Δασμοί: Θετικά τα μηνύματα των αγορών στη συμφωνία Κίνας και ΗΠΑ – Τα σημάδια στις οικονομίες των δύο χωρών

Η ανακοίνωση «ανακωχής» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας ξάφνιασε τους αναλυτές που δεν περίμεναν να επιτευχθεί τόσο γρήγορα η συμφωνία για αμοιβαία μείωση των δασμών, καθώς τα μηνύματα που έρχονταν από την Ουάσιγκτον μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν λόγο για προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι για επίτευξη έστω και προσωρινής «εκεχειρίας».
Η ταχύτητα της προόδου των συνομιλιών φάνηκε να εκπλήσσει ακόμη και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ:
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο γρήγορα μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που αντανακλά ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως πιστεύαμε», δήλωσε την Κυριακή.
Η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ με επιβολή δασμών 145% στα κινεζικά προϊόντα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και ανησυχία στο επιτελείο του που φάνηκε διασπασμένο ως προς την προσέγγιση του αμερικανού προέδρου.
Αφού υποχώρησε στους δασμούς που επέβαλε σε συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, ο Τραμπ ακολούθησε τελικά την ίδια τακτική και με την Κίνα.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Γενεύη, οι συνολικοί αμερικανικοί δασμοί θα μειωθούν στο 30% (σ.σ. από 145% που ισχύει σήμερα), περιλαμβανομένων των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τη φαιντανύλη. Από την πλευρά της, η Κίνα θα μειώσει τους δικούς της δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
Η συμφωνία έχει διάρκεια 90 ημερών, διάστημα που οι δύο χώρες θα αξιοποιήσουν για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Το αποτύπωμα των δασμών
Ωστόσο οι τιμωρητικοί δασμοί έχουν ήδη επηρεάσει τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, καθώς οι εισαγωγείς έτρεξαν να φέρουν προϊόντα πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι δασμοί.
Όσον αφορά την Κίνα, οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα τον περασμένο μήνα, επηρεάζοντας την τεράστια μεταποιητική βιομηχανία της χώρας.
Η κινεζική εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών τον Απρίλιο, σύμφωνα με το CNN, αυξάνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών του Πεκίνου να αναπτύξει νέα οικονομικά κίνητρα.
Την Παρασκευή, αξιωματούχοι αμερικανικών λιμανιών δήλωσαν στο CNN ότι ούτε ένα φορτηγό πλοίο δεν είχε φύγει από την Κίνα με εμπορεύματα για τα δύο μεγάλα λιμάνια της Δυτικής Ακτής τις τελευταίες 12 ώρες. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της πανδημίας του Covid.
Δασμοί που έμοιαζαν με… εμπάργκο
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι στόχος της Ουάσιγκτον δεν ήταν να αποσυνδέσει την οικονομία της από αυτή της Κίνας αλλά να επιτύχει περισσότερη «ισορροπία» στο εμπόριο.
«Η συναίνεση και των δύο αντιπροσωπειών είναι ότι καμία πλευρά δεν θέλει να αποσυνδεθεί, και αυτό που συνέβη με αυτούς τους πολύ υψηλούς δασμούς… ήταν ισοδύναμο ενός εμπάργκο, και καμία πλευρά δεν το θέλει αυτό. Θέλουμε το εμπόριο. Θέλουμε περισσότερη ισορροπία στο εμπόριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ανατρέποντας το αφήγημα που είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον ο Ντόνλαντ Τραμπ.
Οι παγκόσμιοι επενδυτές δέχτηκαν με ανακούφιση το «πάγωμα» του εμπορικού πολέμου που είχε υποδαυλίσει τους φόβους για ύφεση, πράγμα που καταγράφηκε στα χρηματιστήρια.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 3,4% αργά το απόγευμα τοπική ώρα. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX της Γερμανίας και ο CAC της Γαλλίας σημείωναν άνοδο 1,2% και 1% αντίστοιχα στις αρχές της συνεδρίασης. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,3%.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωναν επίσης άνοδο. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε νωρίς τη Δευτέρα μετά την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες. Άνοδο κατέγραψε και η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent.
Παραμένουν οι ανησυχίες
Αναλυτές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία της Δευτέρας, αλλά προειδοποίησαν κατά της υπεραισιοδοξίας όσον αφορά την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Πρόκειται για ουσιαστική αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας της εταιρείας συμβούλων Capital Economics. Σημείωσε όμως ότι οι αμερικανικοί δασμοί στην Κίνα παραμένουν πολύ υψηλότεροι από ό,τι στις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες και ότι η Αμερική «φαίνεται» ακόμη να προσπαθεί να συσπειρώσει άλλες χώρες να θεσπίσουν δικούς τους περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εκεχειρία των 90 ημερών θα δώσει τη θέση της σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», έγραψε σε σημείωμά του.
Οι οικονομολόγοι της Commerzbank, μιας μεγάλης γερμανικής τράπεζας, επισήμαναν επίσης ότι, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την επιστροφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι δασμοί που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα μεταξύ τους θα εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότεροι.
Ο Νιλ Γουίλσον, στρατηγικός αναλυτής της επενδυτικής πλατφόρμας Saxo, υποστήριξε επίσης τη Δευτέρα ότι, παρά τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «αποσυνδεθούν» οικονομικά από την Κίνα, «οι ΗΠΑ προσπαθούν οπωσδήποτε να αποσυνδεθούν».
Με πληροφορίες από CNN