Κι΄ όμως, ο Κορονοιος μπορεί και να “απογειώσει” τον Ελληνικό τουρισμό εάν…

Δημοσιεύτηκε στις 30/03/2020 11:12

Κι΄ όμως, ο Κορονοιος μπορεί και να “απογειώσει” τον Ελληνικό τουρισμό εάν…

Η συμβολή του τουρισμού στον εθνική οικονομία δεν είναι κάτι άγνωστο.Το ¼ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δημιουργείται από τον τουρισμό. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Είναι ευνόητο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την επέλαση του Κορωνοιού αγγίζουν πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο και κατ’ επέκταση τη τσέπη εκατομμυρίων πολιτών που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με επίκεντρο τον τουρισμό.Επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά οτι η ύφεση μπορεί να αγγίξει έως και 3% και όπως είναι κατανοητό το μεγαλύτερο μέρος της θα προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο.Ήδη πλέον του 70% των κρατήσεων έχουν ακυρωθεί ενώ δεν σημειώνεται καμία νέα.

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα συρρικνωθεί κατα 2/3 σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Επομένως όλα δείχνουν ή ακόμη και είναι “μαύρα” για την βαριά βιομηχανία της χώρας. Κάνεις δεν τον αμφισβητεί πλέον. Αλλά δεν είναι μόνο έτσι ή είναι στο χέρι μας για να αποδείξουμε οτι δεν είναι μόνο μισογεμάτο το ποτήρι.

Η ανάταση του ελληνικού τουρισμού περνά μέσα από τα εκατομμύρια των ελληνικών νοικοκυριών, που κόντρα στις Κασσάνδρες, πειθαρχούν και μένουν στο σπίτι,συμβάλλοντας στην ανάσχεση του Κορονοιού. Οι αριθμοί μέχρι σήμερα το επιβεβαιώνουν και εφόσον επιμείνουμε με υπομονή και επιμονή η προσπάθεια θα καρποφορήσει. Μέτα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, βγαίνοντας απο αυτή την παγκόσμια περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες,μπορούμε να εξασφαλίσουμε και το “καύσιμο” για την απογείωση του ελληνικού τουρισμού.

 Μια ματιά στην εικόνα της Ευρώπης μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα.Ας αναρωτηθούμε ο μέσος Γερμανός τουρίστας όταν θα ανακάμψει που θα επιλέξει να ταξιδέψει για διακοπές. Στην Ιταλία που έδειξε ότι έχασε τον έλεγχο ή στην Ισπανία που ακολούθησε τα ίδια λανθασμένα βήματα; Μήπως θα εμπιστευόταν έναν από τους βασικότερους τουριστικούς ανταγωνιστές μας, την Τουρκία,όπου δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει; Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι ο Κορονοιος ήρθε για να μείνει, ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο, θα αποτελέσει έναν ανασταλτικό παράγοντα τουλάχιστον για τις χώρες που θα μείνουν στην ιστορία με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η επιδημιολογική κρίση είναι εδώ και τη βιώνουμε όπως όλος ο πλανήτης.Όμως με ψυχραιμία και σχεδιασμό οφείλουμε να κοιτάμε την επόμενη ημέρα.Αρκεί να διασφαλίσουμε  σήμερα τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για το αύριο. Σ΄αυτον τον σχεδιασμό,βασικοί συντελεστές είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Αν λυγίσουν θα χαθεί το δυνητικό συγκριτικό πλεονέκτημα.Αν επιμείνουν θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια από τις μεγαλύτερες άυλες επενδύσεις που έχει ζήσει η χώρα, δημιουργώντας υπεραξία βιολογική και οικονομική.Αξίζει τον κόπο.Ας προσπαθήσουμε.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook