ήταν ο τίτλος της εφημερίδας.

Και γέμισαν έτσι από ψες σχόλια τα μέσα “κοινωνικής δικτύωσης”: “Να ο προδότης”,”βγάζουν τη σκούφια τους και μας βαράνε”,”είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”,”σανό μας ταΐζουν”,”τι γίνεται ρε παιδιά πίσω από τις πλάτες μας”,”μα καλά νομίζουν πως μας ταΐζουν κουτόχορτο”.

Λυπάμαι φίλοι που θα στεναχωρηθούν κάποιοι.Που όντως μοιάζει πως τους αρέσει το”κουτόχορτο”. Το ζήτημα όμως είναι ακριβώς, ποιος τους ταΐζει το κουτόχορτο. Κατ΄αρχήν -κι ας ξεκινήσουμε από εκεί –η φοβερή αποκάλυψη του Documento είχε …αποκαλυφθεί ξανά στις 13 Απριλίου του 2005.

Ολόκληρη η επιστολή του Κ.Καραμανλή προς τον Τζ. Μπους είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα τα “Νέα” ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Όντως ξεκάθαρα αναφέρει πως η πρόταση ονομασίας “Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγιε-Σκόπιε”μπορεί να αποτελέσει την βάση συζήτησης για επίλυση του προβλήματος.

Πόσο σχετικό βρίσκετε λοιπόν εσείς τον τίτλο του Documento, “Καραμανλής:Ναι στο όνομα Μακεδονία”; Πόσο σχετικό τον τίτλο του Έθνους “Διγλωσσία από την Ν.Δ.”(Στο Μακεδονικό),που ως φράση επανέλαβε χθες στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός; Απολύτως χωρίς επαφή με την πραγματικότητα.Κοινώς, καταντίπ άσχετο.

Πρώτον ,γιατί ως ήδη είπαμε , η επιστολή ήταν γνωστή ήδη από το 2005,ενώ πέραν της τότε δημοσιοποίησης της ,το ΥΠΕΞ είχε ενημερώσει επίσημα όλους τους διαπιστευμένους τότε,διπλωματικούς συντάκτες. Στην ουσία τώρα.Στο “Ζουμί” της επιστολής: “More specifically ,the name proposed by the Special Representative is “Republika Makendonija -Skopje”, to be used untranslated”.Δηλαδή:”Ειδικότερα το όνομα που προτείνεται από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο”Ρεπόυμπλικα Μακεντόνιγιε-Σκόπιε” να χρησιμοποιείται αμετάφραστο”και μάλιστα όπως διευκρινίζει πιο κάτω η επιστολή στο κυριλλικό αλφάβητο.

Δεν ήταν τίποτε άλλο δηλαδή η επιστολή , παρά ο απαραίτητος διπλωματικός ελιγμός ,ώστε να καταστεί εφικτό το ελληνικό “βέτο” για την είσοδο της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά γνώριζε ασφαλώς πως τέτοια πρόταση μόνο να …απορριφθεί μπορούσε από την κυβέρνηση των Σκοπίων.Και έτσι έγινε.

Αυτό ακριβώς ήταν το νομικό έρεισμα της ελληνικής κυβέρνησης ,ή οποία συμμορφούμενη προς τις “διεθνείς” πιέσεις ,που ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν για το “Μακεδονικό” ,όφειλε να κάνει μία “λογική” πρόταση συμφωνίας.Και την έκανε ,γνωρίζοντας εξ αρχής πως επρόκειτο να απορριφθεί.

Όμως αλήθεια,τώρα τον θυμήθηκε τον Καραμανλή το Documento; Τώρα τον θυμήθηκε ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ; Έξι χρόνια κοντά τον είχαν ξεχασμένο… Και τους είχε. Δεν μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Καραμανλή ,δεν μιλούσε ο Καραμανλής για τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα.

Τώρα ,ωστόσο, μια Κυριακή πριν τις εκλογές άρχισαν να τον θυμούνται.Και αφού είχε προηγηθεί το “όλοι μαζί με τον Κυριάκο” του Καραμανλή στο “Βελίδειο”.

Ποιος λοιπόν ταΐζει ποιους κουτόχορτο;


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook