Γεραπετρίτης: Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις

«Πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης έγραψε ότι «ο πόλεμος είναι βίαιος δάσκαλος». Αυτά τα λόγια εξακολουθούν να έχουν απήχηση. 80 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόμαστε σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος βοήθειας στη Γάζα για περισσότερο από δύο μήνες. Με περισσότερους από 50.000 Παλαιστινίους νεκρούς, το επίπεδο της ανθρώπινης δυστυχίας είναι άνευ προηγουμένου και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και πιο συγκεκριμένα των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης, παραμένει κρίσιμη. Η συμμόρφωση είναι επιτακτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεραπετρίτης.
Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα
Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «ο αριθμός των θανάτων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές το 2024 έχει καταστεί «ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ», με τη συντριπτική πλειοψηφία να χάνει τη ζωή της στη Γάζα. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και η διάδοση επιβλαβών πληροφοριών υπονόμευσαν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στους ανθρωπιστικούς φορείς, μείωσαν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων τους και έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας».
Όπως ανέφερε ο Γεραπετρίτης «η δράση για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των κρατών και των μερών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τις διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Απαιτεί πολιτική βούληση και αποφασιστική πολιτική δράση, μηχανισμούς διαβούλευσης, διαρκή διεθνή συνεργασία, ενισχυμένους μηχανισμούς παρακολούθησης και καθιερωμένες δομές συντονισμού».
Η ατιμωρησία ενθαρρύνει την επιθετικότητα
Για να τονίζει ότι «η ατιμωρησία ενθαρρύνει περαιτέρω επιθετικότητα» και ως εκ τούτου είναι «ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η λογοδοσία για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η απρόσκοπτη, τακτική και ασφαλής παράδοση ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας, με πλήρη σεβασμό των αρχών του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, είναι ζωτικής σημασίας. Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών. Η συνέργεια του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς κοινότητας και των ΜΚΟ μέσω του κοινού σχεδιασμού και της συνεργασίας σε επίπεδο πεδίου μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη ανθρωπιστική ανταπόκριση και την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας».
Καθήκον η διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Για να επισημάνει ότι «είναι ιδιαίτερη ευθύνη και καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι το ανθρωπιστικό προσωπικό και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και των συνδεδεμένων οργανισμών είναι σε θέση να εκπληρώνουν την αποστολή τους με ασφάλεια και σιγουριά».
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της απόφασης 2474 σχετικά με τους αγνοούμενους σημειώνοντας ότι υποστηρίζουμε πλήρως το έργο των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων, μέσω της σύστασης της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.
Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ακόμα την ανεκτίμητη συμβολή και την ουσιαστική ηγετική θέση των γυναικών σε περιόδους κρίσης, λέγοντας ότι πρέπει «να προστατευθούν από την έμφυλη βία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών δημοσιογράφων».
Η προστασία των δημοσιογράφων
Κάνοντας ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ψήφιση της απόφασης 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δημοσιογράφων και του συναφούς προσωπικού των μέσων ενημέρωσης σε ένοπλες συγκρούσεις, ενώ το επόμενο έτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ψήφιση της απόφασης 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σε ένοπλες συγκρούσεις, η οποία συντάχθηκε από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Στις σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις, οι δημοσιογράφοι γίνονται συνήθως στόχος υβριδικών πολέμων, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο βία, αλλά και εκστρατείες παραπληροφόρησης. Τέτοιες πρακτικές ισοδυναμούν με αντίστροφη προπαγάνδα. Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των επιβλαβών αφηγήσεων και την προώθηση αξιόπιστων και ακριβών πληροφοριών».
Για να προσθέσει ότι «στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη χρήση των νέων τεχνολογιών με τρόπο που αξιοποιεί τις δυνατότητές τους για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, την πρόβλεψη και την αποφυγή βλαβών σε πολίτες».
Ο Γεραπετρίτης στην παρέμβαση του υπενθύμισε την τελευταία ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα, στην οποία σημειώνεται ότι «το 2024 σημειώθηκε τρομακτική αύξηση του αριθμού των νεκρών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές και δημοσιογράφων, οι αγνοούμενοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 16.000, ενώ 52 εκατομμύρια παιδιά παρέμειναν εκτός σχολείου σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών».
Αναφορά στην Τζενίν
Αναφερόμενος στην πραγματικότητα επί του πεδίου η οποία όπως είπε σκιαγραφεί ένα ζοφερό τοπίο βίας και καταστροφής ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «αυτή η βία έχει το πρόσωπο και τη φωνή των παιδιών, των γυναικών και των κοριτσιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία». Έκανε επίσης αναφορά στο ανθρωπιστικό προσωπικό, που προσπαθεί να σώσει ανθρώπινες ζωές στο πεδίο, αλλά και στους δημοσιογράφους που όπως είπε «προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ακριβή κάλυψη των ένοπλων συγκρούσεων».
Μίλησε ακόμα για την προστασία του διπλωματικού προσωπικού, «που εργάζεται υπό άθλιες συνθήκες» για να υπογραμμίσει με το βλέμμα στην ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν κατά ξένης αντιπροσωπείας πως «είναι υψίστης σημασίας να τηρείται από όλα τα μέρη η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. Οι επιθέσεις ή οι απειλές επιθέσεων είναι απαράδεκτες».
Όπως είπε ο Γεραπετρίτης «σήμερα ειδικότερα, είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση της θανατηφόρας επίθεσης με πυροβολισμούς στην Ουάσιγκτον, που στοίχισε τη ζωή δύο μελών του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και από τους πυροβολισμούς που έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ξένος διπλωμάτης στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Καταδικάζουμε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και καλούμε όλες τις πλευρές να λογοδοτήσουν πλήρως οι υπεύθυνοι».
Τα παιδιά η πιο ευάλωτη ομάδα σημειώνει ο Γεραπετρίτης
Εστιάζοντας στα παιδιά, την πιο ευάλωτη ομάδα, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πρέπει να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας στον τομέα της προστασίας. Τα παιδιά. Παιδιά πεθαίνουν σε ένοπλες συγκρούσεις. Θεωρούμε ηθικό καθήκον να τερματίσουμε και να αποτρέψουμε κάθε μορφή βίας κατά των παιδιών».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας. Σήμερα, στο πλαίσιο του ΣΑΗΕ, του πλέον κατάλληλου φόρουμ, πρέπει να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι ο πόλεμος, η βία και η προπαγάνδα δεν πρέπει ποτέ να στερούν από ένα παιδί το δικαίωμα να μεγαλώσει, να μεγαλώσει υγιές και με ελπίδα. Είναι επομένως σαφές ότι συλλογικό μας καθήκον είναι να υπερασπιστούμε τα παιδιά με κάθε δυνατό μέσο» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ζητήσουμε το προφανές, στο θεσμικό πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας: την άμεση, πλήρη και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων και βασικών προμηθειών, σε συνδυασμό με μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων». Ανακοίνωσε δε ότι «για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αξιοποιήσει την μηνιαία συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή, το αργότερο στις 28 Μαΐου, για να επικεντρωθεί στην επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».