Αναβάθμιση – ορόσημο: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος δορυφορικών επικοινωνιών με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαστεργίου

Στις 23 Ιουλίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου βρέθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα: η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή στον τομέα των διαστημικών επικοινωνιών.
Με την καθοδήγησή του ξεκινά η μετατροπή τριών ελληνικών αστεροσκοπείων – του Εθνικού Αστεροσκοπείου Χελμού, του Σκίνακα στην Κρήτη και του Αστεροσκοπείου Χολομώντα στη Χαλκιδική – σε υπερσύγχρονους Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς (Optical Ground Stations). Το έργο, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), στο πλαίσιο του Ελληνικού Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου επίγειων σταθμών που θα επιτρέπουν οπτικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας με δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO), αλλά και την ανάπτυξη εφαρμογών αιχμής όπως η κβαντική κατανομή κλειδιών (QKD).
Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν:
• Προηγμένα οπτικά συστήματα με νέες τηλεσκοπικές διατάξεις και συνοδευτικό εξοπλισμό αιχμής.
• Υποδομή επικοινωνίας για ασφαλείς οπτικές επικοινωνίες και κβαντική διανομή κλειδιών.
• Εξειδικευμένο λογισμικό για τη διαχείριση και λειτουργία των σταθμών.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, παρακολουθεί στενά το έργο Obs2OGS, το οποίο αξιοποιεί τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας: τον καθαρό ουρανό, τα μεγάλα υψόμετρα και την άριστη χερσαία διασύνδεση μέσω οπτικών ινών.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει καταστήσει το έργο στρατηγική προτεραιότητα, επιδιώκοντας η Ελλάδα να γίνει ο κεντρικός κόμβος οπτικών επικοινωνιών στην Ευρώπη, συμμετέχοντας σε κρίσιμα δίκτυα όπως το EuroQCI και το Nucleus. «Δεν είναι απλώς μια επένδυση σε τεχνολογίες, είναι μια επένδυση στο μέλλον της χώρας και στη θέση της στο διεθνές στερέωμα», επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες.
Η κίνηση αυτή ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα, ανοίγει νέους δρόμους για επιστημονική έρευνα και τεχνολογική καινοτομία, και δημιουργεί υποδομές που θα στηρίξουν κρίσιμες εφαρμογές επικοινωνίας με υψηλή ασφάλεια και αξιοπιστία για τις επόμενες δεκαετίες.