Δύσκολη εξίσωση η εξεύρεση λύσης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Τι προτείνουν οι τράπεζες

Χωρίς λύση συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά ακόμη την καταλληλότερη φόρμουλα επίλυσης του προβλήματος. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται κοντά στις 65.000-70.000 και εάν υπολογισθούν και οι εγγυητές πρόκειται για περίπου 200.000 άτομα-οικογένειες που εμπλέκονται.
Ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται όλο αυτό το διάστημα διάφορα σενάρια. Το δύσκολο κομμάτι του όλου σχεδίου είναι οι όποιες αλλαγές υπάρξουν να μην χτυπήσουν πάνω στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή κάτι που θα σημάνει και συναγερμό στο SSM.
Η δύσκολη εξίσωση στο ελβετικό φράγκο
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στον OT πως πρόκειται για δύσκολη εξίσωση, ωστόσο επιδίωξη είναι να υπάρξει λευκός καπνός μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο βρίσκεται σε ανοικτή συζήτηση με τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, την ΤτΕ και την ΕΚΤ εδώ και περίπου 3 μήνες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης, που θα ανακουφίζει όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί να επωμιστούν μέρος της ζημιάς, αρκεί αυτό να μην επηρεάζει τα εποπτικά τους κεφάλαια, εφόσον βέβαια υπάρξει και το πράσινο φως από τον SSM.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι ξεκάθαρο πως θέλει όποια λύση να λαμβάνει υπόψη τη σχετική «νομική πραγματικότητα» όπως διαμορφώθηκε από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις εν λόγω υποθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην δημιουργηθούν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα και εννοείται από τη λύση αυτή να προκύψουν βιώσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες.
Οι λύσεις που υπάρχουν σήμερα
Έως τώρα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους – δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις.
- Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή (μετατροπή στη σημερινή ισοτιμία και παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο)
- Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.
Οι λύσεις βέβαια δεν ικανοποιούν τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν προσεγγίσει αρκετές φορές την κυβέρνηση με τις προτάσεις τους. Προτάσεις που βασίζονται στο τι έχει γίνει σε άλλες χώρες βάσει της ευρωπαϊκής νομολογίας, η οποία αναφέρει πως οι δανειολήπτες αυτοί δεν είχαν σωστή ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο και δεν υπήρχε διαφάνεια.
Οι λύσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Μία από τις λύσεις που έχει δοθεί από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και έχει προταθεί και από το Σύλλογό των Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο είναι τα δάνεια να μετατραπούν σε ευρώ με την ισοτιμία της εκταμίευσης τους. Όταν είχαν υπογράφει πολλές από αυτές τις συμβάσεις , η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου ανερχόταν σε 1,6 και σήμερα βρίσκεται κοντά στο 0,94.
Η δεύτερη λύση που έχει προκύψει σε χώρες όπως στη Σλοβενία και στη Βουλγαρία είναι η ακύρωση της σύμβασης με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει μόνο το κεφάλαιο του εφόσον αφαιρεθούν τα χρήματα που έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα.
Πηγή: OT