Ακροδεξιοί Ισραηλινοί πολιτικοί και έποικοι εργάζονται για το σχέδιο «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» στη Γάζα

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, προσάρτηση της περιοχής και δημιουργίας της «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής», είναι οι Ισραηλινοί ακροδεξιοί πολιτικοί και έποικοι. Και δεν σταματούν παρά τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, που έχει το σχέδιο που συζητήθηκε, στόχος τους είναι ο εποικισμός της Γάζας και η μετατροπή της σε πολυτελή πόλη-θέρετρο υψηλής τεχνολογίας για τους Ισραηλινούς.
Η συνάντηση έγινε την ίδια ημέρα που η υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ, Γκίλα Γκαμλιέλ, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο ΑΙ, που παρουσίαζε τη Γάζα ως ισραηλινή πόλη. Χωρίς Παλαιστινίους, ασφαλώς.
Το σχέδιο, όπως αναφέρεται, έχει τίτλο, «Γενικό σχέδιο για τον οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας». Προβλέπει την κατασκευή 850.000 οικιστικών μονάδων, την κατασκευή «έξυπνων πόλεων» υψηλής τεχνολογίας που συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα και ένα σύστημα μετρό που διασχίζει την περιοχή. Και εμπνευστής του ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που τον Φεβρουάριο, όταν δεσμεύτηκε να μετατρέψει τη Γάζα στη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
«Ιστορικό δικαίωμα»
Το κείμενο, σύμφωνα με τον Guardian, μιλάει για το «δικαίωμα του λαού του Ισραήλ να εγκατασταθεί, να αναπτύξει και να διατηρήσει αυτή τη γη δεν είναι απλώς ένα ιστορικό δικαίωμα – είναι μια εθνική υποχρέωση και υποχρέωση ασφαλείας».

Η Ντανιέλα Βάις, εκπρόσωπος των σκληροπυρηνικών εποίκων
Επίσης, απαιτεί την εκκένωση της Γάζας από τον υπάρχοντα πληθυσμό της, τους περίπου 2,1 εκατομμύρια Παλαιστινίους. Όπως επισημαίνουν νομικοί εμπειρογνώμονες, ο βίαιος εκτοπισμός ανθρώπων σε αυτή την κλίμακα ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δικηγόρο, ειδικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, Μάικλ Σφαρντ, «πρόκειται για σχέδιο εθνοκάθαρσης. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτό θα ισοδυναμούσε με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η απέλαση είναι έγκλημα πολέμου όταν διαπράττεται σε μικρή κλίμακα και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας όταν διαπράττεται σε μαζική κλίμακα».
Επιμένουν παρά την κριτική
Το σχέδιο συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Κνεσέτ κατά τη διάρκεια συνεδρίου με τίτλο «Η Ριβιέρα στη Γάζα: από το όραμα στην πραγματικότητα». Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έποικος και ο ίδιος. Επίσης η Ντανιέλα Βάις, ακτιβίστρια υπέρ των εποίκων.
Το συνέδριο δέχθηκε σφοδρή κριτική ακόμη και μέσα στο Ισραήλ, όπως από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκιλάντ Καρίβ. Ο Καρίβ κατηγόρησε τον Σμότριτς ότι παρακινεί σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες εμφανίζονται αποφασισμένοι και αμετανόητοι. Η Βάις μιλώντας στον Guardian είπε:
«Οι κάτοικοι της Γάζας δεν θα παραμείνουν εκεί. Θα πάνε σε άλλες χώρες. Θα πολεμήσουμε τους υποστηρικτές της Χαμάς. Αλλά όσοι θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα λόγω της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου».
Και πρόσθεσε: «Οι Παλαιστίνιοι θα μετεγκατασταθούν στην Αίγυπτο» και σε άλλες «αφρικανικές χώρες», τις οποίες δεν προσδιόρισε.
H Βάις επιμένει σε αυτές τις θέσεις εδώ και πολλούς μήνες.
🇮🇱🇵🇸 FLASH INFO — « Il y avait 360 familles, maintenant il y a 3600 familles. Il y aura une Riviera pour le peuple d’Israël. Les familles sont prêtes à partir maintenant. Côté prix, quatre chambres, un salon et une grande cuisine coûteront deux millions de shekels à Gaza, car… pic.twitter.com/S59mru734k
— Citizen Média 🗞 (@CitizenMediaFR) April 14, 2025
1.000 οικογένειες έχουν εγγραφεί
Σύμφωνα με τη Βάις, η οποία εκπροσωπεί μια μικρή, αλλά διαρκώς ενισχυόμενη ομάδα σκληροπυρηνικών εποίκων, που θέλουν να καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει ήδη μια λίστα με 1.000 ισραηλινές οικογένειες που έχουν εγγραφεί για να ζήσουν στη Γάζα. Αρκεί να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της.
«Το σχέδιό μου είναι να κάνω τη Γάζα παράδεισο, να την κάνω Σιγκαπούρη», είπε.
Οι εκκλήσεις της ομάδας αυτής για δημιουργία ισραηλινών οικισμών εποίκων έχουν ενταθεί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Επιπλέον έχουν ενταθεί οι επιθέσεις των εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Ο πόλεμος έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Γάζας και έχει καταστρέψει βασικές υποδομές.
Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια για την μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, έχει προτείνει τη μεταφορά των κατοίκων σε μια «ανθρωπιστική πόλη» στη νότια Γάζα.
Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιο ως σχέδιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός απέρριψε την ιδέα, την οποία χαρακτήρισε ως εφιάλτη για την ασφάλεια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης προτείνει την εκδίωξη του πληθυσμού της Γάζας. Έχει υπονοήσει ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα μπορούσαν να υποδεχθούν τους εκτοπισμένους. Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα, τον έλεγχό της θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ΗΠΑ, ώστε να την «αναπτύξουνς».
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ, αλλά και από δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να αναφερθούν ξανά στο σχέδιο.