1 δις άνθρωποι πληρώνουν τον εθνικό και επιχειρηματικό ανταγωνισμό για το εμβόλιο!

Δημοσιεύτηκε στις 23/03/2020 13:12

1 δις άνθρωποι πληρώνουν τον εθνικό και επιχειρηματικό ανταγωνισμό για το εμβόλιο!

Μέχρι σήμερα λιγότερες από 60 χώρες σε σύνολο 200 σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν μηδενικά κρούσματα του Κορονωιού. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Ενώ συνεχώς ο αριθμός των “ανέπαφων” κρατών μειώνεται επιβεβαιώνοντας τις διαστάσεις της παγκόσμιας πανδημίας. Στα υπόλοιπα 160 περίπου κράτη έχει επιβληθεί σειρά περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του Κορωνοιού. Εκτιμάται ότι μέχρι τώρα σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες έχουν αλλάξει την καθημερινότητα τους , αφού υποχρεώνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις τους να ακολουθήσουν απαγορεύσεις και περιορισμούς.Ο αριθμός τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο φαίνεται ότι θα μεγαλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει και η αγωνία τους για τον εντοπισμό του κατάλληλο εμβολίου που θα δώσει τέλος στον επιδημικό εφιάλτη.Σε δεκάδες πλέον χώρες έχουν ενεργοποιηθεί εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες που δίνουν αγώνα δρόμου για να φθάσουν στο εμβόλιο. Σχεδόν κάθε ημέρα ενημερωνόμαστε και για μια νέα ελπιδοφόρα προσπάθεια από κάποια ερευνητική ομάδα, σε κάποια χώρα του πλανήτη.Μέχρις εδώ όλα καλά και απολύτως θεμιτά και αναγκαία.

Όμως πίσω από την έρευνα των εκατοντάδων επιστημονικών ομάδων , υπάρχουν κράτη και εταιρίες-κολοσσοί. Συνδυαστικά ή οχι, έχουν επιδοθεί σε ένα ακραιφνή ανταγωνισμό για το ποια εταιρία και κατ΄επέκταση ποια χώρα θα καταφέρει να δώσει το ¨ελιξήριο¨ της σωτηρίας. Ακόμη και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεμιτό.Όμως είναι καταφανές οτι αφενός υπάρχουν αντικρουόμενα επιστημονικά συμπεράσματα και αφετέρου υπάρχει διάχυτη η απόκρυψη ερευνητικών στοιχείων μεταξύ κρατών-εταιριών που τα διατηρούν στη φαρέτρα τους για να ανταπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.Όλα αυτά την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ενω εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προσβληθεί απο τον Κορονωιό.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.Και έτσι οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.Ας αναλογιστεί κανείς αν ,για παράδειγμα σε επίπεδο Ευρώπης, όλα τα κράτη που διαθέτουν ερευνητικό δυναμικό αιχμής στο συγκεκριμένο τομέα, συντόνιζαν την προσπάθεια τους και φυσικά αντάλλαζαν στοιχεία και ευρήματα. Ο χρόνος εντοπισμού του εμβολίου θα μειωνόταν δραστικά και μαζί του θα περιοριζόταν και ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων.Όμως ο εθνικός και επιχειρηματικός ανταγωνισμός δεν το επιτρέπει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όφειλε εγκαίρως να έχει συντονίσει το ερευνητικό έργο, τουλάχιστον για περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε πανδημία όπως αυτή που βιώνει η ανθρωπότητα. Οι χώρες οφείλουν με τη σειρά τους να στηρίξουν μια κοινή προσπάθεια και να το επιβάλουν και στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ανταγωνισμός σκοτώνει την υγεία.Κάθε κρίση οφείλει να μας διδάσκει.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook