Η ηθική στην επιστήμη συχνά γίνεται το προπύργιο της ανηθικότητας

Δημοσιεύτηκε στις 18/05/2020 12:19

Η ηθική στην επιστήμη συχνά γίνεται το προπύργιο της ανηθικότητας

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr. 

Στάνφορντ. Επίσημη ονομασία στα αγγλικά: Leland Stanford Junior University.Πρόκειται για ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο, με έδρα το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α και αποτελεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, στους τομείς της πληροφορικής , της διοίκησης των επιχειρήσεων,της νομικής και της ιατρικής. Ένας από τους καθηγητές του πανεπιστημίου  πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο εν μέσω του Κορονοίου και τυγχάνει να έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα.

Εσχάτως, είναι ο επίσημος  “αγαπημένος” και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης.Ο καθηγητής Τζον Ιωαννίδης. Αφορμή για τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του διακεκριμένου καθηγητή στέκεται η έρευνα που διεξήγαγε, -τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στις 17 Απριλίου-, σύμφωνα με την οποία ο ιός είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από ότι η πλειοψηφία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ισχυρίζεται.

Αυτές οι “αποκαλύψεις” έδωσαν τροφή στους απανταχού συνωμοσιολόγους για να ξεκινήσουν ένα “πογκρόμ” εναντίον όσων προώθησαν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του Κορονοιού. Μόλις ένα μήνα μετά έρχονται στο φως αποκαλυπτικά(χωρίς εισαγωγικά ο όρος αποκαλυπτικά) στοιχεία για την περίφημη αυτή έρευνα που παρουσιάστηκε πομπωδώς σε πλήθος μέσων ενημέρωσης διεθνών και εγχώριων.Σύμφωνα με αυτά η χρηματοδότηση της επίμαχης έρευνας συνδέεται ευθέως με τον ιδρυτή των αερογραμμών JetBlue Airways, Ντέιβντ Νίλμαν.

Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας αξιοποιώντας τα στοιχεία της έρευνας, υποστήριξε σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσίευση της ότι το “παιχνίδι αλλάζει” και έτσι δεν θα πρέπει να διακοπούν οι αεροπορικές μεταφορές αφού ουσιαστικά δεν διατρέχεται μεγάλος κίνδυνος. Η σύνδεση του Ντέιβιν Νίλμαν με τον Καθηγητή Τζον Ιωαννίδη και την ομάδα του, προκύπτει σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσω χρηματοδότησης . Ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει δωρεά στο Stanford για να δοθούν στους επιστήμονες και επικοινωνούσε μαζί τους. Ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι άσκησε επιρροή στα αποτελέσματα με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπροσθέτως ο Έλληνας καθηγητής απάντησε ότι δεν ήταν “προσωπικά ενήμερος” για τη δωρεά, την οποία σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσε.

Πίσω στην Ελλάδα, ο επικεφαλής  του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας είχε εξαρχής απορρίψει τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ως μη ρεαλιστικά.Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι τα νούμερα της μελέτης Ιωαννίδη είναι τουλάχιστον προβληματικά αφού περισσότερο προσέγγιζαν τα… λανθασμένα μαθηματικά.Παρά το γεγονός ότι εντός και εκτός Η.Π.Α η επιστημονική κοινότητα έσπευσε να καταθέσει τις έντονες ανησυχίες της για τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, εντούτοις τα αποτελέσματα της είχαν διαδοθεί μέσω του διεθνούς τύπου και είχαν “αξιοποιηθεί” από όσους έλκονται από τις θεωρίες συνωμοσίας.Άλλωστε και στη χώρα μας ευδοκιμεί το φαινόμενο.

Στην Καλιφόρνια ήδη διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση. Ενώ επισήμως το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ αναγκάστηκε να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον καθηγητή Ιωαννίδη και την ομάδα του.

Την παραπάνω ιστορία  οφείλουμε να την επικοινωνήσουμε τόσο όσο επικοινωνήσαμε- τουλάχιστον όσοι το έπραξαν- τους βολικούς ισχυρισμούς του Έλληνα καθηγητή.Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε να την γνωρίζουμε προς επιβεβαίωση μας ότι  ηχηρά ονόματα της επιστήμης, ανεξαρτήτως έδρας και καταγωγής, δεν διστάζουν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο της αμφιβολίας που μπορεί να δηλητηριάζει τα πάντα, χωρίς όμως να σκοτώνει τίποτα.Ο Νίτσε είχε εγκαίρως ¨διαγνώσει¨ ότι πίσω από την επίκληση της ηθικής συχνά βρίσκεται στο προπύργιο της ανηθικότητας.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook