Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από την πείνα και το Ισραήλ κατεδαφίζει με μπουλντόζες τα σπίτια τους

Δημοσιεύτηκε στις 19/07/2025 11:19

Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από την πείνα και το Ισραήλ κατεδαφίζει με μπουλντόζες τα σπίτια τους

Τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 14 που περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα την Παρασκευή.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) δήλωσε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται «στα πρόθυρα καταστροφικής πείνας», με έναν στους τρεις ανθρώπους στον θύλακα να μην τρώει για μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ απέρριψε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός που θα είχε οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και δεσμεύτηκε ότι είναι έτοιμο για έναν μακροχρόνιο πόλεμο εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια πάντως το Ισραήλ κατεδαφίζει χιλιάδες κτίρια σε όλη τη Γάζα με ολόκληρες πόλεις και προάστια να ισοπεδώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Χωρίς τέλος οι δολοφονίες στη Γάζα

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 58.667 ανθρώπους και έχει τραυματίσει 139.974, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ένα κοριτσάκι τρέχει να σωθεί από βομβαρδισμό στη Γάζα

Οι σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στη Γάζα ωθούν το υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πιο κοντά στην κατάρρευση, καθώς οι πεινασμένοι Παλαιστίνιοι συρρέουν στα νοσοκομεία.

Το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας προειδοποιεί ότι πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων φτάνει υποσιτισμένος και υποφέρει από ακραία εξάντληση και απώλεια μνήμης.

Η επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων τις τελευταίες ημέρες πιστεύεται ότι οφείλεται στην έντονη ζέστη.

Στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι «εκατοντάδες ασθενείς φτάνουν με σοβαρά συμπτώματα πείνας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και βρεφών σε κρίσιμη κατάσταση».

Ο Δρ. Σουχάιμπ Αλ-Χαμς, διευθυντής του νοσοκομείου εκστρατείας στην ανθρωπιστική ζώνη Μουβάσι, προειδοποίησε για ένα επικείμενο «κύμα θανάτων» λόγω οργανικής ανεπάρκειας μεταξύ των εκτοπισμένων, σύμφωνα με την Ηaaretz.

«Τα κρούσματα που φτάνουν σε εμάς αφορούν ανθρώπους που κατέρρευσαν στους δρόμους από έλλειψη διατροφής. Όλοι τους χρειάζονται τροφή πριν καν λάβουν φάρμακα», είπε.

Τουλάχιστον 620 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, περίπου 17.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Ο αριθμός των νεκρών από την πείνα έχει αυξηθεί σε 620, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 69 παιδιών. Το υπουργείο ανέφερε επίσης τον θάνατο ενός 18μηνου βρέφους την Παρασκευή στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, άμεσο αποτέλεσμα του υποσιτισμού.

Παιδιά στη Γάζα περιμένουν να λάβουν τρόφιμα από μια φιλανθρωπική κουζίνα

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κρεβάτια, ιατρικό εξοπλισμό ή φάρμακα για τη θεραπεία του αυξανόμενου αριθμού ασθενών.

Πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η επιδεινούμενη κρίση πείνας είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου αποκλεισμού και της ανεπαρκούς παροχής βοήθειας. Κάποιοι συνέκριναν την κατάσταση στη Γάζα με τους λιμούς που παρατηρούνται στο Νταρφούρ και τη Σομαλία.

Το Ισραήλ ισοπεδώνει με μπουλντόζες την Γάζα

Το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει χιλιάδες κτίρια σε όλη τη Γάζα από τότε που αποσύρθηκε από την εκεχειρία με τη Χαμάς τον Μάρτιο, με ολόκληρες πόλεις και προάστια – κάποτε σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων – να ισοπεδώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τεράστιες καταστροφές σε διάφορες περιοχές τις οποίες η στρατιωτική διοίκηση του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει υπό «επιχειρησιακό έλεγχο».

Μεγάλα τμήματα αυτής της καταστροφής έχουν προκληθεί από προγραμματισμένες κατεδαφίσεις, τόσο σε ήδη κατεστραμμένα κτίρια όσο και σε κτίρια που φαίνονταν σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

Επαληθευμένα πλάνα δείχνουν μεγάλες εκρήξεις που εξαπολύουν στήλες σκόνης και συντριμμιών, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν ελεγχόμενες κατεδαφίσεις σε πολυκατοικίες, σχολεία και άλλες υποδομές.

Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο BBC ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή υποδομών από μια κατοχική δύναμη.

Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι λειτουργούσαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο· ότι η Χαμάς απέκρυψε «στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία» σε περιοχές αμάχων και ότι η «καταστροφή περιουσίας εκτελείται μόνο όταν απαιτείται επιτακτική στρατιωτική ανάγκη».

Η κλίμακα της καταστροφής είναι ξεκάθαρα ορατή στην πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ελεγχόμενες εκρήξεις, εκσκαφείς και μπουλντόζες έχουν εξαφανίσει ολόκληρες περιοχές

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ, περιέγραψε σχέδια για την ίδρυση αυτού που ονόμασε «ανθρωπιστική πόλη» πάνω στα ερείπια της Ράφα, με αρχικά 600.000 Παλαιστίνιους να περιορίζονται εκεί.

Το σχέδιο έχει καταδικαστεί ευρέως. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ, δήλωσε στο BBC ότι η πρόταση θα «ερμηνευτεί ως παρόμοια με στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο στρατός του έχει «επιχειρησιακό έλεγχο» σε μεγάλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες είναι πλέον στρατιωτικοποιημένες ζώνες ή έχουν λάβει εντολές εκκένωσης.

Το BBC Verify έχει εντοπίσει πλάνα που δείχνουν κατεδαφίσεις υποδομών σε 40 τοποθεσίες από τότε που έληξε η εκεχειρία τον Μάρτιο.

Το Τελ αλ-Σουλτάν ήταν μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης Ράφα. Στους πυκνοκατοικημένους δρόμους της βρισκόταν το μοναδικό εξειδικευμένο μαιευτήριο της Ράφα και ένα κέντρο φροντίδας για ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι μεγάλο μέρος της περιοχής είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα πυρά του πυροβολικού, αλλά δεκάδες κτίρια είχαν αντέξει το μπαράζ.

Αλλά μέχρι τις 13 Ιουλίου η καταστροφή είχε κλιμακωθεί, με ακόμη και τα κελύφη των κατεστραμμένων κτιρίων να έχουν παρασυρθεί και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να έχουν γκρεμιστεί. Το νοσοκομείο είναι ένα από τα λίγα κτίρια που έχουν απομείνει όρθια.

Ομοίως, κατεδαφίσεις βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στην παρακείμενη σαουδαραβική γειτονιά – όπου κάποτε βρισκόταν το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης και πολλά σχολεία.

H πόλη Αμπάσαν αλ-Καμπίρα, όπου ζούσαν περίπου 27.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 31 Μαΐου και στις 8 Ιουλίου δείχνουν ότι μια εκτεταμένη περιοχή σαρώθηκε σε μόλις 38 ημέρες.

Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον στις μεθοριακές αυτές περιοχές Γάζας-Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει με τις μαζικές κατεδαφίσεις διευρυμένες «ζώνες ασφαλείας» και διαδρόμους. Ωστόσο, κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται και στο εσωτερικό της Γάζας, καθώς και στη Δυτική Οχθη.

Το BBC Verify παρουσίασε στον ισραηλινό στρατό μια λίστα με τις περιοχές στις οποίες κατέγραψε αυξημένες κατεδαφίσεις, ζητώντας να τοποθετηθεί.

«Όπως έχει τεκμηριωθεί ευρέως, η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις κρύβουν στρατιωτικό υλικό σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Οι IDF εντοπίζουν και καταστρέφουν τρομοκρατικές υποδομές που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, μέσα σε κτίρια σε αυτές τις περιοχές», απάντησε εκπρόσωπος των IDF.

«Έγκλημα πολέμου η ελεγχόμενη καταστροφή περιουσίας πολιτών»

Ο Eitan Diamond – ανώτερος νομικός εμπειρογνώμονας στο Διεθνές Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου Diakonia στην Ιερουσαλήμ – δήλωσε ότι υπάρχει μικρή δικαιολογία βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, του εγγράφου που γενικά καλύπτει την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει μια τέτοια ελεγχόμενη καταστροφή περιουσίας πολιτών κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης, εκτός από περιορισμένες συνθήκες απόλυτης στρατιωτικής επιχειρησιακής αναγκαιότητας», δήλωσε ο κ. Diamond.

«Η καταστροφή περιουσίας λόγω ανησυχιών ή εικασιών σχετικά με την πιθανή μελλοντική χρήση της (για παράδειγμα, ότι θα χρησιμοποιηθεί για την έναρξη επιθέσεων στο μέλλον) εμπίπτει σε μεγάλο βαθμό εκτός αυτής της εξαίρεσης».

Μία ακόμη περιοχή στη Γάζα έχει ισοπεδωθεί τελείως

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προσπάθησαν να υπερασπιστούν την εκστρατεία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Πολλά από τα κτίρια που κατεδάφισαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είχαν ήδη ερειπωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ο καθηγητής Εϊτάν Σαμίρ, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών BESA στο Ισραήλ και πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων.

Δήλωσε στο BBC Verify ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των αμάχων που επιστρέφουν, ειδικά «κατά τη διάρκεια των χειμερινών βροχών, όταν είναι πιο πιθανό να καταρρεύσουν».

Τι θέλει να πετύχει το Ισραήλ με την τακτική των κατεδαφίσεων

Ένας αναλυτής – ο Adil Haque της Νομικής Σχολής Rutgers – υποστήριξε ότι οι κατεδαφίσεις του IDF θα μπορούσαν να επιδιώκουν τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» την οποία θα μπορούσαν να «ελέγχουν μόνιμα».

Άλλοι αναλυτές λένε ότι οι κατεδαφίσεις θα μπορούσαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάπτυξη της προτεινόμενης «ανθρωπιστικής πόλης» στη Ράφα. Ο Efraim Inbar – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ – υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν εντελώς τη Λωρίδα, αυξάνοντας «την έντονη επιθυμία για μετανάστευση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε προηγουμένως σε μια ομάδα βουλευτών σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία αναφέρθηκε ευρέως στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ότι ο IDF «κατέστρεφε όλο και περισσότερα σπίτια» αφήνοντας τους Παλαιστίνιους «με το πουθενά να επιστρέψουν».

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook