
Η γερμανική κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να καταργήσει την αύξηση των φόρων στα αεροπορικά εισιτήρια που είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Όλαφ Σολτς.
Πρόκειται για μια επιβάρυνση του αεροπορικού ταξιδιού που επιβάλλουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για περιβαλλοντικούς – πέρα από τους εισπρακτικούς – λόγους και η οποία έχει επικριθεί έντονα από τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ που τη θεωρούν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητά τους.
«Η αύξηση του φόρου αεροπορικών ταξιδιών που αποφάσισε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να ακυρωθεί», τόνισε ο γερμανός υπουργός Τουρισμού Κριστόφ Πλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Ο Πλος διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2026.
Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός είπε ότι θέλει επίσης να μειώσει τα τέλη που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες στα γερμανικά αεροδρόμια, διότι πιστεύει ότι «η ακρίβεια απειλεί τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γερμανία».
Σχεδόν 4 δισ. ευρώ το κόστος
Η τελευταία αύξηση του φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2024 από την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς – οι Χριστιανοδημοκράτες συμμετείχαν και σ’ εκείνη την κυβέρνηση, εν προκειμένω όμως έχουν αυτοί την Καγκελαρία.
Επρόκειτο για μια αύξηση στα 15,53 ευρώ από 12,73 ευρώ για μια πτήση σε κοντινό προορισμό, στα 39,34 ευρώ για μια πτήση μέσης απόστασης και στα 70,83 ευρώ (από 58,06 ευρώ) για τις πτήσεις μακρινών προορισμών (long range ή «υπερατλαντικές»).
Ο φόρος απέφερε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2024, άρα το ετήσιο όφελος θα μπορούσε να φθάσει και τα 4 δισ. ευρώ. Ανάλογη θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα είναι και η απώλεια για το γερμανικό προϋπολογισμό του 2026, εφόσον επιστρέψουν οι αεροπορικοί φόροι στα προ του Μαΐου 2024 επίπεδα.
Ρυπογόνα βιομηχανία
Ο φόρος στους αεροπορικούς ναύλους που επιβάλλουν οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχει ως κεντρικό στόχο την αποθάρρυνση των Ευρωπαίων να μετακινούνται με το πολύ επιβαρυντικό από περιβαλλοντικής απόψεως αεροπλάνο και να προτιμούν το πολύ καθαρότερο τρένο (ηλεκτροκίνητο κατά κανόνα).
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι αερομεταφορές συμβάλλουν κατά 2,5 έως 3% στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία, που επίσης έχει αυξήσει τη φορολόγηση του αεροπορικού ταξιδιού για να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες, έχει απαγορεύσει τις αεροπορικές συνδέσεις με προορισμούς μικρότερους των 500 χιλιομέτρων, εφόσον εξυπηρετούνται με σιδηρόδρομική σύνδεση.
Στον προϋπολογισμό του 2025 εξάλλου η κυβέρνηση Μπαϊρού συμπεριέλαβε αύξηση του φόρου από τα 2,63 ευρώ στα 7,30 ευρώ για τα εισιτήρια οικονομικής θέσης από τη Γαλλία προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση με αφορμή την κλιματική κρίση η αεροπορική βιομηχανία έχει στιγματιστεί από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης ως μια απο τις πλέον ρυπογόνες, κάτι που φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί Ευρωπαίοι με περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανάλογες συμπεριφορές.
Καταργούν δρομολόγια
Από την άλλη πλευρά η φορολογική επιβάρυνση του κλάδου έχει ευλόγως προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών, κυρίως των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους που προσφέρουν κάποια από τα εισιτήριά τους σε τιμές αστικών μέσων μεταφοράς (αντί ολίγων ευρώ δηλαδή).
Γι’ αυτές μια αύξηση του φόρου έστω και κατά 3 ευρώ ισοδυναμεί με διπλασιασμό της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον τη μετακυλήσουν στην τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής (εφόσον εξαιρεθούν βέβαια τα έξοδα αεροδρομίου που συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τον βασικό ναύλο).
Διαμαρτυρόμενες για την απόφαση της πρώην κυβέρνησης Σολτς δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η γερμανική Eurowings και η ιρλανδική Ryanair, ανακοίνωσαν το φθινόπωρο του 2024 ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο ακύρωσης πολλών δρομολογίων από και προς τη Γερμανία. Δεν είναι σαφές αν έχουν μέχρι στιγμής κάνει πράξη την απειλή τους, πιθανότατα πάντως τώρα θα αναθεωρήσουν.
«Οι διακοπές στη Μαγιόρκα που αξίζετε δεν πρέπει να γίνουν απρόσιτες», διακήρυξε ο Κρίστοφ Πλος στην Bild επιχειρηματολογώντας για την επικείμενη μείωση της φορολόγησης του αεροπορικού ταξιδιού.
Εντάξει, είναι μια λαϊκιστική εφημερίδα η Bild, στη λαϊκή Δεξιά ανήκει και ο γερμανός πολιτικός από το Αμβούργο, που μόλις το περασμένο Σάββατο έκλεισε τα 40 έτη του βίου του. Αλλά αν αναλογιζόταν τι «έσουρνε» το συγκεκριμένο ταμπλόιντ στην Ελλάδα και στους Έλληνες κατά τα χρόνια της κρίσης, θα μπορούσε να κάνει διαφήμιση σε κάποιο ελληνικό νησί.
Πηγή: ot.gr