Η συμφωνία, η ωμή παραδοχή και τα πρόσωπα- “κλειδιά”

Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2025 11:49

Η συμφωνία, η ωμή παραδοχή και τα πρόσωπα- “κλειδιά”

“Αναγέννηση” και “νέα εποχή”. Οι έννοιες που διαπνέουν, σύμφωνα με την Δημοτική αρχή του Ηρακλείου, τη συμφωνία που επετεύχθη για τη χρήση του Παγκρητίου Σταδίου απο τον ΟΦΗ προκειμένου να καταστεί η έδρα της ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια.

Επομένως αυτή η συμφωνία δεν γράφει μόνο ιστορία αλλά αλλάζει και την ιστορία του Παγκρητίου Σταδίου, καθώς για πρώτη φορά στην 20ετη και πλέον λειτουργία του, μέρος της εγκατάστασης παραχωρείται προς αποκλειστική χρήση. Μια αποκλειστική χρήση που οδηγεί σε πολλαπλές αλλαγές τη λειτουργία του Παγκρητίου Σταδίου παρά τις φιλότιμες, η αλήθεια είναι, προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να μετριαστούν οι επιπτώσεις κυρίως για τους 600 αθλητές και τα 5 σωματεία του Στίβου.

Καταρχάς για να ευλογήσουμε τα γένια μας, απο τις 21 Ιουνίου οι αναγνώστες του Politica.gr είχαν πλήρη εικόνα για αυτά που απαιτούσε και τελικά απέσπασε η ΠΑΕ απο τον Δήμο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Δηλαδή αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χλοοτάπητα του κεντρικού σταδίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου και αποκλειστική χρήση στεγασμένων χώρων εντός του σταδίου (αποδυτήρια, γραφεία, αίθουσες αποκατάστασης κ.ά.). Και τα δύο επιβεβαιώθηκαν κόντρα στις οργισμένες διαψεύσεις συνεργατών του Δημάρχου Ηρακλείου, τουλάχιστον ως προς τη δεύτερη απαίτηση. Αλλά το ρεπορτάζ, ως γνωστόν είναι ρεπορτάζ και δεν είναι ούτε επιθυμίες, ούτε προθέσεις.

Αλλά αυτά πλέον δεν έχουν σημασία. Εκείνο που ενδιαφέρει τους Ηρακλειώτες είναι αν η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για το συμφέρον του Δήμου. Αλλά για να έχουν όλα τα δεδομένα και να μπορούν να συγκρίνουν θα πρέπει να έχουν εικόνα για το τι έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις ΠΑΕ στην υπόλοιπη χώρα. Στη Αθήνα, στην Λάρισα ή στην Θεσσαλονίκη. Και εδώ πάλι θα βοηθήσει… το ενοχλητικό ρεπορτάζ απο το οποίο αβίαστα προκύπτει το εξής ενδιαφέρον. Την συμφωνία που απέσπασε η ΠΑΕ ΟΦΗ απο τον Δήμο Ηρακλείου θα την ζήλευαν όλες οι Ποδοσφαιρικές εταιρείες της χώρας που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο γήπεδο.

Ας δούμε αρχικώς τι εξασφάλισε η ΠΑΕ ΟΦΗ:

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 10 έτη.

Για τα 4 πρώτα χρόνια, ο ΟΦΗ θα καταβάλλει όλα τα έξοδα των έργων βελτίωσης αντί μισθώματος.

Για τον 5ο και 6ο χρόνο, θα καταβάλλει ως μίσθωμα 2.000 ευρώ ανά αγώνα πρωταθλήματος.

Για τον 7ο, τον 8ο και τον 9ο χρόνο, θα καταβάλλει ως μίσθωμα 2.500 ευρώ ανά αγώνα.

Για τον 10ο χρόνο, θα καταβάλλει ως μίσθωμα 3.000 ευρώ ανά αγώνα.

Για τους αγώνες κυπέλλου, τα παραπάνω ποσά καταβάλλονται στο 50%, εκτός την περίπτωση ημιτελικού κυπέλλου, όπου παραμένει στο 100%.

Επίσης, ο ΟΦΗ μισθώνει 19 κυλικεία στο Β’ επίπεδο και 1 κυλικείο στο Α’ επίπεδο και θα καταβάλει για κάθε κυλικείο, μίσθωμα 200 ευρώ / αγώνα / θύρα, με επιβάρυνση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από το 5ο έτος.

Ο ΟΦΗ θα καταβάλλει 12.000 ευρώ ανά έτος για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροφωτισμού των αγώνων και των αμοιβών των εργαζομένων υποστήριξης της λειτουργίας της εγκατάστασης.

Σε οτι αφορά τα έργα, η ΠΑΕ ΟΦΗ εκτός απο εκείνα που αφορούν στην αποκλειστική της υποχρέωση βάσει της Super League ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα και όχι ως υποχρέωση προς το Παγκρήτιο Στάδιο, δηλαδή αποκατάσταση χλοοτάπητα και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης χώρου, η συμφωνία περιλαμβάνει σε τίτλους χωρίς προϋπολογισμό ή έστω περιγραφή της έκτασης των έργων,τα εξής. Συντήρηση και επισκευή χώρων κοινού, βελτίωση φωτισμού (υποχρεωτικά) καθώς δυσχεραίνεται η τηλεοπτική κάλυψη των ποδοσφαιρικών αγώνων και μπορεί να τεθεί ζήτημα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΟΦΗ) και ευπρεπισμό Σταδίου.

Αυτό είναι το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας. Ωστόσο για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους πριν εμβαθύνουμε σε παραδείγματα άλλων ΠΑΕ, αξίζει να σημειωθεί οτι το μίσθωμα των 2.000 ευρώ ανα αγώνα είναι το ίδιο ακριβώς μίσθωμα που κατέβαλλε στο Παγκρήτιο Στάδιο ο Εργοτέλης πριν απο 11 χρόνια και ενω βρισκόταν στην Β΄Εθνική χωρίς να απαιτεί μάλιστα και αποκλειστική χρήση χώρων του Παγκρητίου Σταδίου.

Αλλα ας δούμε καλύτερα τι συμβαίνει με το “σήμερα” ξεκινώντας με την ΠΑΕ Athens Kallithea η οποία αναγκάστηκε να μετακομίσει στο “Απόστολος Nικολαΐδης” (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) δηλαδή την έδρα του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο 2024 – 2025 η Athens Kallithea για τον ίδιο περίπου αριθμό παιχνιδιών που έχει συμφωνήσει η ΠΑΕ ΟΦΗ για το Παγκρήτιο Στάδιο, κατέβαλε στον Παναθηναϊκό, ως ιδιοκτήτη του γηπέδου, των ποσό των 350.000 εως 400.000 ευρώ για 16 εως 20 αγωνιστικές (πρωτάθλημα κανονικής περιόδου και play off-out) συν τις αγωνιστικές του Κυπέλλου Ελλάδος. Ακόμη κι’ αν υπολογίσει κανείς το ελάχιστο ποσό σε συνάρτηση με το μέγιστο αριθμό παιχνιδιών, αντιλαμβάνεται οτι η Καλλιθέα καταβάλλει για κάθε παιχνίδι περισσότερα απο 15.000 ευρώ!

Ας δούμε μια άλλη περίπτωση, αυτή της Λάρισας. Οι “βυσσινί” επιστρέφουν φέτος στην Super League 1 και αναγκάζονται να επαναδιαπραγματευθούν τη σύμβαση με τον ιδιοκτήτη του γηπέδου Κώστα Πηλαδάκη για τη χρήση του AEL FC Αrena. Έτσι απο τις 100.000 ευρώ που πλήρωναν στη Super League 2 συμφώνησαν να πληρώνουν φέτος 240.000 ευρώ ενω εαν παραμείνει στην κατηγορία φέτος θα κληθεί να καταβάλει 320.000 ευρώ! Δηλαδή έως και 15.000 ευρώ ανα αγώνα! Μάλιστα σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 270.000 ευρώ που θα καταβάλλει η ΠΑΕ Λάρισας για να καταστεί πλήρως λειτουργικό το γήπεδο και το οποίο ποσό δεν διανοήθηκε καν να το περιγράψει ως “επένδυση. Δηλαδή κάμερες, ποτιστικό σύστημα, δύο νέες οθόνες matrix, ρίντερς, λαπτοπ κ.α που απαιτούνται για να έχει το γήπεδο τα στάνταρ που απαιτούνται για το πρωτάθλημα της Super Leauge 1.

Αλλά αν οι δυο προηγούμενες περιπτώσεις αφορούν σε ιδιόκτητα γήπεδα και μάλιστα όχι στάδια ας δούμε και μια περίπτωση που αφορά σε στάδιο και οχι γήπεδο και δεν ανήκει σε ιδιώτη. Η περίπτωση του Παναθηναικού και του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμβαση της ΠΑΕ με τη διοίκηση του Σταδίου περιελάβανε τους εξής οικονομικούς όρους:

11.000-13.000 ευρώ+ΦΠΑ για κάθε αγώνα.

15%-20% επι των εσόδων απο τα εισιτήρια.

15%-20% επι των εσόδων απο τις διαφημίσεις.

Ποσοστό απο τις πωλήσεις των διαρκείας.

2.500-4.000 ευρώ για τον φωτισμό και την καθαριότητα ανα αγώνα.

Μια ακόμη περίπτωση η οποία όμως δεν είχε αίσια έκβαση είναι αυτή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Επί 3 χρόνια η ομάδα διαπραγματεύονταν για να μετακινηθεί στο στάδιο ώστε να ξεκινήσει το έργο για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν καθώς η διοίκηση του Σταδίου ζητούσε απο τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να συμβάλει με εως και 3,5 εκ.ευρώ για σειρά έργων συντήρησης του Καυτανζογλείου ενώ απαιτούσε και ποσοστά απο τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις, και εισιτήρια.

Επομένως απο όλες τις περιπτώσεις αυτές αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, τι τεράστια επιτυχία για την ΠΑΕ ΟΦΗ αποτελεί η απόσπαση της συμφωνίας με αυτό το περιεχόμενο απο τον Δήμο Ηρακλείου.

Αυτά σε οτι αφορά το καθεαυτό περιεχόμενο της συμφωνίας. Αλλά υπάρχει και κάτι ακομη σημαντικότερο που ξεπερνά τα οικονομικά ή τεχνικά στοιχεία και αυτό αφορά την Δημοτική Αρχή.

Η συμφωνία ,μας λέει ο Δήμος Ηρακλείου, είναι το εφαλτήριο για μια ¨νέα εποχή¨,για την “ανάγεννηση” του Παγκρητίου, για να γίνει το στάδιο “ξανά ενα κύτταρο αθλητισμού”. Μάλιστα. Προσπερνώντας το αυτονόητο ερώτημα “πότε ακριβώς δεν ήταν κύτταρο αθλητισμού;”, καθώς για να τίθεται τέτοιο ζήτημα ούτε στον Δήμο μάλλον πίστευαν οτι λειτουργούν μια αθλητική εγκατάσταση -τουλάχιστον τον τελευταίο 1,5 χρόνο- ως κύτταρο του αθλητισμού, προκύπτει το εξής ζήτημα. Αν η ΠΑΕ ΟΦΗ δεν επιδίωκε να έρθει στο Παγκρήτιο Στάδιο, ποιο ήταν το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το Παγκρήτιο; Μόνο η αύξηση που επέβαλαν στις συνδρομές αθλητών και αθλουμένων από τις αρχές του έτους;

