H δύναμη που σκίζει την Αφρική στα δύο και σχηματίζει έναν νέο ωκεανό

Δημοσιεύτηκε στις 05/07/2025 18:34

H δύναμη που σκίζει την Αφρική στα δύο και σχηματίζει έναν νέο ωκεανό

Η γη σιγοβράζει κάτω από την Αιθιοπία, καθώς μια ασυγκράτητη δύναμη πηγάζει από τα βάθη και χωρίζει στα δύο τη χώρα και μαζί ολόκληρη την Αφρική.

Η Αιθιοπία βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες, οι πλάκες της Αφρικής, της Αραβίας και της Σομαλίας. Οι γεωλόγοι υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι τρεις γιγάντιοι όγκοι απομακρύνονται μεταξύ τους λόγω μιας στήλης ημίρρευστου υλικού που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Geoscience προσφέρει την πρώτη «ακτινογραφία» αυτής της κινούμενης μάζας που μια μέρα θα κόψει την Αφρική στα δύο για να σχηματίσει έναν νέο ωκεανό.

Η στήλη μάγματος κάτω από την περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας διαδοχικά φουσκώνει και υποχωρεί σαν καρδιά που πάλλεται, αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα. Η αλλαγή του τοπίου υπαγορεύεται από την αλληλεπίδραση των παλμών με τις υπερκείμενες τεκτονικές πλάκες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις σε 130 δείγματα ηφαιστειακών πετρωμάτων και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προσομοιώσουν την αντίδραση του γήινου φλοιού στην άνοδο του μάγματος.

Οι θερμοπηγές του ηφαιστείου Νταλόλ στο Αφάρ της Αιθιοπίας δημιουργήθηκαν από τεκτονικές διεργασίες (Electra Kotopoulou / Wikimedia Commons)

Οι θερμοπηγές του ηφαιστείου Νταλόλ στο Αφάρ της Αιθιοπίας δημιουργήθηκαν από τεκτονικές διεργασίες (Electra Kotopoulou / Wikimedia Commons)

Οι αναλύσεις υποδεικνύουν ότι κάτω από την Αφάρ κρύβεται μια ενιαία αλλά ασύμμετρη στήλη μάγματος, της οποίας η σύσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Καθώς το μάγμα πάλλεται, αφήνει πίσω του λωρίδες με χαρακτηριστικά χημικά μοτίβα.

«Διαπιστώσαμε ότι ο μανδύας κάτω από την Αφάρ δεν είναι ομοιόμορφος ή στατικός αλλά πάλλεται. Οι παλμοί αυτοί μεταφέρουν χημικές υπογραφές» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Έμα Ουάτσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, επικεφαλής της μελέτης.

Όταν το ανοδικό ρεύμα συναντά μεγάλα ρήγματα, κινείται πιο κοντά στην επιφάνεια και αφήνει λωρίδες μεγάλου πλάτους, ενώ όταν τα ρήματα είναι μικρά οι λωρίδες στενεύουν.

Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει ότι «η εξέλιξη της ανόδου του μάγματος συνδέεται με τις κινήσεις των υπερκείμενων τεκτονικών πλακών» ανέφερε ο Ντέρεκ Κιρ, επίσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

«Αυτό έχει βαθιές συνέπειες όσον αφορά το πώς ερμηνεύουμε την επιφανειακή ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα και τη διάσπαση της ηπείρου» είπε.

«Η μελέτη δείχνει ότι η ανοδική στήλη μάγματος μπορεί να ρέει κάτω από τις βάσεις των τεκτονικών πλακών και εστιάζει την ηφαιστειακή δραστηριότητα στα σημεία όπου η τεκτονική πλάκα είναι λεπτότερη».

Καθώς το μάγμα πάλλεται και οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη, ο φλοιός τεντώνεται και λεπταίνει κάτω από την Αιθιοπία. Σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται πλέον κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Και τότε το νερό μπορεί να εισρεύσει για να σχηματίσει έναν νέο ωκεανό, οπότε η ανατολική Αιιθιοπία θα μετατραπεί σε νησί νότια της Ερυθράς Θάλασσας.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook