Αδέσποτα

Δημοσιεύτηκε στις 09/04/2019 16:24

Αδέσποτα

Το διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και μείναμε κάγκελο.Υπάρχει,λέει, μια πρόταση για το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων στο Ηράκλειο!Καταρχάς χαιρόμαστε που επιτέλους παραδέχτηκαν ότι είναι πρόβλημα. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

Πρόταση από την “Ηράκλειο Πρωτοβουλία” για τη δημιουργία ειδικού περιφραγμένου δημοτικού χώρου όπου εκεί θα ζουν τα αδέσποτα σκυλιά,που τώρα βρίσκονται ελεύθερα στην πόλη και δημιουργούν πρόβλημα σε πολίτες και επισκέπτες.

Η πρόταση περιλαμβάνει έξι (6) σημεία και έγινε δεκτή από τον υπεύθυνο για το θέμα αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ.Κεφαλογιάννη.
Προφανώς δεν ξέρουμε αν τελικά υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και πότε,αυτό όμως που μας χαροποιεί είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται παραδεχτό επίσημα ότι το θέμα των αδέσποτων ζώων είναι ένα πρόβλημα,ότι οι αγέλες των σκυλιών δεν είναι μια κανονικότητα που είμαστε υποχρεωμένοι όλοι εμείς να αποδεχτούμε και ότι πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει προς όφελος των πολιτών του Ηρακλείου αλλά και προς όφελος των ίδιων των ζώων που δεν πρέπει να ζουν στους δρόμους και να τρώνε από τα σκουπίδια.

Το θέμα είναι βέβαια πως φτάσαμε στο 2019 για να ξεκινήσουμε να συζητάμε για λύσεις,πάνω σ’ένα ζήτημα που μέχρι πριν από λίγο καιρό δε θεωρούσαμε καν ότι ήταν πρόβλημα.Είναι κι αυτή μια πρόοδος.Ας ελπίσουμε ότι θα ζούμε για να δούμε το έργο αυτό να ολοκληρώνεται,την πόλη να αδειάζει από τις αγέλες των αδέσποτων σκυλιών,τους πεζούς να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς φόβο παντού,τους ανθρώπους που οδηγούν μηχανές να μη φοβούνται  μήπως και τους τύχει σκύλος στον δρόμο και τις τριτοκοσμικές εικόνες ζώων που ουρούν στα πεζοδρόμια ή τρώνε από τα σκουπίδια να είναι μια μακρινή ανάμνηση.

 

 

Η πρόταση της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» για τα αδέσποτα

 

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Η Δημοτική Αρχή να παραχωρήσει τη χρήση κάποιου από τα αγροτεμάχια της κτηματικής περιουσίας του Δήμου, ελεύθερο σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, εμβαδού τεσσάρων περίπου στρεμμάτων. Πρέπει να βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, να υπάρχει κοντινή παροχή νερού και κατά προτίμηση να είναι σε ύψωμα. Κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση για 3 ακίνητα του Δήμου που πιθανόν να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
  2. Το δεύτερο στάδιο, είναι μια καλή περίφραξη περιμετρικά, ενώ μέσα στον περιφραγμένο χώρο θα γίνουν επιμέρους περιφράξεις, όπου θα χωριστούν τα ζώα σε κατηγορίες, για να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ τους. Επίσης στους χώρους αυτούς θα υπάρχουν τα σπιτάκια των ζώων, καθώς και χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για τη διαμονή των εθελοντών που θα αναλάβουν την φροντίδα τους.
  3. Κτηνίατροι της πόλης θα αναλάβουν την ευθύνη να επισκέπτονται περιοδικά τον χώρο για την ιατρική περίθαλψη.
  4. Να γίνει άτυπος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών και μελέτης, ώστε ο χώρος και τα καταλύματα ανθρώπων και ζώων να είναι λειτουργικά και να υπάρχει και αισθητικό αποτέλεσμα.
  5. Ο χώρος αυτός θα μπορεί να δεχτεί ομάδες εθελοντών, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Επίσης θα μπορεί να είναι επισκέψιμος σε οικογένειες, σχολεία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σε τουρισμό με ιδιαίτερη φιλοζωική διάθεση.
  6. Για το ρόλο του υπεύθυνου, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο, με αγάπη, ανιδιοτέλεια, γνώση, εμπειρία και είναι ανοικτός σε συνεργασία με φιλόζωους και ομάδες εθελοντών, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την αρμονική λειτουργία του χώρου.

http://www.allaboutdog.gr/reportaz-tou-vvc-gia-ta-adespota-stin-ellada/

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook