Γάζα: Στο χείλος της καταστροφής – «Δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν κοιμόμαστε τη νύχτα»

Η Γάζα έχει πληγεί από ένα κύμα λεηλασιών και κλοπών, καθώς οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα, ενώ εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται την κατάρρευση του νόμου και της τάξης.
Καταστροφική η κατάσταση στην Γάζα
Υπεύθυνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και μάρτυρες στην κατεστραμμένη περιοχή περιγράφουν επιθέσεις ενόπλων ανδρών σε αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας, πυροβολισμούς για τα εναπομείναντα αποθέματα τροφίμων και ένα κύμα κλοπών προμηθειών ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, όπως ηλιακοί φορτιστές, μπαταρίες, τηλέφωνα και κατσαρόλες μαγειρέματος.
Η Γάζα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής μετά από δύο μήνες πλήρους αποκλεισμού από το Ισραήλ, λένε οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής, με πολλές οικογένειες να έχουν μείνει με ένα γεύμα την ημέρα. Το αλλοιωμένο αλεύρι πωλείται 30 ή 40 φορές ακριβότερα από τη συνηθισμένη τιμή του και δεν υπάρχουν άλλα καύσιμα εκτός από ξύλα ή πεταμένα πλαστικά.
Ιατρικοί αξιωματούχοι αναφέρουν αυξανόμενα κρούσματα οξέος υποσιτισμού και οι κοινοτικές κουζίνες που σέρβιραν 1 εκατ. γεύματα την ημέρα κλείνουν λόγω έλλειψης βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι έχουν διανείμει όλα τα εναπομείναντα αποθέματα τροφίμων. Δεκάδες αρτοποιεία που παρείχαν δωρεάν ψωμί ζωτικής σημασίας έκλεισαν τον περασμένο μήνα, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
«Μέχρι να κηρυχθεί λιμός, θα είναι πολύ αργά. Το κύμα εγκληματικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι έχεις 2 εκατομμύρια ή και περισσότερους απελπισμένους, τραυματισμένους ανθρώπους στοιβαγμένους μαζί χωρίς σχεδόν καμία αστυνόμευση», δήλωσε ένας αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η πόλη της Γάζας έχει πληγεί περισσότερο από το κύμα εγκληματικότητας, αν και ορισμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί και σε άλλα σημεία της επικράτειας.
Κύμα εγκληματικότητας
Μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε σε δύο ή τρία αρτοποιεία στην πόλη της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να βρει αλεύρι, και στη συνέχεια στόχευσε ένα συσσίτιο όταν δεν βρήκε τίποτα. Σε ένα άλλο περιστατικό, κλέφτες πήραν τα τελευταία αποθέματα μιας κοινοτικής κουζίνας καθώς και όλες τις κατσαρόλες και τα τηγάνια της.
Σε μια τρίτη κλοπή, το προσωπικό ενός χώρου διανομής που διαχειρίζεται μια ΜΚΟ κρατήθηκε υπό την απειλή μαχαιριού καθώς λεηλατήθηκε, ενώ η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (Unrwa) δήλωσε ότι αναγκάστηκε να εκκενώσει το προσωπικό την Τετάρτη, αφού χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στο γραφείο της στην πόλη της Γάζας και πήραν φάρμακα. Η Louise Wateridge, ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης της Unrwa, χαρακτήρισε τις λεηλασίες «το άμεσο αποτέλεσμα της αφόρητης και παρατεταμένης στέρησης».
Μάρτυρες περιέγραψαν συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων κλεφτών και φρουρών ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.
Ο Anas Raafat, ένας 25χρονος δικηγόρος στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν ξυπνήσει όταν ένοπλες συμμορίες επιτέθηκαν σε μια αποθήκη μιας οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοντινή απόσταση. «Από θαύμα, κανένα από τα μέλη της οικογένειάς μου δεν τραυματίστηκε. Ήμασταν ξαπλωμένοι στο έδαφος για πάνω από δύο ώρες κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών», είπε.
Η Ghadir Rajab, 27 ετών, δήλωσε ότι είδε την αποθήκη μιας άλλης ΜΚΟ να δέχεται επίθεση από κλέφτες. «Όταν ακούσαμε τον ήχο των πυροβολισμών, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα ανθρώπους να τρέχουν από όλες τις κατευθύνσεις για να εισβάλουν στο χώρο, ψάχνοντας για φαγητό και νερό. Άλλοι έτρεχαν σε φυγή από φόβο μήπως τραυματιστούν».
«Υπήρχε μια γυναίκα που έψαχνε τον γιο της, για να διαπιστώσει ότι είχε πυροβοληθεί στον ώμο. Έτρεχε στο δρόμο … φωνάζοντας «ο γιος μου, ο γιος μου!». Παρακαλούσε για βοήθεια, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία, οι άνθρωποι ήταν επικεντρωμένοι στην κλοπή. Η πείνα τους είχε τυφλώσει».
Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για βίαιους καβγάδες μεταξύ γειτόνων και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι μικροκλοπές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
«Δεν υπάρχει ασφάλεια. Δεν κοιμόμαστε καθόλου τη νύχτα. Κοιμόμαστε εναλλάξ, αφήνοντας ένα άτομο ξύπνιο για να φυλάγεται από τις ανεξέλεγκτες κλοπές και λεηλασίες», δήλωσε η Mari Al Radea, 46 ετών, η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε τη βόρεια πόλη Beit Lahiya για την πόλη της Γάζας, όπου ζει με τα εννέα παιδιά της σε μια σκηνή.
«Οι περισσότερες σκηνές στην περιοχή μας έχουν ληστευτεί. Δεν επιχειρήσαμε καν να μάθουμε ποιος ήταν ο κλέφτης, επειδή δεν υπάρχει παρουσία της αστυνομίας ή της ασφάλειας».
Η Al Radea περιέγραψε συχνές συγκρούσεις μεταξύ πεινασμένων ανθρώπων ή μεταξύ της ασφάλειας των καταστημάτων και των κλεφτών. «Πολλές συγκρούσεις ξεσπούν επίσης όταν γίνονται επιθέσεις σε κέντρα αποθήκευσης τροφίμων. Οι σφαίρες πέφτουν συχνά κοντά μας, ενώ ζούμε σε μια νάιλον σκηνή που δεν προσφέρει καμία προστασία από τους πυροβολισμούς», είπε.
Λεηλασίες και απαγόρευση κυκλοφορίας
Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, η μαχητική οργάνωση Χαμάς ανέπτυξε αστυνομικούς στους δρόμους της Γάζας, οι οποίοι όμως αποσύρθηκαν αφού έγιναν στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του εκτέλεσαν έξι υπόπτους και τιμώρησαν άλλους 13 με πυροβολισμούς στα πόδια τις τελευταίες δύο ημέρες για δραστηριότητες λεηλασίας. Το υπουργείο επέβαλε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας από την Παρασκευή σε ορισμένους από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Γάζας.
Οι λεηλασίες στη Γάζα κορυφώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν συστηματικά καθώς εισέρχονταν στην περιοχή μετά τη διέλευση από τα σημεία εισόδου από το Ισραήλ. Σε ένα περιστατικό, περισσότερα από 100 φορτηγά αφαιρέθηκαν και λεηλατήθηκαν.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κλέβει και μεταπωλεί τη βοήθεια για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. Η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση αρνείται την κατηγορία και αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια πήγε χαμένη κατά τη διάρκεια της βραχύβιας εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Τη Δευτέρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα άρουν τον αποκλεισμό προκειμένου να εφαρμόσουν ένα σχέδιο για την παράδοση βοήθειας στο πλαίσιο μιας «εντατικοποιημένης» επίθεσης τις επόμενες εβδομάδες. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από κόμβους διανομής στα νότια της Γάζας, οι οποίοι θα λειτουργούν από ιδιώτες εργολάβους και θα φυλάσσονται από τον ισραηλινό στρατό. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και άλλοι ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει το σχέδιο ως ανεφάρμοστο, επικίνδυνο και δυνητικά παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.