Σύριζα και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για το ποιος πούλησε πρώτος τα “Ελληνικά Πετρέλαια” (ΕΛΠΕ).Υπάρχει μια παροιμία του λαού μας για καταστάσεις σαν κι αυτή με έναν ξένο αχυρώνα και δυο συμπαθή οικόσιτα ζώα που τσακώνονται εκεί,που δεν την γράφουμε για να μην προσβάλουμε τα συμπαθή και εντελώς άκακα αυτά τετράποδα Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης
Αρχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνταν με πείσμα την παρουσία ενεργειακών κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
Θυμόμαστε όλοι τον κ.Πάγκαλο ως αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου δέκα χρόνια πριν να ειρωνεύεται μέσα στη Βουλή τον Γιώργο Χαρδαβέλλα και την εκπομπή του “Πύλες του Ανεξήγητου”,που μιλούσε για πλούσιες ελληνικές θάλασσες σε ενεργειακά κοιτάσματα,σε ποσότητες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να την ανεβάσουν επίπεδο,οικονομικά και γεωστρατηγικά.
Αντίθετα για τον κ.Πάγκαλο και για την ντόπια mainstream κοινότητα όλα αυτά ήταν ιστορίες σεναριολόγων περιθωριακών τύπων που έβγαιναν σε περιθωριακά κανάλια και έλεγαν ανακρίβειες.
Η Ελλάδα δεν είχε ενεργειακά κοιτάσματα και ήταν καταδικασμένη να είναι η Ψωροκώσταινα της Ευρώπης.
Τελικά όμως όπως αποδείχτηκε τα πράγματα δεν ήταν έτσι.
Από εκείνη την εποχή πέρασε σχεδόν μια δεκαετία και πλέον κανείς δεν αμφισβητεί ότι στις θάλασσες της χώρας μας υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια αποθηκευμένα σε μορφή υδρογονανθράκων,που περιμένουν κάποιος να έρθει και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται.
Αποδίδοντας φυσικά εκατομμύρια δολάρια στη χώρα μας και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία και η ημιαπασχόληση είναι ο κανόνας στην αγορά.
Δισεκατομμύρια όμως που θα είναι σαφώς λιγότερα -τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται από διάφορους ειδικούς- αν ο καθ’ύλην φορέας,τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) έχουν …ιδιωτικοποιηθεί μέχρι να αρχίσει να βγαίνει το πρώτο φυσικό αέριο από τη νότια Κρήτη ή τη δυτική Ελλάδα.
Ιδιωτικοποίηση μιας εταιρίας που είναι σίγουρο ότι θα είναι χρυσοφόρα και μάλιστα πολύ σύντομα,γιατί;
Τουλάχιστον ο ΟΤΕ όταν πουλήθηκε (και όχι “ιδιωτικοποιήθηκε” αφού πέρασε στην κυριότητα της αντίστοιχης δημόσιας επιχείρησης επικοινωνιών της Γερμανίας) το ελληνικό δημόσιο βρισκόταν πάλι σε φάση χρεοκοπίας και με τα χρήματα που κέρδισε από την πώληση μέρους των μετοχών της επιχείρησης αυτής,κέρδισε χρόνο.
Τώρα όμως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά,αφού μιλάμε για πακτωλό χρημάτων.
Για τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα.
Γιατί να πωληθούν τα ΕΛΠΕ;
Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό έγινε τις προάλλες στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και τον ερωτώντα Νίκο Παππά από πλευράς του Σύριζα.
Τι καταλάβαμε από αυτή τη συζήτηση;
Ότι αφενός η πώληση είχε ξεκινήσει από την εποχή της “πρώτης φοράς Αριστεράς”,αφετέρου ότι βρισκόταν στο πακέτο των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές.
Βάλετε τώρα τα κομμάτια του παζλ το ένα δίπλα στο άλλο και δείτε τη μεγάλη εικόνα.
Μια χώρα που σε μια νύχτα μέσα χρεοκοπεί,οι διάφοροι εταίροι της τής προσφέρουν χρήματα για να τη σώσουν,με αντάλλαγμα εκείνη να τους δώσει μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών της και τη δημόσια περιουσία της.
Την οποία δημόσια περιουσία της Ελλάδας όταν ξεκίνησε η κρίση οι περισσότεροι εγχώριοι αρθρογράφοι παρουσίαζαν σαν μηδαμινή και μάλιστα ειρωνεύονταν και όσους υποψιάζονταν ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια θα είχε ανταλλάγματα,ενώ τελικά φαίνεται ότι ήταν αμύθητη αφού η Ελλάδα μπορεί άμεσα να μετατραπεί σε μια μεγάλη παραγωγό ενέργειας.Αρκεί η πολιτική της τάξη να συμπεριφερθεί με πατριωτισμό,κάτι για το οποίο έχουμε κάποιες αμφιβολίες.
Για την ιστορία να πούμε ότι στη Νορβηγία η κρατική StatOil έχει το 67%,ενώ στην Ιταλία η αντίστοιχη Eni το 30%,στη χώρα μας πόσο τοις εκατό των ΕΛ.ΠΕ. θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο;
Περισσότερα από Σπύρος Αλεξάκης
Θα απειλούσε το Μεξικό την Καλιφόρνια και η Ουάσινγκτον θα σφύριζε αδιάφορα;
Το "απάνεμο λιμάνι" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αποφασίσαμε να δέσουμε τη χώρα μας,δε μας προστάτευσε στη μεγάλη κρίση χρέους …
Ο Σαλβίνι δεν ξανατρώει Νουτέλα
Έμαθε ότι φτιάχνεται από τούρκικα φουντούκια. Σπ.Αλεξ.
Κόψε στα δύο το Αιγαίο
Θα πηγαίνουμε ανατολικά του Ηρακλείου,προς τη Χερσόνησο δηλαδή και θα βρισκόμαστε σε...τουρκική θάλασσα.Το λέγαμε παλιότερα στο ραδιόφωνο και έμοιαζε σε …