«Δεν έπρεπε να σηκώσει το χέρι»: Δισεκατομμυριούχος αρνείται να πληρώσει για πίνακα που διεκδίκησε σε δημοπρασία

Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2025 18:28

«Δεν έπρεπε να σηκώσει το χέρι»: Δισεκατομμυριούχος αρνείται να πληρώσει για πίνακα που διεκδίκησε σε δημοπρασία

Ο οίκος δημοπρασιών Phillips, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως, κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, εναντίον του συλλέκτη και παραγωγού ταινιών Ντέιβιντ Μιμράν – γιος του Γάλλου επιχειρηματία Ζαν Κλοντ Μιμράν (γνωστού και με το παρατσούκλι «Ο βασιλιάς της ζάχαρης της Αφρικής»)- με την αιτιολογία ότι χρωστάει 14,5 εκατομμύρια δολάρια για έναν πίνακα.

Ο λόγος φαίνεται να είναι ένας πίνακας του 1948 του Τζάκσον Πόλοκ ο οποίος δημοπρατήθηκε από τον οίκο στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο και τον οποίο ο Ντέιβιντ Μιμράν είχε συμφωνήσει να αγοράσει ως εγγυητής τρίτου μέρους. (Έτσι ονομάζεται ο εξωτερικός υποστηρικτής που συμφωνεί να αγοράσει ένα έργο, ακόμη και αν η υποβολή προσφορών δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο εκτίμησης.)

Η καταβολή όμως των οφειλόμενων χρημάτων δεν έγινε, παρά το πέρας των προβλεπόμενων ημερών. Έτσι με την αγωγή που κατατέθηκε από τον οίκο, εκτός από την έκδοση συνοπτικής απόφασης για την υποχρέωση άμεσης καταβολής του ποσού ζητούνται και οι επιπλέον χρεώσεις τόκων και δικηγορικών αμοιβών, δηλαδή ακόμη 500.000 δολάρια.

Το «λάθος» χέρι

«Λατρεύω τον πίνακα και θα τον αγοράσω λίγο αργότερα», δήλωσε για το γεγονός ο Ντέιβιντ Μιμράν, αιτιολογώντας την στάση του ως κάτι σύνηθες στην αγορά τέχνης, που όπως ισχυρίζεται, οι περισσότεροι οίκοι δημοπρασιών το αποδέχονται. Κατά τον ίδιο ο οίκος Phillips ήταν εκείνος που τον προσέγγισε για να υποστηρίξει τον Πόλοκ, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την πώληση.

«Ήμουν λίγο διστακτικός αρχικά αλλά ένιωσα, ότι μπορούσα να το κάνω, καθώς αγαπώ τον Πόλοκ και είχα έναν στο παρελθόν. Ζήτησα όμως τους συνήθεις 6μηνους όρους, καθώς ήξερα, ότι μπορεί να είχα περιορισμένα χρήματα εκείνη την περίοδο», σχολίασε.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι ο Μιμράν πιστεύει, πως μπορεί να υποβάλει προσφορά σαν δισεκατομμυριούχος και στη συνέχεια να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι είναι άφραγκος»

Από την άλλη μεριά όμως, και σύμφωνα με την αγωγή «Ο Μιμράν παραδέχτηκε την οφειλή του, αλλά διατεινόταν ότι δεν είχε τα χρήματα και ζητούσε περισσότερο χρόνο». Ο χρόνος του δόθηκε αλλά στην συνέχεια φέρεται να ισχυρίστηκε, ότι δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε εντός της νέας προθεσμίας.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι ο Μιμράν πιστεύει, πως μπορεί να υποβάλει προσφορά σαν δισεκατομμυριούχος και στη συνέχεια να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι είναι άφραγκος», όπως δήλωσε ο Λουκ Νίκας, ο οποίος εκπροσωπεί τον οίκο δημοπρασιών.

«Αν ο Μιμράν δεν είχε ούτε ένα δολάριο στο όνομά του για να πληρώσει για το έργο τέχνης, όπως ισχυρίζεται, τότε δεν έπρεπε να είχε σηκώσει το χέρι», τόνισε.

«Ο βασιλιάς της ζάχαρης της Αφρικής»

Ο πίνακας του 1948 δημιουργήθηκε με λάδι, σμάλτο, βότσαλα και κοψίματα σε χαρτί τοποθετημένο σε Masonite και φέρει την υπογραφή «Jackson Pollock» κάτω αριστερά σύμφωνα με τον κατάλογο του Phillips.

«Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ρευστά χρώματα. Χρησιμοποιώ επίσης άμμο, γυαλί, βότσαλα, σπάγκο, καρφιά ή άλλη ύλη… Θέλω να εκφράσω τα συναισθήματά μου παρά να τα απεικονίσω», ανέφερε ο καλλιτέχνης στην καταχώριση του έργου.

Ο Phillips αποκάλεσε τον πίνακα «ένα εκπληκτικό παράδειγμα των πολυπόθητων ζωγραφικών έργων του Τζάκσον Πόλοκ». Ο πίνακας αγοράστηκε από τη σχεδιάστρια Φλόρενς Νόλλ και τον τραπεζίτη σύζυγό της Χάρρυ Χουντ Μπάσετ από τον καλλιτέχνη και παρουσιάστηκε σε σημαντικές εκθέσεις, όπως η αναδρομική έκθεση του Pollock το 1998 στο Μοντέρνο Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ο πατέρας του Μίμραν, Ζαν Κλοντ, με το παρατσούκλι «Ο βασιλιάς της ζάχαρης της Αφρικής», έχει αναφερθεί ότι η καθαρή του αξία ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι επικεφαλής μιας εταιρείας που είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο ζάχαρης της Δυτικής Αφρικής και, σύμφωνα με έκθεση του Forbes, είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της αλευροποιίας και της βιομηχανίας ποτού της περιοχής, καθώς και το εμπόριο πρώτων υλών.

*Πηγή: Artnet 

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook