Το ναυάγιο της Κέιτ Μος: Χρέη 3,5 εκατ., απλήρωτοι υπάλληλοι και εκκαθάριση για τη wellness εταιρεία Cosmoss

Η Κέιτ Μος έχει χρέη και βλέπει το τελευταίο της επιχειρηματικό προτζεκτ να ναυαγεί.
Σύμφωνα με το Business of Fashion, η προσπάθεια της Μος να καθιερωθεί στον ανταγωνιστικό χώρο της ομορφιάς, εκτός από την εμβληματική της πορεία στον χώρο της μόδας, δέχτηκε καίριο πλήγμα σε λιγότερο από τρία χρόνια από την έναρξη της.
Η Κέιτ Μος παρουσίασε την Cosmoss τον Σεπτέμβριο του 2022, με μια γκάμα προϊόντων που περιλάμβανε έλαια προσώπου, τσάι, αρώματα και άλλα προϊόντα περιποίησης και ευεξίας με τιμές που κυμαίνονταν από περίπου 25 ευρώ έως 120 ευρώ και τα προϊόντα ήταν διαθέσιμα σε πολυκαταστήματα όπως τα Liberty London και Fenwick.
Η φιλοσοφία της μάρκας βασιζόταν σε μια «ολιστική προσέγγιση στην ευεξία, αντλώντας έμπνευση από την προσωπική ρουτίνα της Μος, η οποία περιλαμβάνει διαλογισμό, γιόγκα και μια προσήλωση στη φύση».
Η ίδια η Μος είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό της για την Cosmoss, δηλώνοντας ότι ήθελε να μοιραστεί τις εμπειρίες της και να «βοηθήσει άλλους να βρουν την ισορροπία».
Το μοντέλο και επιχειρηματίας είχε επίσης περιγράψει τη μάρκα ως έναν τρόπο να αναδείξει την πιο «ευάλωτη» πλευρά του εαυτού της, κάτι που δεν είχε κάνει στο παρελθόν.
Ωστόσο, παρά τη φήμη και την επιρροή της Μος, η Cosmoss δεν κατάφερε να εδραιωθεί στην αγορά.
Σύμφωνα με το BoF, premium εταιρεία της Mος όρισε εκκαθαριστές στις 24 Ιουνίου και κατέθεσε αίτηση για παύση λειτουργίας μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα.
Απλήρωτοι υπάλληλοι και απολύσεις
Στην κατάθεση για εκκαθάριση, η Cosmoss δήλωσε οφειλές ύψους περίπου 3 εκατ. λιρών ( 3.465.900 εκατομμυριών ευρώ).
Η εταιρεία υπέβαλε για τελευταία φορά οικονομικούς λογαριασμούς το 2023 στο Companies House του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιήσει ποτέ τα έσοδά της.
Το γνωστό μοντέλο είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της εταιρείας, μαζί με την Warsaw Labs, την ομοιοπαθητικό Βικτόρια Γιανγκ και άλλους συνεργάτες.
Τα οικονομικά αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία είχε αρνητικό καθαρό ενεργητικό ύψους 10.742 λιρών Αγγλίας (περίπου 12.720 ευρώ) τον Μάιο του 2024.
Η Cosmoss είχε λάβει ένα δάνειο περίπου 280.000 ευρώ από την εταιρεία διαχείρισης ταλέντων της Μος, Kate Moss Limited, το οποίο δεν είχε αποπληρωθεί.
Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων για κακή διαχείριση. Υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι έμειναν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο 2024 και απολύθηκαν χωρίς προειδοποίηση ενώ η ίδια η Μος είχε αποσυρθεί σχεδόν πλήρως από την προώθηση του brand.
Παρά τις σημαντικές εκπτώσεις έως 75% και την ύστατη προσπάθεια εκκαθάρισης αποθεμάτων, η εταιρεία δεν κατάφερε να ανακάμψει.
Το γεμάτο νάρκες πεδίο της αγοράς ομορφιάς
Η κατάρρευση της Cosmoss επιβεβαιώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και οι μάρκες που υποστηρίζονται από διασημότητες, ειδικά στον κορεσμένο χώρο της ομορφιάς και της ευεξίας.
Παρόλο που η προσωπική επωνυμία της Κέιτ Μος ήταν ισχυρή, το γεγονός ότι η εταιρεία της οδηγήθηκε σε ναυάγιο υπενθυμίζει ότι η απλή αναγνωρισιμότητα δεν είναι αρκετή για την επιτυχία σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.
«Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον όχι μόνο επώνυμα προϊόντα, αλλά και προϊόντα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια στην παραγωγή και ισχυρή αξιακή πρόταση» σχολίασε η αναλύτρια Βικτόρια Μπίνγουικ.
Ωστόσο η αποτυχία της Cosmoss έρχεται σε αντίθεση με την επιτυχία άλλων εταιρειών ομορφιάς που ανήκουν σε διασημότητες, όπως η Fenty Beauty της Ριάνα, η Rare Beauty της Σελένα Γκόμεζ ή η Rhode της Χέιλι Μπίμπερ, οι οποίες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν πιστό κοινό και να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.