Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατίθεται το αναθεωρημένο σχέδιο – Τι προβλέπει

Δημοσιεύτηκε στις 14/05/2025 10:06

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατίθεται το αναθεωρημένο σχέδιο – Τι προβλέπει

Σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένεται να υποβληθεί το αναθεωρημένο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 9,6 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το σκέλος των επιδοτήσεων.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΕΡΤNews το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2026.

«Όλα τα προγράμματα τελειώνουν εκεί. Αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη) θα υποβάλουμε το αίτημα αναθεώρησης. Είναι πολύ σημαντικό αίτημα γιατί θα ακολουθήσει αυτού του αιτήματος το αίτημα για την πληρωμή, την εκταμίευση και την έβδομη εκταμίευση. Για την έκτη εκταμίευση θα γίνει μάλλον το αίτημα τον Ιούνιο και η έβδομη τον Νοέμβριο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αλλά 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο θα αιτηθούμε και άλλα 3,5 δισεκατομμύρια τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες στην εκταμίευση πόρων και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ».

Τι προβλέπει

«Αναθεώρηση σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες δράσεις οι οποίες τρέχουν. Επομένως, μπορούμε να συμπληρώσουμε παραπάνω εκεί ή να μειώσουμε κάποιες άλλες δράσεις που δεν τρέχουν τόσο πολύ. Τώρα τι σημαίνει αυτό; Αν θυμάστε κάποια στιγμή, επειδή κάποια αντιπλημμυρικά δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026, τα βγάλαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως αμέσως τα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ. Δράσεις οι οποίες είναι κρίσιμες αν ενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσουμε σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχουμε τις πολεοδομίες, ολοκληρώνουμε την ψηφιοποίηση των πολεοδομιών, έχουμε τους δρόμους, καταγράφουμε όλους τους δρόμους έτσι ώστε να μπορούμε να βγάζουμε πιο γρήγορα άδειες» τόνισε και πρόσθεσε: «Αναβαθμίζουμε τα ψηφιακά προγράμματα και είναι πολύ σημαντικό γιατί κατ’ ουσίαν προϊδεάζει το 6ο και το 7ο αίτημα. Πάμε καλά. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες και δεν είναι κάτι τυχαίο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά».

Πρόωρη αποπληρωμή

Ερωτηθείς γιατί αποπληρώνουμε νωρίτερα τα δάνειά μας αντί τα χρήματα αυτά να πέσουν πάλι στην οικονομία, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Δεν έχει σχέση η αποπληρωμή με τη δυνατότητα να δαπανούμε παραπάνω πόρους. Υπάρχει ένα ανώτατο όριο που επιτρέπεται να δαπανήσουμε χρήματα. Δεν μπορούμε ξαφνικά να παίρνουμε χρήματα και να δαπανούμε χωρίς να υπάρχει όριο. Η αντιπολίτευση δεν καταλαβαίνει ότι αν τυχόν δαπανήσουμε παραπάνω από αυτό το οποίο επιτρέπεται να κάνουμε, τότε μπαίνουμε σε μια διαδικασία που λέγεται διαδικασία ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος, που είναι ένας προθάλαμος της ενισχυμένης εποπτείας. Αν τυχόν συμβεί αυτό, θα εκτιναχθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας, που σημαίνει θα αφαιρέσει δυνατότητα από εμάς να δαπανούμε χρήματα για να στηρίζουμε την κοινωνία».

Οι αναβαθμίσεις

Ο κ. Παπαθάνασης σημείωσε παράλληλα, ότι όσο οι αγορές μας αναβαθμίζουν, τόσο μειώνεται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας. «Αυτό δίνει μεγαλύτερο περιθώριο να επιστρέψουμε πόρους στην κοινωνία. Άρα η σωστή δημοσιονομική πορεία που ακολουθούμε σαν κυβέρνηση μας δίνει αυτό το περιθώριο να υπάρχει μέρισμα για να μπορούμε να επιστρέφουμε όπως τώρα το ένα ενοίκιο, τη στήριξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Οι εκταμιεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 3,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα, σε συνέχεια της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του 5ου αιτήματος πληρωμής για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου που είχε υποβληθεί από τη χώρα μας στο τέλος Δεκεμβρίου 2024. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Ελλάδα έχει εισπράξει 21,3 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ, ποσό που ξεπερνά το 59% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το αίτημα πληρωμής αφορούσε στην ολοκλήρωση 32 οροσήμων και στόχων του ελληνικού σχεδίου – 29 από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 3 από το δανειακό σκέλος. Έτσι, το σύνολο των εκπληρωμένων οροσήμων του ελληνικού σχεδίου ανέρχεται πλέον σε 139, ποσοστό που ξεπερνά το 35% του συνόλου (394 ορόσημα και στόχοι), πάνω από τον μέσο όρο επίτευξης των 27 κρατών μελών (29%).

Το σκέλος των επιχορηγήσεων

Για το σκέλος των επιχορηγήσεων, τα ορόσημα περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη συμβασιοποίηση έργων όπως: η εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων σε 750 δημοτικές ενότητες σε ολόκληρη την επικράτεια και περισσότερες από 65 στρατηγικές αστικές αναπλάσεις σε δήμους της χώρας- μεταξύ των οποίων οι αναπλάσεις του Βοτανικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας- τα έργα του σχεδίου δασικής προστασίας «antiNERO», των αναδασώσεων, καθώς και τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και τη Ροδόπη.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν: οι εγκρίσεις για πάνω από 20 κέντρα καινοτομίας στα Πανεπιστήμια και 70 Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ενεργειακή αναβάθμιση 8.000 επιπλέον κατοικιών στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», η προκήρυξη νέων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης. Επίσης προωθήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ, η ολοκλήρωση σε ποσοστό 85% της κτηματογράφησης από το Εθνικό Κτηματολόγιο, το νομοθετικό πλαίσιο για την μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις κ.ά.

Για το δανειακό σκέλος, αντίστοιχα, τα ορόσημα αφορούσαν στη συμβασιοποίηση δανειακών πόρων Τ.Α.Α. ύψους άνω των 7 δισ ευρώ, καθώς και στην ενεργοποίηση των προγραμμάτων για τη στέγαση «Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Πηγή: ot.gr

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook