Εργασία και χαρά με 300 ευρώ το μήνα

Δημοσιεύτηκε στις 08/04/2019 07:32

Εργασία και χαρά με 300 ευρώ το μήνα

 

“Να χαμογελάτε στους πελάτες” ήταν η πρόταση ή καλύτερα η διαταγή της διεύθυνσης γνωστής αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ της χώρας μας. “Τα 300 ευρώ που παίρνετε είναι 300% πάνω από τα 0 (μηδέν) ευρώ που θα παίρνατε αν ήσασταν άνεργοι”.Ωραίος συλλογισμός Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

 

Φυσικά ο διευθυντής που έγραψε αυτή την πατσαβούρα και τη μοίρασε στους εργαζόμενους του Σούπερ Μάρκετ αφενός θα έπρεπε να γνωρίζει τα βασικά της αριθμητικής για να μην γράφει ότι τα 300 ευρώ είναι 300% πάνω από τα…μηδέν,αφετέρου να καταλάβει ότι πια οι άνθρωποι οποιασδήποτε εργασίας έχουν τις βασικές γραμματικές γνώσεις και την στοιχειώδη ευφυΐα για να καταλάβουν ότι τα 300 ευρώ είναι περισσότερα από τα μηδέν αλλά και οι 8 ή 10 ώρες ξάπλα είναι καλύτερες από τις 8 ή 10 ώρες ορθοστασίας,κουβαλήματος εμπορευμάτων και εξυπηρέτησης πελατών.
Οπότε…

Ευμάρεια και Κρίση.

Η πραγματικότητα είναι είναι πια αυτή:
Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης εργασίας.
Αυτός που ήταν εξαρχής ο σκοπός της κρίσης.Κι αν δεν ήταν ο μοναδικός σκοπός,σίγουρα ήταν ένα από τα κομμάτια του όλου παζλ.
Της συγκεκριμένης κρίσης και όλων των άλλων κρίσεων του καπιταλιστικού συστήματος,που όταν βρίσκεται στη φάση της ευμάρειας είναι όλα όμορφα και ο πλούτος διαχέεται από την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας προς τη βάση,από τους πλούσιους δηλαδή στους φτωχότερους,μέσω της  περίφημης “διάχυσης”.
Κερδίζουν οι “δυνατοί” δέκα κερδίζουν και οι υπόλοιποι …ένα.Είναι μια σχέση win-win που λέμε και στο χωριό μου δηλαδή.
Όμως όταν κάποια στιγμή το όλο σύστημα απορρυθμιστεί (deregulation),η κερδοφορία μειώνεται ή και εκμηδενίζεται,οπότε η πορεία των πραγμάτων αντιστρέφεται.

Προκειμένου να δημιουργηθεί κερδοφορία και πάλι,οι μικροί θα χάσουν κάτι ή και τα πάντα.Το σπίτι τους,το αυτοκίνητο τους,τη δουλειά τους,τη σύνταξη τους,την περίθαλψη τους.
Είναι η περίφημη “συσσώρευση κεφαλαίου”.Στη φάση αυτή οι μικροί αποκλειστικά χάνουν και κερδίζουν αποκλειστικά οι μεγάλοι.Όταν θα γίνουν αρκετά μεγάλοι θα ξαναμπούμε πάλι στη φάση της “ευμάρειας”.Νέες δουλειές,νέα μεγάλα έργα,ανάπτυξη,εισοδήματα για όλους.Για όλους όσους έχουν καταφέρει και έχουν βγει σώοι από την κρίση που προηγήθηκε,που πάντα προηγείται πριν τη φάση της ευμάρειας.

Αυτά τα απλά και βασικά.
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ζούμε και γιατί το ζούμε.
Μέχρι να βγούμε λοιπόν από το τούνελ,300 ευρώ θα παίρνεις και θα σε ειρωνεύεται στα μούτρα το κάθε τύπος που επειδή παίρνει …5 ευρώ παραπάνω από εσένα,σου παριστάνει τον διευθυντή.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook