Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητούν οι ΥΠΕΞ 28 χωρών – Συνυπογράφουν Ελλάδα και Κύπρος

Είκοσι οχτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν «να τερματιστεί τώρα» ο πόλεμος στη Γάζα και το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
«Εμείς, οι υπογράφοντες που παρατίθενται παρακάτω, συγκεντρωνόμαστε με ένα απλό και επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζουν ότι «ο πόνος των αμάχων στη Γάζα έχει φτάσει σε νέα βάθη. Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καταδικάζουμε την με το σταγονόμετρο παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή».
«H ισραηλινή κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή βοήθειας»
«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια. Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επισημαίνουν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι «οι όμηροι που κρατούνται σκληρά αιχμάλωτοι από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023 συνεχίζουν να υποφέρουν φρικτά. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη κράτησή τους και ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. Μια κατάπαυση του πυρός με διαπραγματεύσεις προσφέρει την καλύτερη ελπίδα να τους φέρει πίσω και να τερματίσει την αγωνία των οικογενειών τους».
Οι 28 χώρες, μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους, καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση «να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή της βοήθειας και να επιτρέψει επειγόντως στον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ να κάνουν το σωτήριο έργο τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».
Επιπλέον, καλούν «όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ενώ τονίζουν χαρακτηριστικά πως «οι προτάσεις για τη μετακίνηση του παλαιστινιακού πληθυσμού σε μια ‘ανθρωπιστική πόλη’ είναι εντελώς απαράδεκτες. Η μόνιμη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε εδαφικές ή δημογραφικές αλλαγές στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη»
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί σε εδαφικές ή δημογραφικές αλλαγές στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το σχέδιο για τον οικισμό E1 που ανακοίνωσε η Ισραηλινή Διοίκηση, εάν εφαρμοστεί, θα διαιρέσει το παλαιστινιακό κράτος σε δύο, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύοντας σοβαρά τη λύση των δύο κρατών. Εν τω μεταξύ, η κατασκευή οικισμών σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχει επιταχυνθεί, ενώ η βία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό πρέπει να σταματήσει», διαμηνύουν.
Καλούν, επίσης, τόσο τα μέρη όσο και τη διεθνή κοινότητα «να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η τρομερή σύγκρουση, μέσω άμεσης, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η περαιτέρω αιματοχυσία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Επιβεβαιώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Και δηλώνουν «έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να υποστηρίξουμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική οδό προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστινίους και ολόκληρη την περιοχή».
Ποιες χώρες υπογράφουν
Η παρούσα δήλωση έχει υπογραφεί από:
– Τους υπουργούς Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Κύπρου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Την Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων.