Αργίες και πληρωμένες διακοπές – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2025 23:39

Αργίες και πληρωμένες διακοπές – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη

Πέφτει μια κυβέρνηση, ακόμα κι αν πρόκειται για κυβέρνηση ανοχής, επειδή θέλει να καταργήσει δύο εθνικές αργίες; Μάλλον δύσκολα, αλλά κανείς δεν ξέρει. Πρόθεση του Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία είναι να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα. «Ουδείς βουλευτής μας θα ψηφίσει την κατάργηση δύο εθνικών αργιών», ξεκαθάρισε ο νεαρός και φωτογενής πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, που απορρίπτει ασυζητητί την πρόθεση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού να καταργήσει την αργία του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής τη λένε οι Γάλλοι λόγω filioque) και την αργία της 8ης Μαΐου, που οι Ευρωπαίοι γιορτάζουν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γαλλία με μόνο 11 εθνικές αργίες βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το μέσον όρο στη σχετική κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών

Είναι μια ιδέα που κατά καιρούς επανέρχεται στην επικαιρότητα στη Γαλλία με πρωτοβουλία αποκλειστικά των κομμάτων της Δεξιάς. Ο Κεντρώος Μπαϊρού την επανέφερε με το επιχείρημα της επείγουσας ανάγκης να εξοικονομήσει η χώρα 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026. Όχι βέβαια αποκλειστικά από την αύξηση των εργασίμων ημερών κατά δύο, αλλά σε συνδυασμό με άλλα μέτρα λιτότητας που ελπίζεται ότι θα καθησυχάσουν τις αγορές, διότι αυτή είναι η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης και του προέδρου Μακρόν. Ήδη η Γαλλία δανείζεται από τις αγορές πιο ακριβά ακόμα και από την Ελλάδα.

«Στο όνομα της αλληλεγγύης αυτές οι ημέρες δεν θα ήταν πλέον ημέρες αργίας, αλλά θα χρησίμευαν ως συνεισφορά στη χρηματοδότηση της συλλογικής προσπάθειας.

Αλλά όσον αφορά τις αργίες, είναι η Γαλλία όντως σε καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους γείτονές της;», αναρωτιέται η Μαρί Καμπιστρόν στη «Le Parisien».

Όντως, οι «27» δεν είναι ίσοι από αυτή την άποψη. Κάθε χώρα έχει τις δικές της εθνικές και τοπικές εορτές και αργίες. Και η πρώτη διαπίστωση της γαλλίδας ρεπόρτερ είναι ότι «παρά την αρνητική της φήμη, η Γαλλία με μόνο 11 εθνικές αργίες βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το μέσον όρο στη σχετική κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών».

Διαπιστώνει βέβαια κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα στην κατάταξη, η οποία συμπεριλαμβάνει και τον αριθμό των ελάχιστων ημερών πληρωμένων διακοπών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Εορτές και αργίες στην Ευρώπη / Ελάχιστος αριθμός ημερών αδείας ετησίως + Επίσημες αργίες ετησίως

Κύπρος και Ισπανία

Το ρεκόρ αργιών στην ΕΕ κατέχει η Κύπρος με 15 ετησίως. Ακολουθούν η Ισπανία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ρουμανία με 14 αργίες.

Ξεχωρίζει η περίπτωση της Ισπανίας, καθώς η χώρα της Ιβηρικής έχει συγκεκριμένες αργίες για ορισμένες από τις επαρχίες της. Έτσι, οι Καταλανοί θα γιορτάσουν την εθνική εορτή της Καταλονίας στις 11 Σεπτεμβρίου. Ομοίως, ο λαός της Μαδρίτης θα τιμήσει την Ημέρα της Κοινότητας της Μαδρίτης στις 2 Μαΐου αμέσως μετά την εργατική Πρωτομαγιά. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν το διήμερο «κολλάει» με Σαββατοκύριακο δημιουργείται ένα εντυπωσιακό τετραήμερο για τους Μαδριλένους, δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τις αργίες του Πάσχα.

Η Γαλλία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα έχουν 11 δημόσιες αργίες. Στη βάση της λίστας με μόνο 9 αργίες βλέπουμε τη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία η οποία, αν συνυπολογιστούν και οι ημέρες των πληρωμένων διακοπών, είναι οι χώρα της ΕΕ με τις λιγότερες αμειβόμενες ημέρες σχόλης – μόνο 29. Οι Ολλανδοί, με άλλα λόγια, είναι οι «μέρμηγκες» της Ευρώπης.

Δουλευταράδες και τεμπέληδες Γερμανοί

Μια περίπτωση χώρας με δύο πρόσωπα εν προκειμένω είναι η Γερμανία, όπου σε ορισμένα κρατίδια ή ακόμα και σε δήμους, οι κάτοικοι απολαμβάνουν περισσότερες ημέρες αργίας. Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ απουσιάζουν μια μέρα παραπάνω τον Αύγουστο από τις εργασίες τους για να γιορτάσουν το «Augsburger Friedensfest», το Φεστιβάλ Ειρήνης και Ανοχής.

Έτσι στο Άουγκσμπουργκ οι αργίες είναι 14, ενώ στο φτωχό Αμβούργο μόνο 10. Στη Γερμανία ως γνωστόν τα νότια κρατίδια είναι πιο ανεπτυγμένα οικονομικά από τα βόρεια, ισχύει δηλαδή το ανάποδο από αυτό που ισχύει στην Ιταλία, ας πούμε, ή και στην Ευρώπη ολόκληρη ως ήπειρο. Ο γερμανικός Βορράς είναι πιο φτωχός από το Νότο. Μιλάμε για τα Δυτικά κρατίδια, διότι τα Ανατολικά κρατίδια εξακολουθούν να υστερούν ακόμα σε ανάπτυξη και πλούτο, 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση της χώρας.

Λιτότητα και εξοπλισμοί

Αίσθηση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της παραδοσιακά ειρηνικής, εναλλακτικής και «ζεν» Δανίας να αφαιρέσει μια αργία το 2023 στο πλαίσιο μέτρων λιτότητας που εφάρμοσε για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αντιδημοφιλές μέτρο», σημειώνει η γαλλική «Le Parisien».

Θα προσθέταμε ότι η αριστερο-δεξιά κυβέρνηση της Μέτε Φρέντρικσεν δεν πλήρωσε ακόμα εκλογικά την κατάργηση της αργίας, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2026.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ως ξεχωριστή και μια μη ευρωπαϊκή περίπτωση, της «εξωτικής» Αργεντινής, λόγω του ιδιόρρυθμου προέδρου της Χαβιέρ Μιλέι. Ο υπερ-φιλελεύθερος οπαδός της λιτότητας (των άλλων) Μιλέι κατάργησε εν μία νυκτί μια αργία των δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί κύμα διαμαρτυριών και να διοργανωθούν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του μέτρου.

Έπειτα από προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων δικαστήριο της Αργεντινής στις 26 Ιουνίου αποφάσισε την κατάργηση του μέτρου και την επαναφορά της αργίας.

Πηγή ΟΤ

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook