Γάζα: Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ζητά παγκόσμια δράση για να σταματήσει ο πόλεμος

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Γάζα, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, κάλεσε όλα τα έθνη να κινητοποιηθούν για σταματήσουν αυτό που αποκάλεσε «γενοκτονία» στη Γάζα. Από την Κολομβία, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος 30 χωρών για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, η αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι τα κράτη πρέπει να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Οι αντιπρόσωποι από 30 χώρες συναντήθηκαν στην Μπογκοτά για να συζητήσουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τους τρόπους με τους οποίους τα έθνη μπορούν να προσπαθήσουν να σταματήσουν την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή. Πολλά από τα συμμετέχοντα έθνη έχουν χαρακτηρίσει τη βία που ασκείται εις βάρος των Παλαιστινίων «γενοκτονία».
Η Φρανσέσκα Αλμπανέζε δήλωσε: «Κάθε κράτος πρέπει να επανεξετάσει και να αναστείλει αμέσως όλους τους δεσμούς με το κράτος του Ισραήλ… και να διασφαλίσει ότι ο ιδιωτικός του τομέας θα κάνει το ίδιο. Η ισραηλινή οικονομία είναι δομημένη για να στηρίξει την κατοχή που έχει πλέον μετατραπεί σε γενοκτονία».
Ποιο συμμετέχουν στο συνέδριο
Στο διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας και της Νότιας Αφρικής συμμετέχουν κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, αν και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Κίνας έχουν επίσης στείλει αντιπροσώπους.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας εναντίον του ως αντισημιτική «συκοφαντία αίματος».
Δεν είναι σαφές εάν οι συμμετέχουσες χώρες στο συνέδριο έχουν αρκετή επιρροή στο Ισραήλ για να το αναγκάσουν να αλλάξει τις πολιτικές του στη Γάζα. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Οι ΗΠΑ δεν επηρεάζουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ»
«Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά του Ισραήλ…», είπε η Σάντρα Μπόρντα, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Los Andes, στην Μπογκοτά. «Επομένως είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αυτή η ομάδα χωρών μπορεί να έχει οποιαδήποτε επιρροή στη συμπεριφορά του Μπενιαμίν Νετανιάχου ή στην κυβέρνηση του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Είπε, ωστόσο, ότι το συνέδριο θα επιτρέψει σε ορισμένα έθνη του Παγκόσμιου Νότου να διευκρινίσουν τη θέση τους απέναντι στη σύγκρουση και να ακουστούν οι φωνές τους.
Στη διάσκεψη συμπροεδρεύουν οι κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής και της Κολομβίας. Οι δύο χώρες πέρυσι ανέστειλαν τις εξαγωγές άνθρακα σε ισραηλινούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Επίσης, συμμετέχουν μέλη της Ομάδας της Χάγης, ενός συνασπισμού οκτώ εθνών που νωρίτερα φέτος δεσμεύτηκε να διακόψει τους στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να συμμορφωθεί με ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Νετανιάχου.
Η θέση της Νότιας Αφρικής
Για δεκαετίες, το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου της Νότιας Αφρικής έχει συγκρίνει τις πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με τη δική του ιστορία καταπίεσης υπό το σκληρό καθεστώς απαρτχάιντ της λευκής μειονότητας, το οποίο περιόρισε τους περισσότερους μαύρους στις «πατρίδες» πριν τερματιστεί το 1994. Το τρέχον επιχείρημα της Νότιας Αφρικής βασίζεται στο συναίσθημα ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν καταπιεστεί στην πατρίδα τους, όπως οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί βρίσκονταν υπό το καθεστώς απαρτχάιντ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαουρίτσιο Χαραμίγιο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα έθνη που συμμετέχουν στη συνάντηση της Μπογκοτά, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης το Κατάρ και η Τουρκία, θα συζητήσουν διπλωματικά και δικαστικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις του.
Ο Κολομβιανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη ως προσβολή της διεθνούς τάξης.
«Δεν πρόκειται μόνο για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χαραμίγιο σε συνέντευξη Τύπου. «Πρόκειται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου… και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση».