Συναγερμός για τους δασμούς Τραμπ: Πώς θα πλήξουν την ελληνική οικονομία

Διάχυτη είναι ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση -κυρίως- για τις δευτερογενείς συνέπειες από τους δασμούς Τραμπ, οι οποίοι αγγίζουν το 30% και θα εφαρμοστούν από 1η Αυγούστου. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το πόσο θα επηρεαστεί τόσο η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ όσο και ο πληθωρισμός από τη γενικότερη αναταραχή που φέρνει μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε. Μπορεί το «άνοιγμα» των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ να θεωρείται σχετικά μικρό καθότι κινείται στην περιοχή του 1%, ωστόσο μια υφεσιακή συνθήκη στην Ευρώπη πιθανολογείται ότι θα φέρει καθοδικούς ανέμους στην ελληνική ανάπτυξη.
Σχετική μελέτη που εμπεριέχεται στη Νομισματική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδoς αποτυπώνει τον άμεσο ελεγχόμενο άμεσο αντίκτυπο των δασμών στην ελληνική οικονομία, λόγω των περιορισμένων εξαγωγών αγαθών από τη χώρα μας προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, χτυπά καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με το ότι θα είναι σημαντικές οι έμμεσες επιπτώσεις μέσω των εμπορικών μας εταίρων στην ΕΕ που θα πιεστούν σημαντικά.
Όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το μέγεθος της επίπτωσης εξαρτάται σημαντικά από την ένταση των διαταραχών στην εξωτερική ζήτηση και στην αβεβαιότητα. Ειδικά στο χειρότερο σενάριο που η αβεβαιότητα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι σημαντικές.
Η μείωση του ΑΕΠ
Η Τράπεζα της Ελλάδας περιγράφει αναλυτικά την αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσουν οι δασμοί Τραμπ και ειδικά η αυξημένη αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο.
Όπως προκύπτει, η μείωση της εξωτερικής ζήτησης οδηγεί σε περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών, προκαλώντας συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης στην ελληνική οικονομία.
Καθώς η εξωτερική ζήτηση εξασθενεί, οι επιχειρήσεις περιορίζουν την παραγωγή, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του πραγματικού ΑΕΠ.
Η πτώση της παραγωγής, με τη σειρά της, μειώνει τη ζήτηση εργασίας, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στο κόστος εργασίας, καθώς και στη ζήτηση κεφαλαίου.
Άνοδος πληθωρισμού και μείωση εισοδημάτων
Παράλληλα, η υποχώρηση της συνολικής ζήτησης οδηγεί σε πτώση του πληθωρισμού, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές τους ανταποκρινόμενες στο χαμηλότερο κόστος εργασίας.
Επιπρόσθετα, η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγεί σε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, επιτείνοντας περαιτέρω τη συρρίκνωση της συνολικής ζήτησης.
Όσον αφορά τις επιδράσεις από την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας, αυτή επηρεάζει αρνητικά την επενδυτική και καταναλωτική ζήτηση. Με τη σειρά της, η μείωση της εγχώριας ζήτησης οδηγεί σε περιορισμό της απασχόλησης και των μισθών, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους, δημιουργώντας αποπληθωριστικές πιέσεις.
Ένας άλλος κίνδυνος από τους δασμούς Τραμπ σχετίζεται με τα θέματα του τουρισμού εφόσον πολλές χώρες της ΕΕ επηρεαστούν από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Ο λόγος είναι ο εξής: Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάσουν απώλεια εισοδήματος λόγω των δασμών, τότε κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Το πλήγμα στις εξαγωγές
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, ένα σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας, περίπου 50%, είναι υπηρεσίες (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) και η επιβολή δασμών των ΗΠΑ αφορά μόνο αγαθά. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν σημαντικό προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, καθώς τα τελευταία έτη (2020-2024) απορροφούν μόλις το 4,1% των εξαγωγών αγαθών.
Το δίχως άλλο, η απόφαση Τραμπ για επιβολή οριζόντιων δασμών ύψους 30% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Αυγούστου αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, κάτι που δείχνουν και οι επίσημες τοποθετήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών.
Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται πως θα επιφέρει σοβαρές προκλήσεις τόσο για την ελληνική επιχειρηματικότητα, «χτυπώντας» την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με κύριο τον αγροδιατροφικό τομέα.
Η αξία των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, κρασί και γαλακτοκομικά.
Με δεδομένους τους δασμούς, εκτιμάται πως ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, οι οποίες εξαιρούνται από αντίστοιχες επιβαρύνσεις, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος, κάτι το οποίο αποτελεί πηγή μεγάλου προβληματισμού.
Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απώλειες μεριδίου αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα.
Πηγή: OT