Αποκάλυψη: Εταιρίες καθορίζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην πλατεία 18 Άγγλων – Δήμος Ηρακλείου και ΕΛ.ΑΣ σε ρόλο “θεατή”

Σε έναν Δήμο με πληθυσμό 180.000 κατοίκους και έκταση 245 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ποτέ δυνατόν να βγάλει κανείς συμπέρασμα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτήν την πόλη εστιάζοντας μόνο σε ένα σημείο της που δεν ξεπερνά σε έκταση τα 1.400 τ.μ και έχει περίμετρο μικρότερη απο 150 μέτρα; Σίγουρα φαντάζει υπερβολικό, αν όχι και άδικο. Όχι όμως όταν πρόκειται για την πλατεία 18 Άγγλων.Το τοπόσημο της πόλης που συνδυάζει και τις 7 πληγές της.
Την αναρχία. Την ανομία. Την ασυνεννοησία. Το μικροσυμφέρον. Την αδιαφορία. Την εκμετάλλευση και εν τέλει την ταλαιπωρία όλου του Ηρακλείου.
Πληγές στο ¨σώμα¨ της πόλης που όλους εκείνους που πραγματικά την διοικούν χωρίς να έχουν καν…αρμοδιότητα! Το ποιοι θα το διαπιστώσετε στη συνέχεια.
Μια πρώτη εικόνα δόθηκε με το αποκαλυπτικό άρθρο στις 5 Μαΐου με τίτλο “Συντεχνίες -Δήμος Ηρακλείου: Ποιος διοικεί αυτήν την πόλη;¨ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Σήμερα η έρευνα προχωρά ένα βήμα παραπέρα για να αποκαλυφθούν απίστευτα πράγματα στις πλάτες μιας ολόκληρης πόλης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , εστιάζοντας σε μια από τις εκφάνσεις των παράλογων έως παράνομων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται επί του κυκλικού κόμβου της πλατείας 18 Άγγλων. Τα τουριστικά λεωφορεία τύπου ¨hop on-hop off¨, τα οποία έχουν αποκτήσει θέση στάσης και προσωρινής στάθμευσης επί του κυκλικού κόμβου ενώ ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι σαφής. Σύμφωνα με τον ΚOK απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων επί κυκλικού κόμβου και σίγουρα δεν επιτρέπονται όταν διαπιστώνεται παρακώλυση της κυκλοφορίας, άρα τόσων των τουριστικών λεωφορείων , όσο και των ταξί αλλά και οποιουδήποτε άλλου οχήματος .
To χρονικό μιας απίστευτης απόφασης χωρίς νομιμότητα και πλέον αρμοδιότητα!
Μέχρι και τις 26 Ιουλίου του 2024 οπότε και κυρώθηκε η σύμβαση πώλησης του Λιμένα Ηρακλείου η χερσαία ζώνη του Λιμένα στην οποία περιλαμβάνεται και η Λεωφόρος Νεάρχου, δηλαδή η παραλιακή και η Πλατεία 18 Άγγλων, βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου που μέχρι τότε τελούσε υπό δημόσιο καθεστώς .Μετά την οριστική μεταβίβαση του 67% των μετοχών στον όμιλο Grimaldi και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Λιμένα και του Ο.Λ.Η ,ο Οργανισμός έπαψε να έχει την αρμοδιότητα της χερσαίας ζώνης.
Μάλιστα γι΄αυτο το λόγο στις 23 Σεπτεμβρίου του 2024,δηλαδή 4 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των μετοχών, έσπευσε να αποστείλει έγγραφο προς τον Δήμο Ηρακλείου για να αποποιηθεί την αρμοδιότητα της χερσαίας ζώνης σημειώνοντας τα εξής : “…Σας κάνουμε γνωστό ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου δεν είναι πλέον υπεύθυνος και αρμόδιος διαχειριστής των υποδομών και των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στον παραλιακό δρόμο (Λεωφόρος Νεάρχου) ,σύμφωνα με το τοπογραφικό της χερσαίας ζώνης…”
Μέχρι και τότε λοιπόν, την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων λεωφορείων την εξέδιδε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου που ενέκρινε το αίτημα των επιχειρηματιών , βάσει του οποίου εξασφάλιζαν και την τελική αδειοδότηση απο το Υπουργείο Τουρισμού.
Την άνοιξη του 2024, δηλαδή λίγους μόλις μήνες πριν φτάσει στη Βουλή η σύμβαση για την πώληση του Λιμανιού στον όμιλο Grimaldi που θα είχε ως αποτέλεσμα και την απώλεια της αρμοδιότητας της χερσαίας ζώνης, ο ΟΛΗ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, με δυο αποφάσεις του(27/4/24 και 1/5/25) αποστέλλει αίτημα προς το Υπουργείο Τουρισμού ζητώντας να ιδρυθούν δυο νέες στάσεις για τουριστικά λεωφορεία η μια εκ των οποίων στην¨ καρδιά¨ της πλατείας 18 Άγγλων , δηλαδή επί του κυκλικού κόμβου.Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ γνωρίζουν αφενός ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σύννομο σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αφετέρου ότι ο κόμβος είναι ήδη επιβαρυμένος κυκλοφοριακά .Ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ΟΛΗ οδεύει προς ιδιωτικοποίηση και άρα σύντομα δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα επί της χερσαίας ζώνης.
Όμως βάσει αυτού του αιτήματος το Υπουργείο Τουρισμού έρχεται 5 μήνες μετά, στις 21/10/24 (ενώ το Λιμάνι του Ηρακλείου έχει ιδιωτικοποιηθεί) να αδειοδοτήσει τα τουριστικά λεωφορεία ώστε να έχουν θέση στάσης και προσωρινής στάθμευσης επί της πλατείας 18 Άγγλων. Μόνο που η χερσαία ζώνη δεν ανήκει πλέον στον φορέα που έκανε το αίτημα Και όχι μόνο αυτό. Ο φορέας αυτός δεν είναι καν δημόσιος ,είναι πλέον μια ιδιωτική εταιρία!
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού κοινοποιείται στον Ιδιωτικό Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και στον Δήμο Ηρακλείου. Η μεν πρώτη ιδιωτική εταιρία αποφεύγει αν και όφειλε (γιατί άραγε;) να ενημερώσει το Υπουργείο ότι πλέον ο ΟΛΗ δεν έχει αρμοδιότητα επί της χερσαίας ζώνης ,ο δε Δήμος που τότε βρίσκεται εν αναμονή της επίσημης ανάληψης της αρμοδιότητα της χερσαίας ζώνης, αποδέχεται σιωπηρά την επιβολή κυκλοφοριακών δεδομένων στην πόλη.
Ερωτήματα για Δήμο Ηρακλείου , Λιμεναρχείο και Ελληνική Αστυνομία
Είναι εξοργιστικά εντυπωσιακό πως ο Δήμος Ηρακλείου, είτε η χερσαία ζώνη του ανήκει, είτε όχι, επιτρέπει σε οποιονδήποτε φορέα -είτε του δημόσιου ,είτε του ιδιωτικού τομέα -,να καθορίζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης προκαλώντας σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα την επί σειρά ετών ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Ακόμη και την περίοδο όπου ο ΟΛΗ ως δημόσιος φορέας είχε την αρμοδιότητα της χερσαίας ζώνης, ο Δήμος εμφανίστηκε από αδιάφορος ή απρόθυμος έως και ανήμπορος να πάρει την κατάσταση-ως όφειλε- στα χέρια του για να προστατεύσει τους Δημότες του και να επιβάλλει τη νομιμότητα επί του κυκλικού κόμβου με τη συνδρομή των εμπλεκόμενων ελεγκτικών αρχών. Αλλά πως να συμβεί αυτό όταν όπως έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο, ο ίδιος ο Δήμος χωρίς καμία απόφαση έχει εγκρίνει σιωπηρά με προφορική εντολή, οι ιδιοκτήτες ταξί να αποκτήσουν πιάτσα επί του κυκλικού κόμβου, κόντρα στις νόμιμα αδειοδοτημένες θέσεις που έχουν -βάσει απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου-, επί της οδού Μητσοτάκη;
Αντιστοίχως υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, για όσα χρόνια η χερσαία ζώνη άνηκε στο Λιμάνι, επομένως είχε και την ευθύνη της αστυνόμευσης της παραλιακής λεωφόρου. Πώς και γιατί επέτρεπε τη στάση και προσωρινή στάθμευση όλων των οχημάτων επί του κυκλικού κόμβου; Τα ίδια ερωτήματα πλέον αφορούν και στην Ελληνική Αστυνομία εκτός από την Δημοτική Αστυνομία.
Πώς η ΕΛ.ΑΣ επιτρέπει στο Υπουργείο Τουρισμού να έχει εκδώσει μια απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και σίγουρα, η απόφαση αυτή συμβάλλει στην παρακώλυση της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο;
Αν όχι ο Δήμος, αν όχι το Λιμεναρχείο ,αν όχι η Αστυνομία, τελικά ποιος θα προστατέψει τους Ηρακλειώτες;
Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;