Είσαι 40αρα, διαμένεις στην Κρήτη και θέλεις παιδί; Θα το πληρώσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2020 11:25

Είσαι 40αρα, διαμένεις στην Κρήτη και θέλεις παιδί; Θα το πληρώσεις!

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης μέσα από μια επικοινωνιακή καταιγίδα έφερε προς έγκριση στη Βουλή το το σχέδιο νόμο που προβλέπει την καταβολή επιδόματος γέννας για κάθε νέο παιδί που έρχεται στον κόσμο. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Βασική στόχευση της κυβέρνησης-και ορθώς- είναι να αξιοποιηθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα ώστε να στηριχθούν τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν.Σίγουρα η οικονομική παράμετρος δεν είναι η μόνη που καθορίζει την επιλογή αλλά αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα πλέγμα απέναντι στο μείζον εθνικό ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.Μέχρις εδώ καλά.

Όμως την ώρα που η κυβέρνηση θεσμοθετεί επιδόματα στήριξης,έρχεται να αυτοακυρωθεί στην πράξη αποδυναμώνοντας το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας.Σε όλη την Κρήτη οι γυναίκες που υπερβαίνουν την ηλικία των 35 ετών ή αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα κατά τη διάρκεια της κυοφορίας τους ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες, υποχρεώνονται από το δημόσιο σύστημα υγείας του νησιού μας να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας για να υποβληθούν απλώς σε μια διαγνωστική επεμβατική εξέταση, όπως η αμνιοπαρακέντηση!

Τις τελευταίες εβδομάδες η μοναδική νοσηλευτική δομή στο νησί όπου μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη εξέταση ,έπαυσε να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Η μοναδική ιατρός που υπηρετεί στο ΠΑΓΝΗ, τελεί πλέον υπο αναρρωτική άδεια και έτσι πολύ απλά ,το ¨κατάστημα¨ κατέβασε ρολά.Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη απο τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αναπλήρωση της θέσης και επομένως οι οι αμνιοπαρακεντίσεις δεν πρόκειται να εκτελούνται μέχρι και τον Μάρτιο όποτε και θα επιστρέψει η Ιατρός από την αναρρωτική άδεια!

Είναι προφανές οτι όσες γυναίκες στην Κρήτη βρίσκονται από την 15η έως και την 20η εβδομάδα της κύησης (πρόκειται για το κρίσιμο διάστημα εκτέλεσης της εξέτασης) το επίμαχο τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος, όπου θα απουσιάζει η Ιατρός ,τότε είναι υποχρεωμένες να καταφύγουν σε ιδιώτες ιατρούς και κλινικές της Κρήτης,πληρώνοντας αδρά την αμνιοπαρακέντηση που κυμαίνεται σε κόστος από 700 ευρώ έως και 1000 ευρώ.Στην αντίθετη περίπτωση, αν θέλουν δημόσιο νοσοκομείο αυτό επι του παρόντος μπορούν να το κάνουν μόνο εκτός Κρήτης!

Η αμνιοπαρακέντιση είναι κρίσιμη εξέταση αφού λόγω ηλικίας απαιτείται στενότερη παρακολούθηση γιατί ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down μεγαλώνει. Το ίδιο ισχύει αν υπάρχει προδιάθεση γενετικών ανωμαλιών .Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και την συμβολή της στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.Κι’ όμως φαίνεται οτι δεν στάθηκε αρκετό για να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός αναπλήρωσης των θέσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας.Στον ¨αυτόματο πιλότο¨για το όπως έρθουν και όπως πάνε.Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για μια υπηρεσία πολεοδομίας ή φορολογικού ελέγχου αλλά για την υγεία.

Αλήθεια εάν μια οικογένεια δεν διαθέτει το ποσό για να πληρώσει τον ιδιώτη ιατρό αλλά ούτε έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει για να βρει σε άλλη περιοχή δημόσιο νοσοκομείο και έτσι δεν πραγματοποιήσει την εξέταση και στη συνέχεια αποδειχθεί ότι το παιδί που γεννήθηκε αντιμετωπίζει οποιουδήποτε είδους χρωμοσωμική ανωμαλία,τι θα απαντήσουν στους γονείς;Τι θα απαντήσουν για το μέλλον του ίδιου του παιδιού ; Λυπούμεθα αλλά είχε αναρρωτική η μοναδική Ιατρός σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας του νησιού;


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook