Οι καιροί ου μενετοί

Δημοσιεύτηκε στις 06/01/2020 11:32

Οι καιροί ου μενετοί

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

To 2020 κόντρα στις χαμηλές θερμοκρασίες, σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό είναι προφανές ότι εισήλθε στη ζωή μας με αρκούντως θερμό τρόπο. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον ΕastMed δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει το σημείο βρασμού στο “καζάνι” της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το “μάτι” της φωτιάς να εδράζεται στο Αιγαίο.

  Στον “βραστήρα” εκτός από το Ισραήλ , έρχονται να προστεθούν Αίγυπτος και Γαλλία όπου μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα δείχνουν διατεθειμένες να δημιουργήσουν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη μετά το πράσινο φως που άναψε η τουρκική εθνοσυνέλευση.

   Ωστόσο η Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ αποτελεί το “κλειδί”. Στην Ελληνική αποστολή δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες για καμία μεγαλειώδη κίνηση των Αμερικανών,αφού με τον Τραμπ ακόμη κι αν αυτό συμβεί το πρωί, μέχρι το μεσημέρι μπορεί να έχει ανατραπεί, από κάποια νέα δήλωση το Αμερικανού προέδρου που διακρίνεται εκτός των άλλων και για την διπλωματική του … αστάθεια. Σε κάθε περίπτωση η Ουάσινγκτον ακόμη κι αν επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει με το βλέμμα της στραμμένο προς την Αθήνα και την πλάτη προς την Άγκυρα. Δεδομένων των συσχετισμών ,έστω και αυτό θα είναι ένα κέρδος.

Πάντως το επόμενο διήμερο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εμφανίζεται αποφασισμένη να καταλήξει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και έτσι θα υπάρξουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων των δυο χωρών για το προπαρασκευαστικό στάδιο της συμφωνίας, η οποία εφόσον επιτευχθεί, θα κλείσει  επί του πρακτέου, το θαλάσσιο δρόμο που βρήκε ανοιχτό η Τουρκία για να συνάψει συμφωνία με την Λιβύη, δημιουργώντας τεχνητά θαλάσσια σύνορα.

 Η επιλογή του Εast Med ανεξαρτήτως αν τελικώς θα κατασκευαστεί, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά το εγχείρημα είναι αμφίβολο, εντούτοις θα “σπρώξει” την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα. Ένα βήμα που παραμένει μετέωρο τα τελευταία 40 χρόνια. Η χάραξη του αγωγού διαπερνά το σύνολο της χώρας από νοτιοανατολικά έως βορειοδυτικά διασχίζοντας Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρο. Η χάραξη επιβάλλει και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για το σύνολο της Επικράτειας πλέον. Η αρχή δείχνει να γίνεται με την Αίγυπτο. Ακόμη κι αν δεν υλοποιηθεί ο αγωγός, ας αξιοποιηθούν τα σχέδια του για να διασφαλιστούν επιτέλους τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και μαζί τους τα όποια αποθέματα του ενεργειακού μας πλούτου. Οι καιροί ου μενετοί.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook