
Από πολύ παλιά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον χρυσό ως ασφαλιστική δικλείδα. Είτε για να κρατήσουν μέρος του πλούτου τους έξω από τα επίσημα κυβερνητικά και τραπεζικά δίκτυα, είτε για να τον μεταφέρουν αν παραστεί ανάγκη σε κάποιο άλλο σημείο όπου θα αναγκαστούν να καταφύγουν, είτε για να προστατευτούν από το ενδεχόμενο να αρχίσει να «τυπώνει» χρήμα η κυβέρνηση τους ή να προβεί σε capital controls ως διέξοδο σε ανώμαλες οικονομικές καταστάσεις.
Πράγματι, η ανασφάλεια που υπήρξε στα γεωπολιτικά για άλλη μια φορά δημιούργησε ζήτηση για τον χρυσό. Σε λιγότερο από ένα μήνα αυξήθηκε η τιμή του 11%. Από αυτή την άνοδο το 3% σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες, από την είδηση της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.
Από την άλλη, ο «ψηφιακός χρυσός», το Bitcoin κινήθηκε έντονα χαμηλότερα. Όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα, μετά το αρχικό σοκ της είδησης της εισβολής η τιμή του Bitcoin βυθίστηκε μέχρι και στις 34.300 δολάρια. Αυτή την ώρα, εμφανίζονται δειλά δειλά σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο ακόμα και αν συνεχιστεί η αντίδραση, το επίπεδο γύρω στις 36.400 δολάρια (μπλε οριζόντια γραμμή) θα δείξει αν έχει δύναμη ή θα πρέπει να αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση.
Οι λόγοι της υποχώρησης του Bitcoin
Ποιος είναι ο λόγος που το Bitcoin διέψευσε τις εκτιμήσεις των υποστηρικτών του, που το θέλανε ως βελτιωμένη εκδοχή του πολύτιμου μετάλλου; Η απογοητευτική χρηματιστηριακή πορεία του οφείλεται σε έναν βασικό λόγο κατά την άποψη μας. Στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμα ενημερωμένος για τις μοναδικές ιδιότητες του.
Προσοχή. Άγνοια δεν έχουν μόνο εκείνοι που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου ή που το αντιμετωπίζουν αρνητικά θεωρώντας το ως φούσκα, Ponzi, άχρηστο. Άγνοια έχουν ακόμα και οι περισσότεροι από εκείνους που το έχουν αποκτήσει. Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μια σύντομη σύγκριση μεταξύ χρυσού και Bitcoin.
Σύγκριση χρυσού – Bitcoin
Τι χαρακτηριστικά έχει ο χρυσός; Τη σπανιότητα του και ότι δεν ελέγχεται από κάποιο κράτος. Δεν βρίσκεται σε μια χώρα μόνο, αλλά είναι διασκορπισμένος σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, δεν μπορεί να εξορυχτεί όση ποσότητα επιθυμεί μια κυβέρνηση. Υπάρχει αντικειμενικός περιορισμός. Σε αντίθεση με τα ευρώ, τα δολάρια, τις τούρκικες λίρες κτλ, που για να παραχθούν το μόνο που χρειάζεται είναι μια πολιτική απόφαση. Όπως εξάλλου είδαμε να συμβαίνει σε όλο του το μεγαλείο την περίοδο της πανδημίας.
Ο χρυσός, το μέταλλο που βγαίνει από το έδαφος κάθε χρόνο είναι περίπου 1,8% επιπλέον σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα. Συνεπώς με αυτό το ρυθμό, τα επόμενα 25 χρόνια θα έχουμε 50% παραπάνω χρυσό από αυτόν που υπάρχει σήμερα. Το Bitcoin έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, μόνο που βέβαια δεν παράγεται από το έδαφος, αλλά από υπολογιστές, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Όμως το Bitcoin είναι ακόμα πιο σπάνιο. Τα επόμενα 25 χρόνια θα παραχθεί 15% επιπλέον, σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα.
Εκτός από αυτό, έχει και το πλεονέκτημα του προβλεπόμενου ρυθμού παραγωγής. Αυτή τη περίοδο βγαίνουν 900 Bitcoin την ημέρα. Κάθε τετραετία αυτό αλλάζει, πέφτοντας στο μισό. Σήμερα είμαστε σχεδόν στο μέσο της 4ετίας. Σε περίπου 2 χρόνια από τώρα, θα βγαίνουν 450 νομίσματα την ημέρα. Σε 6 χρόνια από τώρα θα βγαίνουν 225 και ούτω καθεξής. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που έχει στρέψει το ενδιαφέρον πολλών από την Wall Street και αλλού να το αποκτήσουν.
Αν για παράδειγμα, για τον οποιοδήποτε λόγο, διπλασιαζόταν ή δεκαπλασιαζόταν η ισχύς της εξόρυξης χρυσού (δηλαδή δεκαπλασιαζόντουσαν οι εργάτες που σκάβουν ή βελτιωνόταν η παραγωγικότητα των μηχανημάτων ή κάποιος συνδυασμός αυτών των δύο), η παραγωγή ίσως να μην δεκαπλασιαζόταν, αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή. Αν γινόταν το 1/10, επειδή για παράδειγμα η πανδημία εξαπλώνονταν και δεν υπήρχε εργατικό δυναμικό διαθέσιμο ή επειδή τιμή έπεφτε τόσο χαμηλά και διέκοπταν την λειτουργία τους τα περισσότερα ορυχεία, καθώς δεν θα τους συνέφερε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, η ποσότητα εξόρυξης θα μειωνόταν δραματικά.
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτο Bitcoin αυτό δεν ισχύει. Είτε 10πλασιαστεί είτε 100πλασιαστεί η ισχύς των μηχανημάτων που απασχολούνται στην ασφάλεια του δικτύου, είτε γίνει το 1/10, η ποσότητα των Bitcoin που παράγεται είναι σταθερή και προβλεπόμενη. Η προβλεπόμενη αλλά και απόλυτη σπανιότητα, κάνει το Bitcoin να υπερέχει του χρυσού.
Επιπλέον το Bitcoin διαθέτει και ένα ακόμα τεράστιο πλεονέκτημα: είναι ψηφιακό. Αυτό σημαίνει πως η διακίνηση πληροφορίας και περιουσιακών στοιχείων, δεν δεσμεύεται από τους νόμους της φυσικής. Δεν έχει όγκο, μάζα, βάρος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν θες να διαφύγεις βιαστικά από κάπου, υπό την απειλή πολεμικών συγκρούσεων ή φυσικής καταστροφής, δεν χρειάζεται να κουβαλάς κάτι βαρύ όπως ο χρυσός. Δεν χρειάζεται καν να πάρεις κάποιο κινητό τηλέφωνο μαζί σου, εκεί που έχεις εγκατεστημένο το ηλεκτρονικό σου πορτοφόλι.
Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ή Internet, πάλι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να δώσεις καμία εντολή να μεταφερθούν τα χρήματα σου από τον λογαριασμό για παράδειγμα από ουκρανική τράπεζα στον τραπεζικό λογαριασμό που διαθέτεις στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις απομνημονεύσει ή να έχεις γραμμένο κάπου το password του πορτοφολιού σου. Αυτό αρκεί. Και όταν με το καλό φτάσεις κάπου και αισθανθείς ασφαλής, με ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο, κατεβάζεις μια εφαρμογή από τις άφθονες που διατίθενται δωρεάν, πληκτρολογείς τον προσωπικό κωδικό σου… και τα χρήματα βρίσκονται στην παλάμη σου. Διαθέσιμα να τα μετατρέψεις στο τοπικό νόμισμα της περιοχής που βρίσκεσαι. Άμεσα.
Οι προοπτικές του Bitcoin
Η πανδημία και η εκτεταμένη έκχυση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ανάδειξε το χαρακτηριστικό της σπανιότητας του Bitcoin, εκτοξεύοντας την τιμή του από τις 10.000 δολάρια στις 65.000 μέσα σε ένα εξάμηνο.
Με παρόμοιο τρόπο οι προσφυγικές ροές, η αυταρχικές ενέργειες των κυβερνήσεων και τα capital controls, πιθανόν να αναδείξουν τις ιδιότητες της άμεσης μεταφοράς οπουδήποτε στον κόσμο, της ουσιαστικά δωρεάν διαφύλαξης πλούτου εκτός τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα βέβαια με τη εγγυημένη σπανιότητα, την οποία δεν μπορεί να διαταράξει καμία κυβερνητική εξουσία.
Πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα ενημερωθεί ο κόσμος δεν μπορούμε να ξέρουμε. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως κάθε ημέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για αυτές τις ιδιότητες. Όλο και περισσότεροι ενημερώνονται σε βάθος, όχι απλώς επιφανειακά.
Για την ώρα όμως η πραγματικότητα είναι ότι στο trading κυριαρχούν εκείνοι που αντιμετωπίζουν το Bitcoin ως ένα συνηθισμένο χρηματιστηριακό τίτλο. Για αυτό και είναι από τα πρώτα που πουλάνε και από τα πρώτα που αγοράζουν, θέλοντας να επωφεληθούν από την μεταβλητότητα.
Η μεταβλητότητα όμως αυξάνεται και για ένα άλλο λόγο. Τα διαθέσιμα προς trading νομίσματα είναι λίγα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Bitcoin βρίσκεται στα χέρια μακροχρόνιων, συνειδητοποιημένων κατόχων. Επενδυτών που δεν δείχνουν καμία διάθεση να εμπλακούν σε βραχυχρόνια κερδοσκοπικά παιχνίδια. Κάτι που αφήνει πεδίο δράσης στους traders. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η αγορά των κρυπτονομισμάτων συμβαδίζει τόσο πιστά με τον δείκτη τεχνολογίας Nasdaq.
Υπάρχει και ένα άλλο «τρελό» σενάριο, που υπό τις πρόσφατες εξελίξεις παύει να είναι και τόσο απίθανο. Αν εγκλωβίσουν τόσο πολύ τον Πούτιν με τις κυρώσεις, πλέον έχει διέξοδο. Να δέχεται να πληρωθεί με κρυπτονομίσματα (με το Bitcoin φυσικά να είναι το επικρατέστερο) για την πώληση φυσικού αερίου ή οποιοδήποτε άλλο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας. Δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα οι Δυτικοί για να το εμποδίσουν. Απολύτως τίποτα.