Καλοκαιρινές διακοπές: Άλλα ονειρεύονται οι Έλληνες και άλλα κάνουν

Δημοσιεύτηκε στις 24/07/2025 23:05

Καλοκαιρινές διακοπές: Άλλα ονειρεύονται οι Έλληνες και άλλα κάνουν

Πολλαπλές αναγνώσεις έχει η νέα δημοσκόπηση της Focus Bari για τις τάσεις και προτιμήσεις των Ελλήνων στις καλοκαιρινές διακοπές. Καταρχάς υπάρχει μια σημαντική διαφορά, προς το καλύτερο, από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανικής Καταναλωτικών Αγαθών: Ενώ στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ ο ένας στους δύο Έλληνες (52%) δήλωνε ότι δεν προγραμματίζει να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 25% στην έρευνα της Focus Bari.


Ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Όμως μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι για την πλειονότητα των Ελλήνων (60%) οι διακοπές κρατάνε μάξιμουμ μια εβδομάδα: Το 12% δεν θα κάνει πραγματικά διακοπές, απλά μια μικρή εκδρομή, από δύο ως τρεις ημέρες. Ο ένας στους δύο (48%) θα κάνει από τέσσερις ως επτά ημέρες διακοπές το μάξιμουμ, με το ποσοστό αβεβαιότητας να είναι υψηλό.  Οι επτά στους δέκα θεωρούν βασικό μειονέκτημα των διακοπών στην Ελλάδα την ακρίβεια, που αφορά πλέον τα πάντα: Από τα καταλύματα και τα ακτοπλοϊκά, μέχρι τη διασκέδαση και την διατροφή.

Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Εurostat, που δείχνουν ότι το 46% των Ελλήνων, άνω των 16 ετών, δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για μία εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι τους.

Διακοπές low budget

Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στον προϋπολογισμό των διακοπών, άμεσα προκύπτει ότι για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ακόμα και η ολιγοήμερή διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα σε κάποιο νησί είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Ο ένας στους τέσσερις (24%) δεν μπορεί να διαθέσει πάνω από 200 ευρώ το άτομο για διακοπές. Οι τέσσερις στους δέκα (37%) θα ξοδέψουν από 200 ως το πολύ 500 ευρώ, ενώ ένα 5% δεν διαθέτει καθόλου έξτρα χρήματα για διακοπές.

Όταν για να βρεις δίκλινο σε κυκλαδίτικο νησί που να κοστίζει 100 ευρώ τη βραδιά πρέπει να παίξεις τζόκερ, χώρια τα ακτοπλοϊκά και τα έξοδα διατροφής, αντιλαμβάνεται κανείς ότι με 200 και 300 ευρώ στην τσέπη δεν τολμάς να πας ούτε στον Πειραιά.

Η μέση δαπάνη κατ’άτομο για τις διακοπές υπολογίζεται στα 446 ευρώ, ποσό που με το ζόρι καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης για μια οικογένεια.

Όνειρο και πραγματικότητα

Για τους Έλληνες καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, με επτά στους δέκα να ονειρεύονται διακοπές είτε σε νησί (34%) είτε σε παραθαλάσσια πόλη (36%). Μόλις 7% επιλέγουν βουνό και το 11% θα ήθελε να πάει διακοπές στο εξωτερικό.

Άλλο όμως αυτό που ονειρεύονται και άλλο αυτό που τελικά κάνουν. Μόνο το 13% των Ελλήνων θα προτιμούσε να κάνει διακοπές στο εξοχικό του, αλλά εκεί καταλήγει το 21%. Άλλοι τόσοι καταλήγουν φιλοξενούμενοι σε φίλους ή συγγενείς, κάτι που τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Επίσης βλέπουμε ότι το 40% θα πάει σε ξενοδοχείο και το 29% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αν όμως αθροιστούν τα ποσοστά ανάλογα με τον προορισμό, ξεπερνάνε το ξεπερνάνε το 100 (117). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα πάνε λίγες μέρες διακοπές επί πληρωμή και τις υπόλοιπες θα τις περάσουν  στο χωριό τους.

Όλο και λιγότερες μέρες διακοπές

Κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πάνε διακοπές το καλοκαίρι μόλις εννιά ημέρες, ξοδεύοντας 50 ευρώ τη μέρα. . Ο αριθμός αυτός όμως δεν είναι παρά μια στατιστική αφαίρεση, αφού επηρεάζεται και από τις «ακραίες» τιμές. Στην πραγματικότητα, ούτε ο ένας στους τέσσερις δεν θα καταφέρει να κάνει διακοπές από οχτώ ημέρες ως δύο εβδομάδες.

Οι Έλληνες δεν πάνε διακοπές εκεί που θα ήθελαν, αλλά εκεί που αντέχει η τσέπη τους. Ο νούμερο ένα παράγοντας για την επιλογή καλοκαιρινού προορισμού είναι η οικονομική τιμή και οι προσφορές – όπως αναφέρει το 63% των ερωτηθέντων. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθαρές παραλίες για το 62%.

Ο ένας στους δύο αναζητά χαλάρωση, ησυχία και φυσική ομορφιά, ενώ η ποιοτική διαμονή είναι σημαντικό κριτήριο περίπου για έναν στους τέσσερις.

Οι διακοπές φτιάχτηκαν για τους μεσήλικες;

Η δημογραφική γήρανση αντανακλάται και στις φυλές των Ελλήνων ταξιδιωτών/ παραθεριστών. Σχεδόν ένας στους δύο (46%) αναγνωρίζει τον εαυτό του ως «χαλαρό ταξιδιώτη», άνω των 55 ετών, εργαζόμενο χωρίς ανήλικα παιδιά.  Άλλο ένα 5% είναι επίσης άνω των 55 ετών χωρίς παιδιά, και αναγνωρίζει τον εαυτό του ως «κοσμοπολίτη» – κυρίως κάτοικοι της πρωτεύουσας. Δηλαδή πάνω από ένας στους δύο ταξιδιώτες εμπίπτει στην κατηγορία της «ασημένιας οικονομίας» (silver economy), που απευθύνεται σε άτομα από 50 ετών και πάνω.

Μόνο το 11% είναι «οικογενειακοί ταξιδιώτες», εργαζόμενοι 35 ως 54 ετών με ανήλικα παιδιά. Πρόκειται για τρανή απόδειξη ότι οι διακοπές γίνονται όλο και πιο απρόσιτες για όσους μεγαλώνουν παιδιά, αλλά και ότι οι οικογένειες με ανήλικα μέλη όλο και λιγοστεύουν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις φορολογικές δηλώσεις, όπου μόνο τα δύο στα δέκα νοικοκυριά έχουν παιδιά, ενώ πλειοψηφία είναι πλέον τα μοναχοπαίδια.

Αν και το 70% πηγαίνει διακοπές είτε με την οικογένεια είτε με σύντροφο, πληθαίνουν οι κοινότητες των singles, που ταξιδεύουν μόνοι ή σε παρέες.

Πάντως παρά την ακρίβεια και την τουριστική εκμετάλλευση  – που αναγνωρίζουν ως «πληγή» το 69% και το 37% των ταξιδιωτών αντίστοιχα, οι διακοπές είναι μια απαραίτητη ανάσα ψυχικής ευεξίας για το 82%.

Δείτε την έρευνα της Focus-Bari EΔΩ

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook