“Σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε από την ζωή μας με έναν σκύλο”

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2019 17:36

“Σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε από την ζωή μας με έναν σκύλο”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, η Αγγελική Καλογεράκη υποδέχθηκε στο studio του Sfera και στην εκπομπή της, που ακούτε καθημερινά 13.00-15.00 στον Sfera 98,7, τον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, Αντώνη Κορδέλα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το σκύλο και τη συνύπαρξη του ανθρώπου μαζί του. Ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στα ευγενή τετράποδα και πώς θα κάνουμε τη ζωή μας και τη ζωή του κατοικίδιου μας πιο ποιοτική?

Ο Αντώνης έφτασε στο studio μετά από μία πρωινή συνάντηση με 70 παιδιά του ΣΤ΄ ΚΕΠΑ Ηρακλείου, μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών. Ο κ. Κορδέλας βρέθηκε εκεί μαζί με το σκύλο του (την Έλσα) ώστε να ενημερώσει τα παιδιά για τις ανάγκες ενός σκύλου, τη σωστή συμπεριφορά απέναντι του αλλά και να λύσει τις δικές τους απορίες που όπως είπε τον εντυπωσίασαν.

– “Μπορούν παιδιά τόσο μικρής ηλικίας να κατανοήσουν τέτοιου είδους πληροφορίες;”
– “Ναι, τα παιδιά ακόμη και στην ηλικία των 4 ή των 5 ετών, μπορούν να ακούσουν και να μάθουν και θεωρώ οτι όλοι εμείς, έχουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τις νεότερες γενιές ώστε να έχουν σωστές βάσεις αναφορικά με τη σχέση ανθρώπου και σκύλου για να διαμορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες και αυριανούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων.”

Στην ερώτηση αν όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί να μεγαλώσουν και να συνυπάρξουν με ένα σκύλο ο κ. Κορδέλας απαντάει:
” Μέσα στην κρίση – και σύμφωνα με έρευνες που έχω διαβάσει κατά καιρούς- έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά των ανθρώπων που μπαίνουν στη διαδικασία να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και το θεωρώ λογικό αν σκεφτεί κανείς οτι ένας σκύλος μπορεί να έχει πολλά οφέλη για έναν άνθρωπο που περνάει μία δύσκολη περίοδο ή μειώνει στο ελάχιστο τη διασκέδαση του εκτός σπιτιού. Δεν θέλω να πω αν είναι όλοι κατάλληλοι να μεγαλώσουν ένα σκύλο, σίγουρα όμως μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητή και υπεύθυνη, ώστε να έχει και καλή έκβαση η κοινή πορεία.”

Όπως είπε ο κ. Κορδέλας στην Αγγελική, πολύ σημαντική είναι η συνειδητή επιλογή κατάλληλης ράτσας για κάθε άνθρωπο γιατί αυτό τελικά μπορεί σε σημαντικό βαθμό να καθορίσει μία καλή ή μία κακή συνύπαρξη στο μέλλον.

” Σημαντικό είναι να ξέρουμε τι θέλουμε από τη ζωή μας με το σκύλο και να επιλέξουμε εκείνη τη ράτσα που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής μας. Μία υπερκινητική ράτσα ταιριάζει περισσότερο σε έναν αθλητή και σε έναν άνθρωπο που του αρέσουν οι δραστηριότητες στη φύση (π.χ. πεζοπορίες). Άλλο σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι το μέγεθος ενός σκύλου. Για παράδειγμα, το να αποφασίσει μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας να αποκτήσει ένα μεγαλόσωμο σκύλο βάρους 30-40 κιλών, είναι λογικό να δημιουργήσει ζητήματα, αφού ίσως να μην μπορεί καν να τον ελέγξει στη βόλτα.”

– Ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση?
– ” Η εκπαίδευση του ιδιοκτήτη ξεκινάει πριν την απόκτηση του σκύλου και αμέσως μετά την απόφαση του, όπου ο ίδιος πρέπει να μπει στη διαδικασία να κατανοήσει τις αλλαγές που θα υπάρξουν και το κατά πόσο είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει σε αυτές. Από εκεί και μετά η καταλληλότερη ηλικία για το σκύλο μας είναι οι 2 μήνες γιατί ο εγκέφαλος του κουταβιού έχει σχηματοποιηθεί πλήρως και είναι μία καλή φάση για να ξεκινήσουμε να του μαθαίνουμε σωστές συμπεριφορές και συνήθειες.”

– Με τον όρο «εκπαίδευση» εννοούμε τις εντολές τύπου «σήκω/κάτσε» ;
– «Φυσικά όταν λέμε εκπαίδευση δεν εννοούμε μόνο τις εντολές αν και αυτές είναι απαραίτητες ώστε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με το κατοικίδιο μας, πέρα όμως από αυτές το θέμα είναι να κατανοήσουν οι ιδιοκτήτες, την ψυχολογία, τη διάθεση και τις ανάγκες του σκύλου ώστε να μπορούν να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συνύπαρξη.”

Η Αγγελική ρωτάει τον κ. Κορδέλα για τα 3 συχνότερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες και εκείνος απαντάει πως η λίστα με τα λάθη θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μεγάλη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως τα κάνουν επίτηδες ή δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις λανθασμένες συμπεριφορές.

