Εθνική Ασφαλιστική: Πώς φτάσαμε στην υπαναχώρησή της – Αντιδράσεις για τις αλλαγές στα ισόβια συμβόλαια

Δημοσιεύτηκε στις 20/05/2025 09:40

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς φτάσαμε στην υπαναχώρησή της – Αντιδράσεις για τις αλλαγές στα ισόβια συμβόλαια

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η τότε Ελληνοβρετανική Ασφαλιστική εταιρεία του Δούκα Παλαιολόγου και η Interamerican του Δημήτρη Κοντομηνά, εξέδωσαν για πρώτη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τις «κάρτες νοσηλείας» έναντι εντός ευτελούς τιμήματος. Αυτή είναι και η αφετηρία για τη μεταγενέστερη – όχι πολύ αργότερα – έκρηξη του κλάδου των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

Ο ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά τότε – αλλά και τώρα – ήταν πολύ ισχυρός. Η ασφαλιστική αγορά βρισκόταν σε ένα μεταίχμιο – αν και η συγκέντρωση της ήταν μία αργόσυρτη κι εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Αμέσως μετά από τις δύο εταιρείες και την επιτυχία που είχαν – έγιναν ανάρπαστα! – αντίστοιχα προϊόντα παρήγαγαν κι όλες οι άλλες εταιρείες που διατηρούσαν κλάδο υγείας. Αυτά όμως τα συμβόλαια ήταν ισόβια και δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη πως μπορούν να ανατιμηθούν.

Ισόβια συμβόλαια και δικαστικές εμπλοκές

Γι΄ αυτό κι αργότερα υπήρξαν πολλές δικαστικές εμπλοκές – αφαιρέθηκαν καταχρηστικοί όροι. Σήμερα οι επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών της ελληνικής αγοράς θα ήθελαν πολύ αυτά τα συμβόλαια να αποτελούν «μουσειακό είδος» και να θυμίζουν τα πρώιμα χρόνια του κλάδου υγείας, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Όλες οι παλιές εταιρείες έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους τέτοια συμβόλαια. Τα περισσότερα όμως τα έχει η Εθνική Ασφαλιστική.

Τι λέει η αγορά

Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ θεωρούν ακατανόητη την κίνηση της εταιρείας για τους εξής λόγους: πρώτον, διότι προκαλεί δυσφήμιση στην αγορά και ανησυχία στους ασφαλισμένους – είναι εμφανής η δυσφορία στις άλλες εταιρείες και δεύτερον, η ίδια η εταιρεία αναγκάστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2019 και πήρε προβλέψεις, λόγω ανεπαρκών ασφαλίστρων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ – υπάρχει ακόμη ένα υπόλοιπό 70 – 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα το ανακίνησε και το έφερε στην επιφάνεια ο κ. Δημήτρης Σπυράκος, γραμματέας για θέματα Τραπεζών Ιδιωτικού Χρέους Προστασίας Δανειοληπτών και Επενδύσεων και πρώην γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης – και άλλοτε πιο … «μισητό» πρόσωπο στις διοικήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε και η άμεση εμπλοκή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, θορύβησαν τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η… άτακτη υποχώρηση

Κυρίως όμως θορυβήθηκε το δίκτυο της εταιρείας. Αργά χθες το μεσημέρι η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής – σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου των Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Νομού Αττικής – πήρε πίσω την εγκύκλιο και όσα αυτή προέβλεπε. Και το θέμα θεωρείται λήξαν – μέχρι νεωτέρας! Τα ισόβια ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας αυτής της κατηγορίας άλλες πληροφορίες τα ανεβάζουν στα 8.000 συμβόλαια, άλλες για 12.000 και άλλες για 17.000 συμβόλαια.

Φαίνεται ωστόσο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι διατεθειμένη να παρέμβει για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και καταχρηστικούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχος θόρυβος προκλήθηκε προ μηνών με τις υπέρογκες ανατιμήσεις των ισόβιων συμβολαίων υγείας, που ανέρχονταν πάνω από 20%. Τότε δημιουργήθηκε μείζον πολιτικό γεγονός – η δυσφήμιση του ασφαλιστικού κλάδου έφτασε στο ζενίθ – και οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά το ύψος των ανατιμήσεων.

Πηγή: ot.gr

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook