Ενοίκια: Εξωφρενικές οι τιμές – Στην Αθήνα αυξήθηκαν πάνω από 50% σε 5 χρόνια

Σε ένα ακόμη «βάσανο» έχει μετατραπεί για τα νοικοκυριά η προσπάθεια να εξασφαλίσουν στέγη, αφού οι τιμές των σπιτιών και κατ’ επέκταση τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς, την ώρα που οι μισθοί στη χώρα μας μένουν καθηλωμένοι. Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 27,3% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2020 και του 2025, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12,5% από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2025.
Την ίδια ώρα όμως, μια νέα έκθεση της Deutsche Bank, η οποία εξέτασε 67 πόλεις σε όλο τον κόσμο και 28 στην Ευρώπη, δείχνει ότι οι αυξήσεις των ενοικίων στα κέντρα των πόλεων ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο.
Το μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων φτάνει τα 1.080 ευρώ στην Αθήνα όπου ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 880 ευρώ μεικτά
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το 2025, το μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο κέντρο 28 πόλεων της Ευρώπης κυμαίνεται από 1.080 ευρώ στην Αθήνα (όπου ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 880 ευρώ μεικτά) έως 5.088 ευρώ στο Λονδίνο.
Μετά το Λονδίνο, τα πιο ακριβά μέρη για ενοικίαση στην Ευρώπη είναι η Ζυρίχη, η Γενεύη και το Άμστερνταμ, όλα με τιμές άνω των 3.800 ευρώ. Οι ελβετικές πόλεις είναι οι πιο ακριβές, με ενοίκια άνω των 4.250 ευρώ. Το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι, η Κοπεγχάγη και το Μόναχο έχουν επίσης υψηλά ενοίκια, όλα άνω των 3.000 ευρώ. Αυτές οι πόλεις είναι σημαντικά οικονομικά, πολιτικά ή διεθνή κέντρα, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρή ζήτηση για στέγαση.
Αρκετές ανεπτυγμένες πόλεις έχουν ενοίκια μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ. Το Μιλάνο, το Εδιμβούργο και η Λισαβόνα βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο αυτού του εύρους. Το Μπέρμιγχαμ, οι Βρυξέλλες, η Βιέννη και η Πράγα είναι πιο κοντά στα 2.100 ευρώ.
Μόνο πέντε ευρωπαϊκές πόλεις έχουν μέσο ενοίκιο κάτω από 2.000 ευρώ. Εκτός από την Αθήνα, αυτές είναι η Βουδαπέστη (1.225 ευρώ), η Κωνσταντινούπολη (1.614 ευρώ), η Βαρσοβία (1.881 ευρώ) και το Ελσίνκι (1.928 ευρώ).
Το ενοίκιο για μια κατοικία ενός υπνοδωματίου ακολουθεί ως επί το πλείστον το ίδιο μοτίβο με αυτό των τριών υπνοδωματίων. Το Λονδίνο (2.732 ευρώ) παραμένει το πιο ακριβό στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του ενοικίου στην Αθήνα φθάνει στα 595 ευρώ.
Ενοίκια: Αύξηση πάνω από 50% στην Αθήνα
Μεταξύ 2020 και 2025, το μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στα κέντρα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκε από 3% στο Ελσίνκι έως 206% στην Κωνσταντινούπολη.
Γενικά, η Νότια και η Ανατολική Ευρώπη σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ενοίκια. Η Λισαβόνα (81%), η Πράγα (73%) και το Εδιμβούργο (71%) ακολούθησαν την Κωνσταντινούπολη, με αυξήσεις άνω του 70% η καθεμία.
Τα ενοίκια αυξήθηκαν επίσης σημαντικά στην Ισπανία, κατά 65% στη Βαρκελώνη και 59% στη Μαδρίτη. Η Αθήνα και η Βαρσοβία ήταν οι άλλες δύο ευρωπαϊκές πόλεις που σημείωσαν αυξήσεις άνω του 50%, σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank.
Δεν φτάνει ο μισθός
Την ώρα που οι τιμές ενοικίασης κατοικιών συνεχώς αυξάνονται, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Euronews Business, στην Ευρώπη, η Κωνσταντινούπολη έχει τον χαμηλότερο μέσο μισθό με 855 ευρώ, ακολουθούμενη από την Αθήνα με 1.044 ευρώ. Οι καθαροί μισθοί είναι πάνω από 4.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη και τη Φρανκφούρτη.
Η Ρώμη έχει τον χαμηλότερο μέσο μισθό μεταξύ των πρωτευουσών των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, με 2.046 ευρώ. Η Μαδρίτη ακολουθεί με ελαφρώς υψηλότερο μισθό, 2.193 ευρώ.
Οι μισθοί είναι σημαντικά υψηλότεροι στο Βερολίνο (3.565 ευρώ), το Παρίσι (3.630 ευρώ) και το Λονδίνο (3.637 ευρώ), με ελάχιστες διαφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Οι μισθοί είναι επίσης υψηλοί στις πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες καταλαμβάνουν πέντε από τις 11 πρώτες θέσεις παγκοσμίως.
Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι τιμές ενοικίου για μια κατοικία ενός υπνοδωματίου σε αντιπαραβολή με τον μέσο μισθό σε διάφορες πόλεις.
Στην Ευρώπη, η αναλογία ενοικίου προς μισθό κυμαίνεται από 29% στη Γενεύη έως 116% στη Λισαβόνα. Εκτός από την πορτογαλική πρωτεύουσα, η αναλογία είναι επίσης ελαφρώς πάνω από 100% στην Κωνσταντινούπολη (101%). Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος καθαρός μισθός δεν αρκεί για να πληρωθεί το ενοίκιο ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου είτε στη Λισαβόνα είτε στην Κωνσταντινούπολη.
Ένας εργαζόμενος πρέπει να ξοδεύει τα τρία τέταρτα του μισθού του για ενοίκιο στο Λονδίνο (75%), καθώς και στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη (και στις δύο 74%). Στο Μιλάνο, το ποσοστό είναι επίσης υψηλό, στο 71%.
Πάνω από το ήμισυ του μέσου μισθού δαπανάται επίσης για ενοίκιο σε πολλές άλλες πόλεις: Ρώμη (65%), Δουβλίνο (62%), Βαρσοβία (56%), Πράγα (54%) και Βουδαπέστη (52%).
Στην Αθήνα, ένας εργαζόμενος πρέπει να δαπανά τουλάχιστον το 57% του μισθού του για να νοικιάσει σπίτι ενός δωματίου. Για τα πιο χαμηλά εισοδήματα η κατάσταση είναι ακόμα πιο πιεστική.