“Το Νο1 λάθος είναι η ανεπαρκής εκτόνωση του σκύλου και αυτό είναι και ο Νο 1 λόγος προβληματικής συμπεριφοράς του σκύλου. Θα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες του κατοικίδιου μας, όπως είναι η βόλτα ή το παιχνίδι, διαφορετικά το ίδιο το σκυλί θα βρει μόνο του τρόπους να ξεσπάσει. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται στα έπιπλα του σπιτιού και για να το πω πολύ απλά το σκυλί θα καταστρέψει το χώρο από βαρεμάρα όχι γιατί θέλει να μας κάνει κακό. Το λάθος Νο2 που κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι δεν έχουν σταθερή ρουτίνα. Ο σκύλος είναι πλάσμα της συνήθειας και χρειάζεται να ξέρει τι να περιμένει κάθε φορά. Όταν λέμε σταθερή ρουτίνα αναφερόμαστε σε σταθερές ώρες φαγητού, σταθερές ώρες βόλτας και σταθερές ώρες περιορισμού. Έτσι του δίνουμε πάντα μία σιγουριά και μία ασφάλεια. Σαν 3ο λάθος θα έβαζα τον “ανθρωπομορφισμό”. Από την εμπειρία μου, τις περισσότερες φορές που επέρχεται μία ρήξη στη σχέση σκύλου και ανθρώπου, δεν είναι γιατί ο άνθρωπος δεν αγαπά το σκύλο του, αλλά γιατί δεν ξέρει πως να δείξει σωστά αυτή την αγάπη. Για να το πω απλά, ο σκύλος δεν έχει ανάγκη από φορεματάκι για να βγει τη βόλτα του, έχει όμως ανάγκη να βγει βόλτα. Επομένως για μία ακόμη φορά θα τονίσω πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τις ανάγκες του και να μπορέσουμε να τις ικανοποιήσουμε και όχι να βρίσκουμε τρόπους που κάνουν εμάς να νιώθουμε καλά π.χ. ταίζω το σκύλο μου από το πιρούνι μου. ”

Η συζήτηση συνεχίζεται με την Αγγελική να επικεντρώνεται στο είδος της εκπαίδευσης που είναι καταλληλότερη, ανάμεσα στην εκπαίδευση του σκύλου μόνο του ή στην εκπαίδευση σκύλου και ιδιοκτήτη μαζί.

” Η απόφαση για το είδος της εκπαίδευσης που θα ακολουθηθεί, είναι απόφαση του ιδιοκτήτη. Δική μας επιλογή είναι η εκπαίδευση να γίνεται από την πρώτη κιόλας φορά μαζί με τον ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα η πρώτη συνάντηση γίνεται στο χώρο του και στο χώρο που το σκυλί βγαίνει τη βόλτα του κι αυτό γιατί σχολή μας θεωρούμε οτι ο ιδιοκτήτης είναι το 80%. Εκείνος θα συνυπάρξει με το σκύλο, οπότε εκείνος πρεπει να είναι σε θέση να κατανοήσει την ψυχολογία του και τις ανάγκες του ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε περίσταση.”

– Τελικά υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες που πρέπει να αποφεύγουμε μην επιλέγουν οικογένειες με παιδιά?
“Σίγουρα υπάρχουν δυναμικές φυλές. Αν κάποιος μπει στη διαδικασία να αποκτήσει σκύλο από μία δυναμική φυλή θα πρέπει να είναι πολύ πιο υπεύθυνος ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά του. Θα χρειαστεί να δώσει πολύ περισσότερη έμφαση στην κοινωνικοποιήση του και στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του. Σε κάθε περίπτωση, ο ερχομός ενός παιδιού, είναι κάτι για το οποίο ο σκύλος μας χρειάζεται να προετοιμαστεί από πριν και αυτό είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε γι αυτό τόσο καλύτερες είναι και οι συνθήκες που διαμορφώνονται. Για παράδειγμα, ο χώρος του σπιτιού χρειάζεται να είναι ο χώρος που ο σκύλος μας ηρεμεί. Καλό είναι να αποφεύγουμε να του μαθαίνουμε να τρέχει και να παίζει μέσα στο σπίτι ώστε να αποφύγουμε ένα κατά λάθος ατύχημα στο μέλλον. ”

Ο Αντώνης Κορδέλας είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής, απόφοιτος της Κ9doorways,την οποία εκπροσώπησε και για χρόνια στο Ηράκλειο.

Μπορείτε να βρείτε τη σχολή του: “Top Dogs Canine Training Academy” στο topdostraining.gr.

Η Αγγελική και ο Αντώνης ανανέωσαν το ραντεβού τους, σε μία μελλοντική συζήτηση από τη συχνότητα του sfera 98,7, αφού το θέμα της συνύπαρξης σκύλου και ανθρώπου είναι ανεξάντλητο και δεν αρκεί μόνο να το θυμόμαστε κάθε 4 Οκτωβρίου.

Την εκπομπή της Αγγελικής Καλογεράκη, ακούτε καθημερινά 13.00-15.00 από την συχνότητα του sfera 98,7.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook