Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη ξανά ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη «φωτιά» που άναψε η Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2025 08:38

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη ξανά ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη «φωτιά» που άναψε η Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ταξιδεύει ξανά σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης για νέες συναντήσεις μετά τη «φωτιά» που άναψε η λιβυκή Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφεραν διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι, τον πρωθυπουργό Αμπντολχαμίντ Ντμπέιμπα και τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Τάχερ αλ-Μπάουρ.

Τι διεκδικεί η Τρίπολη με τη Ρηματική Διακοίνωση

Η Ρηματική Διακοίνωση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούλιο είχε ημερομηνία αποστολής από την Τρίπολη την 20η Ιουνίου 2025, αμέσως μετά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης των τεσσάρων νέων θαλάσσιων οικοπέδων σε Κρήτη και Πελοπόννησο, στην οποία προχώρησε η Αθήνα στις 12 Ιουνίου.

Στη Ρηματική της Διακοίνωση η Τρίπολη σημειώνει τη «βαθιά ανησυχία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

«Η Κυβέρνηση έχει λάβει γνώση, με βαθύτατη απογοήτευση, του περιεχομένου του τεύχους αριθ. 3335 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 12ης Ιουνίου 2025, το οποίο αναφέρει ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται νότια της νήσου Κρήτης», ανέφερε το κείμενο της Τρίπολης.

«Η κυβέρνηση του κράτους της Λιβύης θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και μονομερές μέτρο χωρίς καμία νομική βάση ή διμερή συμφωνία. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», τονιζόταν στο κείμενο.

«Κατηγορηματική αντίθεση»

«Η Λιβύη καταγράφει την επίσημη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία αυτή και ζητεί την αυστηρή τήρηση των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά διεθνή νομικά κείμενα που διέπουν την ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων διαφορών», σημείωνε η Τρίπολη.

Στο κείμενο αναφερόταν επίσης ότι η Τρίπολη «επαναβεβαιώνει την αταλάντευτη δέσμευσή της στον εποικοδομητικό διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων γεγονότων σε τομείς όπου δεν έχει επιτευχθεί νομική συμφωνία. Η κυβέρνηση καλεί τη διεθνή κοινότητα – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών – να τηρήσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

«Είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση χορηγεί άδειες έρευνας σε περιοχές που βρίσκονται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης. Προηγούμενες άδειες είχαν χορηγηθεί στη γαλλική εταιρεία Total και στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobil. Η τελευταία απέκτησε στη συνέχεια το μερίδιο της Total και προχώρησε σε ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας δισδιάστατης σεισμικής έρευνας το 2022 και μιας τρισδιάστατη έρευνα το 2024, ακολουθούμενη από την ανακοίνωση της πρόθεσής της να πραγματοποιήσει μια ερευνητική γεώτρηση», τόνιζε στη Ρηματική της Διακοίνωση η Τρίπολη.

Η αντίδραση της Αθήνας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η Ρηματική Διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, ⁠δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία. Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.

Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαντήσει, ενώ τη χαρακτήρισαν έκθετη.

Το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: «δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν φαίνεται να ‘σέβεται τη μέση γραμμή’, όπως αρχικά εμφανιζόταν από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως, να αμφισβητεί ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, σε εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σε αντίθεση με ό,τι, ψευδώς επαίρεται το ΥΠΕΞ, φανερώνει υποχώρηση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων: είτε έναντι της Λιβύης είτε έναντι της Τουρκίας…».

Το ΚΚΕ τόνισε ότι: «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς -και μάλιστα με ρόλο σημαιοφόρου- σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά ευθεία υπονόμευσή τους».

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook