
Την ώρα που τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρείες στην αποπληρωμή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, διαπιστώνεται ότι στα 10 δισ. ευρώ (από τα 50 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών) ανέρχονται τα χρέη που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης και, παρόλο που παραμένουν στη λίστα οφειλών του ΚΕΑΟ, δεν μπορούν να εισπραχθούν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, λόγω αδυναμίας του οφειλέτη ή άλλων νομικών λόγων. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΕΑΟ δεν μπορεί να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατασχέσεις, αλλά το χρέος παραμένει στη λίστα του για ιστορικούς και ελεγκτικούς λόγους.
Πρόκειται για οφειλές που, για διάφορους λόγους, δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν από το ΚΕΑΟ. Οι λόγοι μπορεί να είναι νομικοί (π.χ. αδυναμία εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, παραγραφή του χρέους) ή οικονομικοί (π.χ. πτώχευση του οφειλέτη, ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων). Το γεγονός ότι μια οφειλή είναι ανεπίδεκτη είσπραξης σημαίνει ότι το ΚΕΑΟ δεν μπορεί να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξή της, όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος διαγράφεται ή παύει να υφίσταται.
Τονίζεται ότι το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ, κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανήλθε στα 49,73 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 29,7 δισ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα υπόλοιπα 20,02 δισ. ευρώ προέρχονται από πρόσθετα τέλη. Μόλις 1 στα 10 ευρώ οφειλών προς τον ΕΦΚΑ είναι ρυθμισμένο.
Την ίδια ώρα εντός του Αυγούστου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρείες στην αποπληρωμή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, ιδιωτικές εταιρείες θα στηρίξουν την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα προβλέπει τη σύμπραξη με ιδιώτες συμβούλους ή κοινοπραξίες εταιρειών, που θα έχουν ρόλο υποστηρικτικό προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με αρμοδιότητα την πρόταση στοχευμένων, εξατομικευμένων ρυθμίσεων χρεών ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, το έργο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και δεν θα δοθεί σε μια εταιρεία, αλλά σε περισσότερες που πληρούν τα κριτήρια ανάληψης του έργου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να συμπράξουν μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, οι λεγόμενες «Big Four» λογιστικές εταιρείες – Deloitte, PwC, KPMG και EY κ.ά. Η διαχείριση των ρυθμίσεων θα αφορά κυρίως μικρούς οφειλέτες, για τους οποίους εξετάζεται η δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 120 δόσεις, εφόσον προσφέρονται σχετικές εξασφαλίσεις (όπως ακίνητη περιουσία).
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Για τους μεγάλους οφειλέτες, προκρίνεται η χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα μακροχρόνιων ρυθμίσεων.
Οι ιδιώτες δεν θα εμπλέκονται καθόλου στην ίδια την είσπραξη των οφειλών – η οποία παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα του ΚΕΑΟ – αλλά θα συμβάλλουν στην ανάλυση, κατηγοριοποίηση και υποβολή προτάσεων για αποδοτικές ρυθμίσεις, με βάση τη διεθνή εμπειρία και εξειδικευμένα εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου.
Διευκρινίζεται ότι σήμερα ούτε ο ΕΦΚΑ ούτε το ΚΕΑΟ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ρυθμίσεις χρεών σε ατομικό επίπεδο, γιατί υπάρχει το γενικό πλαίσιο των ρυθμίσεων του κράτους που πρέπει να είναι ίδιες για όλους και, εν προκειμένω, για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι έως 24 δόσεις. Με το νέο πλαίσιο, οι ιδιώτες θα μπορούν να εισηγούνται εξατομικευμένες ρυθμίσεις χρεών, με κριτήρια τη συναλλακτική συμπεριφορά του οφειλέτη, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησής του, την προοπτική βιωσιμότητας μετά την ελάφρυνση των χρεών κ.λπ.
Μεταξύ των ενεργειών στις οποίες θα μπορούν να προβούν οι ιδιώτες θα είναι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου οφειλετών, η αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των αξιώσεων του ΕΦΚΑ, η έγκαιρη ανίχνευση καθυστερήσεων, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και ο σχεδιασμός στρατηγικών είσπραξης.