Η ΕΕ θωρακίζεται: Αποθέματα για την αντιμετώπιση στρατιωτικής εισβολής, πανδημίας ή φυσικής καταστροφής

Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει αποθέματα φαρμάκων, γεννητριών και πρώτων υλών, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια στρατιωτική εισβολή, μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον Guardian, στην πρώτη στρατηγική της συνάντηση για τη δημιουργία αποθεμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη 9 Ιουλίου ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν αποθέματα προϊόντων καθαρισμού νερού, εξοπλισμού για την επισκευή υποβρύχιων καλωδίων, drones και κινητών γεφυρών για χρήση σε συγκρούσεις.
Ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο
Νωρίτερα φέτος, οι πολίτες της Ευρώπης κλήθηκαν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, νερού και βασικών ειδών για 72 ώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, φυσική καταστροφή, διακοπή ρεύματος ή σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ετοιμότητας της ΕΕ, οι αξιωματούχοι εξετάζουν τι πρέπει να αποθηκεύσουν οι κυβερνήσεις και πώς να ενισχύσουν την ετοιμότητα για έκτακτες καταστάσεις στον τομέα της υγείας, όπως πανδημίες, ανθεκτικότητα στα αντιμικροβιακά, χημικές, πυρηνικές ή βιολογικές απειλές.
Τα σχέδια αντανακλούν τα διδάγματα από την πανδημία Covid, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ έσπευσαν να εξασφαλίσουν μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό για τον εαυτό τους, αφήνοντας ελλείψεις για όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.
Εμπνέονται επίσης από μερικές κυβερνήσεις της ΕΕ –Φινλανδία, Εσθονία και Τσεχική Δημοκρατία – οι οποίες είναι γνωστό ότι αποθηκεύουν αγαθά.
Μία κρίσιμη πενταετία
Σύμφωνα με τη στρατηγική, η ΕΕ θα πρέπει να ενημερώνει τακτικά μη εξαντλητικούς καταλόγους βασικών αγαθών προσαρμοσμένων στις διάφορες κρίσεις.
Έως το 2026, η ΕΕ προτίθεται να δημιουργήσει ένα κέντρο κρίσιμων πρώτων υλών για την από κοινού αγορά τέτοιων αγαθών για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων εταιρειών, το οποίο θα μπορούσε επίσης να αναλάβει την οργάνωση των αποθεμάτων.
Έως το ίδιο έτος, η ΕΕ θα διαθέτει κατάλογο φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για αποθέματα ή από κοινού προμήθεια.
Το πρόγραμμα δανείων που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενθάρρυνση των μικρών επιχειρήσεων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων να αναπτύξουν καινοτόμα φάρμακα και ιατρικές τεχνολογίες θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του σε 200 εκατ. ευρώ έως το 2027.
Η Ένωση εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης των λυμάτων που θα «λειτουργεί ως ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης» για την ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι τα δείγματα λυμάτων αποτελούν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο αξιολόγησης των απειλών για την υγεία.
Η επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Hadja Lahbib, δήλωσε:
«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… υβριδικές επιθέσεις, διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και εξάπλωση ασθενειών. Αυτές δεν είναι πλέον μακρινές απειλές. Γι’ αυτό μεταφέρουμε την ετοιμότητα από το περιθώριο στην πρώτη γραμμή της άμυνάς μας».
Η τελευταία στρατηγική έρχεται μετά την επανάληψη της άποψης της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέττε Φρέντερικσεν, ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αμυνθεί έως το 2030.
«Ο στρατιωτικός επανεξοπλισμός της Ρωσίας σημαίνει ότι θα μπορούσε – μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια – να αποτελέσει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.