Αυτό είναι το σχέδιο;

Aπο τον Ιανουάριο του 2024 τι ακριβώς έχει επεξεργαστεί πολιτικά ο Δήμος για τον αθλητισμό της πόλης; Aντιλαμβάνεται εύλογα κανείς ότι απο τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την μετακίνηση του ΟΦΗ στο Παγκρήτιο, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Καμία πολιτική κατεύθυνση για την ανάπτυξη του Αθλητισμού. Κανένα ενδιαφέρον. Η τελευταία φορά που έγινε σοβαρή συζήτηση για τον αθλητισμό ήταν προεκλογικά ,στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής. Μετα τις εκλογές, τι; Tίποτα.Κι΄αν αυτό φαντάζει υπερβολικό, μιλούν τα γεγονότα. Με εξαίρεση τη πρωτοβουλία πέρυσι το καλοκαίρι να ανοίξουν οι σχολικές αυλές συγκεκριμένων μονάδων που διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις και να είναι προσβάσιμες προς όλους για άθληση(αλήθεια φέτος τι γίνεται;), δεν έχουμε συναντήσει εδώ και 1,5 χρόνο οποιoδήποτε πολιτικό σχεδιασμό που να αποτυπώνει έστω και την πρόθεση της ανάπτυξης του αθλητισμού.Μόνο διαχείριση της καθημερινότητας, πάνω σε οτι ήδη λειτουργεί. Τίποτα περισσότερο.

Καθαρές κουβέντες η αναγκαστική επιλογή του ΟΦΗ για το Παγκρήτιο Στάδιο με όσα ήδη έχουμε περιγράψει κατέστη για τον Δήμο Ηρακλείου ως “η ανάγκη που έγινε φιλοτιμία”. Kαι αυτό είναι μια ωμή παραδοχή της ίδια της Δημοτικής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση η ιστορική συμφωνία θα κριθεί απο την ίδια την ιστορία. Εαν εξελιχθεί προς όφελος του Παγκρητίου Σταδίου, της πόλης, των Ηρακλειωτών αλλα ακόμη και για την ίδια την ΠΑΕ ΟΦΗ, θα το δείξει ο χρόνος. Και επειδή οτι γράφεται μένει. Πρέπει να επισημανθεί οτι είτε η συμφωνία αποδειχθεί θετική, είτε αρνητική αυτό θα το πιστωθούν τα πρόσωπα που την διαχειρίστηκαν απο την αρχή μέχρι και το τέλος (δηλαδή την τελευταία καθοριστική συνάντηση το πρωί της Δευτέρας 30 Ιουνίου ,για την οποία συνάντηση θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να ενημερωθούμε για το πως εξελίχθηκε και τι διημείφθη μεταξύ Δήμου και ΠΑΕ ΟΦΗ, γι΄αυτο και το ρεπορτάζ θα συνεχιστεί).

Φυσικά θα το πιστωθεί ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός που είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο αλλά δεν ήταν μόνος του. Υπήρξαν και άλλα πρόσωπα-“κλειδιά” όπως ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Τάσος Τσατσάκης και σε δεύτερο επίπεδο ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Τσαπάκης μαζί με την Αντιπρόεδρο της ΑΑΗ Άρια Χουρδάκη. Φυσικά η πίστωση θα γίνει και για τα 9 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΑΗ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει οτι κανένα μέλος δεν ήταν αρνητικό στην μετακίνηση του ΟΦΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο αλλά πολλά μέλη εκφράζουν τις ζωηρές τους ανησυχίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όπως και να έχει όλα αυτά τα πρόσωπα και εν τέλει το σύνολο της Δημοτικής Αρχής θα πιστωθούν το αποτέλεσμα της συμφωνίας και εδω θα είμαστε για να αναδείξουμε τις θετικές ή τις αρνητικές επιπτώσεις της. Καλορίζικος λοιπόν ο ΟΦΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο!


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook