Αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή καριέρας που δίνουν οι δισεκατομμυριούχοι

«Η χειρότερη συμβουλή που δίνουν οι δισεκατομμυριούχοι είναι «ακολούθησε το πάθος σου»», δήλωσε ο Galloway, επιχειρηματίας και καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στη σειρά βίντεο «The Path» του LinkedIn, σε ένα επεισόδιο που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου.
«Όποιος σου λέει να ακολουθήσεις το πάθος σου είναι ήδη πλούσιος», είπε στο CNBC.
Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος
Γεννημένος στο Λος Άντζελες από ανύπαντρη μητέρα, ο Galloway είπε ότι το εισόδημα της οικογένειάς του δεν ξεπέρασε ποτέ τα 40.000 δολάρια κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και ότι πίστευε ότι το πάθος του για τον αθλητισμό θα του έφερνε οικονομική ελευθερία.
Αφού ανακάλυψε ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν ήταν το μέλλον του, αποφοίτησε από το UCLA και βρήκε δουλειά ως αναλυτής στη Morgan Stanley.
Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι «δεν έχω τις δεξιότητες για αυτό», είπε.
Άρχισε να επεξεργάζεται διάφορες ιδέες και αποφάσισε ότι θα ήταν πιο κατάλληλος για την επιχειρηματικότητα παρά ως υπάλληλος σε μια μεγάλη εταιρεία.
Το 1992, ίδρυσε την εταιρεία μάρκετινγκ Prophet, την οποία τελικά πούλησε το 2002 για 33 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το LinkedIn.
Ο Galloway αργότερα συνίδρυσε μια εταιρεία έρευνας με την ονομασία L2 το 2010, η οποία εξαγοράστηκε το 2017 για ένα ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια δολάρια.
Η χρυσή τομή
Η επαγγελματική του πορεία δείχνει ότι η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το να ακολουθείς τυφλά το πάθος σου ή να μπαίνεις σε έναν τομέα που θεωρείται στερεοτυπικά κερδοφόρος.
Αντίθετα, πρέπει να συνδυάζεις αυτό που είσαι καλός με αυτό που μπορεί να σου αποφέρει χρήματα και να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες για αλλαγή.
«Υπέβαλα 29 αιτήσεις για δουλειά [μετά την αποφοίτησή μου]. Έλαβα μία προσφορά», είπε ο Galloway.
«Το κλειδί της επιτυχίας μου είναι η απόρριψη, ή πιο συγκεκριμένα η ικανότητά μου να την αντέχω. Διότι αν δεν ακούσεις πολλές φορές «όχι», δεν θα ακούσεις ποτέ το υπέροχο «ναι».
Ρεαλισμός κα πραγματισμός
Η άποψη του Galloway απηχεί παρόμοια σχόλια του CEO της Mastercard, Michael Miebach, ο οποίος συχνά λέει στους νέους να κοιτάξουν πέρα από αυτό που τους παθιάζει όταν επιλέγουν καριέρα.
Συνειδητοποίησε νωρίς στην καριέρα του ότι είχε ταλέντο στην ηγεσία και του άρεσε να βοηθά τους άλλους, κάτι που τον οδήγησε σε μια σειρά από θέσεις μέλους διοικητικού συμβουλίου σε εταιρείες όπως η IBM και η Metropolitan Opera, και σχεδόν 16 χρόνια στην Mastercard.
«Μου αρέσει το γεγονός ότι ακολουθείτε το πάθος σας, αλλά πρέπει επίσης να κοιτάξετε τι είστε πραγματικά καλοί. Τι σας διαφοροποιεί;», λέει ο Miebach στους ασκούμενους, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του LinkedIn, Daniel Roth.
«Βρείτε το σημείο τομής μεταξύ του πάθους σας, του τι έχει πραγματικά σημασία και του τι θα μπορούσατε να κάνετε καλά. Συνδυάστε τα».
Το να βρεις τα δυνατά σου σημεία δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και μπορεί να χρειαστεί λίγη βελτίωση, ακόμα και αποτυχίες.
Μπορείτε να μετατρέψετε τις αναποδιές σε ευκαιρίες μάθησης υιοθετώντας μια νοοτροπία ανάπτυξης, ή την ιδέα ότι μπορείτε πάντα να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας, σύμφωνα με την ψυχολόγο και ειδικό στην ευτυχία του Πανεπιστημίου Yale, Laurie Santos.
Με αυτόν τον τρόπο, αν αντιμετωπίσετε ξανά αποτυχία ή απόρριψη, θα ξέρετε τι μέτρα να λάβετε και τι να αποφύγετε, για να συνεχίσετε να προχωράτε στη ζωή και την καριέρα σας, είπε στο CNBC Make It το 2023.
«Αυτό μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς να γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον», είπε η Santos.