Η Ισπανία, το «κυνήγι μεταναστών» από τη Βόρεια Αφρική και ο ακροδεξιός εσμός

Όπως κάθε βράδυ από την περασμένη Παρασκευή, όταν άναψε το φυτίλι των άγριων ταραχών στο Τόρε Πατσέκο στη νοτιοανατολική Ισπανία, οι κάτοικοι σε γειτονιές μεταναστών -κυρίως από τη Βόρεια Αφρική- ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.
Παρά τα αστυνομικά μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή, ήταν προετοιμασμένοι για ακόμη μια νύχτα βίαιων συγκρούσεων με ομάδες ακροδεξιών κουκουλοφόρων, που τις τελευταίες ημέρες συνέρρευσαν σε αυτή την πόλη της αυτόνομης κοινότητας της Μούρθια από διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας σε ένα εφιαλτικό «κυνήγι μεταναστών».
Έπειτα από τέσσερα χαοτικά μερόνυχτα -και κυρίως νύχτες- το ξημέρωμα της Τρίτης βρήκε το Τόρε Πατσέκο των περίπου 41.000 κατοίκων σε μια ανήσυχη ηρεμία.
Ο φόβος για έναν νέο γύρο ταραχών είναι διάχυτος στην ντόπια κοινωνία.
Πρωτίστως στο ένα τρίτο του πληθυσμού που είναι μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, πολλοί δεύτερης γενιάς. Οι περισσότεροι εργάζονται εδώ και χρόνια στα αγροκτήματα της περιοχής: από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας.
Με ψηφοθηρικές διαθέσεις, η ισπανική ακροδεξιά τους έβαλε συλλήβδην στο «στόχαστρο», μετά τον βάναυσο ξυλοδαρμό ενός 68χρονου ντόπιου, την περασμένη εβδομάδα.
Βιντεοσκοπημένη, η επίθεση έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους επιτιθέμενους να ακούγονται με ξένη προφορά.
Εν μέσω των ταραχών στο Τόρε Πατσέκο η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών υπόπτων, εκ των οποίων ο ένας εντοπίστηκε στο βορρά, στη Χώρα των Βάσκων.
Αν και η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες, κυρίως ακροδεξιών απόψεων, είχαν ήδη αποφανθεί για το ποιοι είναι οι ένοχοι: νεαροί Βορειοαφρικανοί μετανάστες.
Συντονισμένοι μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, οι περισσότεροι κουκουλοφόροι ακροδεξιοί που έσπευσαν για το αντιμεταναστευτικό πογκρόμ στο Τόρε Πατσέκο ήταν ξένοι στην πόλη.
Το χέρι τους είχε ήδη οπλίσει το ρατσιστικό μίσος που μεθοδικά υποδαυλίζει το ανερχόμενο στην Ισπανία ακροδεξιό κόμμα Vox.
Και όχι μόνο…
Clashes break out in Torre Pacheco between locals and Moroccan migrants.#spainriots pic.twitter.com/v21fNPIi8V
— MH Cronicle 2.0 (@MHChronicle) July 12, 2025
Υποκινώντας τη ρατσιστική βία
Τέσσερα 24ωρα μετά το ξέσπασμα των ταραχών, η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη συνολικά 13 ατόμων, Ισπανών και αλλοδαπών για διατάραξη της δημόσιας τάξης, εγκλήματα μίσους ή φθορά περιουσίας.
Έρευνα για τις ταραχές άνοιξε το γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων μίσους της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Αγκιλάρ. Το «κυνήγι μεταναστών» στο Τόρε Πατσέκο, υπογράμμισε, «σαφώς συνιστά ποινικό αδίκημα».
Στο «κάδρο» βρίσκονται πλήθος μηνυμάτων ρατσιστικής βίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως στο Telegram, που έκλεισε αργά τη Δευτέρα ένα κανάλι με την ονομασία «DeportThemNowSpain» (ΑπελάστεΤουςΤώραΙσπανία).
Θεωρείται ισπανικό παρακλάδι του κινήματος υπέρμαχων της λευκής υπεροχής «DeportThemNowEurope», στέλεχος του οποίου συνελήφθη την Τρίτη στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο των ερευνών.
Αλλά στην αναζήτηση των υποκινητών της ρατσιστικής βίας, οι αρχές δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Κατόπιν καταγγελιών των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, της Ενωμένης Αριστεράς και των Podemos, ερευνώνται τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vox στη Μούρθια, Χοσέ Άνχελ Αντέλο, με τις οποίες ταυτίζει τους μετανάστες με την εγκληματικότητα εν γένει.
Οι εισαγγελείς «σπαταλούν το χρόνο τους», ήταν η απάντηση του ακροδεξιού πολιτικού.
«Το να λες την αλήθεια δεν είναι μίσος», επέμεινε. «Αυτό που κάνει η Αριστερά είναι μίσος», συμπλήρωσε σε τοξικούς τόνους.
«Το να ανήκεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ή στους Podemos σήμερα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα μίσους κατά της Περιφέρειας της Μούρθια», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο δίκτυο El Toro TV, που συνδέεται με το Vox.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, ότι προκάλεσε το τελευταίο ξέσπασμα βίας «για να αποσπάσει την προσοχή από την τεράστια διαφθορά» στους Σοσιαλιστές, «χρησιμοποιώντας τους κατοίκους του Τόρε Πατσέκο ως ομήρους».
Η αλήθεια, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός, είναι ότι τα «κυνήγια» μεταναστών «πηγάζουν από τη ρητορική του Vox», η οποία «δυστυχώς, ως ένα βαθμό, εγκρίνεται από την Δεξιά».

Στιγμιότυπο από τις αντιμεταναστευτικές βίαιες ταραχές στην πόλη Τόρε Πατσέκο της Μούρθια, στις 14 Ιουλίου (REUTERS/Violeta Santos Moura)
Πολιτικές «καραμπόλες» στην Ισπανία
Μέλος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της ισπανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος του Τόρε Πατσέκο, Πέδρο Άνχελ Ρόκα, αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν ευθύνες του ακροδεξιού κόμματος Vox για τις ταραχές στην πόλη του.
Δεν θέλει, είπε, να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «δήμαρχο όλων».
Ήταν ωστόσο στο τέλος μιας συγκέντρωσης που είχε ο ίδιος οργανώσει την περασμένη Παρασκευή, με σύνθημα «όχι στις εγκληματικές πράξεις που συμβαίνουν στην πόλη», που η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Εν μέσω των συγκρούσεων, ο Πέδρο Άνχελ Ρόκα ανέφερε ότι «ομάδες έξω από το Τόρε Πατσέκο» είχαν κανονίσει να συναντηθούν στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον συντονισμό τους. Τακτική, υποστήριξε, που χρησιμοποιείται επίσης από ντόπιους μετανάστες.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη είχε συνδέσει εν τω μεταξύ τα προβλήματα εγκληματικότητας στην πόλη του με μια ομάδα νεαρών μεταναστών, αν και παραδέχθηκε ότι δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία.
Επικαλέστηκε αναφορές της τοπικής αστυνομίας και δικές του διαπιστώσεις.
Η στάση του αντανακλά εν μέρει την αμήχανη θέση της κεντροδεξιάς παράταξής του.
Οραματιζόμενο την επάνοδο του στην εξουσία, το Λαϊκό Κόμμα έχει αφήσει μετά τις πρόωρες εκλογές του 2023 μισάνοιχτη την πόρτα για πιθανή σύμπραξη με το Vox, σήμερα τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Ισπανία.
Τώρα, εν μέσω τριγμών στην κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ λόγω σκανδάλων διαφθοράς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεν πρώτο στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται όμως υπό τη «μέγγενη» του ανερχόμενου στην πρόθεση ψήφου Vox.
Με το Λαϊκό Κόμμα να έχει μόλις προ ημερών ολοκληρώσει το ετήσιο συνέδριό του, σκληραίνοντας κι άλλο τη στάση του για το μεταναστευτικό, το ακροδεξιό κόμμα αύξησε το διακύβευμα, αξιώνοντας τη μαζική απέλαση μεταναστών.

Νεαρός μετανάστης παρακολουθεί τις ταραχές στο Τόρε Πατσέκο (REUTERS/Violeta Santos Moura)
Ώρα πολιτικής ευθύνης
Την πρώτη «πιστολιά» έριξε τις προάλλες η βουλευτής και εκπρόσωπος του Vox για θέματα δημογραφικoύ και κοινωνικών πολιτικών, Ροθίο Ντε Μερ.
Υποστήριξε ότι πρέπει να απελαθούν από την Ισπανία έως και 8 εκατομμύρια αλλοδαποί -όχι μόνο νεοαφιχθέντες, αλλά και πολιτογραφημένοι- που «δεν έχουν προσαρμοστεί στα έθιμά μας και σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμβάλει στην ανασφάλεια στις γειτονιές μας».
Αρνούμενος να προσδιορίσει αριθμό, ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπάσκαλ, έβαλε γενικόλογα στο «στόχαστρο», με ανάρτηση στο Χ, μετανάστες «που έχουν έρθει για να διαπράξουν εγκλήματα», «προσπαθούν να επιβάλουν μια παράξενη θρησκεία», «κακομεταχειρίζονται ή περιφρονούν τις γυναίκες», «έχουν έρθει να ζήσουν από τον κόπο άλλων», καθώς και «όλους» τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, επειδή «θα έπρεπε να είναι με τους γονείς τους».
«Δεν ξέρουμε πόσοι είναι», ανέφερε ο θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και στενός σύμμαχος της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Αλλά «θα το μάθουμε όταν έρθουμε στην εξουσία», προσέθεσε με περίσσεια βεβαιότητα. «Και όλοι τους θα φύγουν».
Κατά τα λοιπά, ο Αμπάσκαλ αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη του Vox για τα έκτροπα στη Μούρθια και έριξε το «μπαλάκι» στη μεταναστευτική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης.
Επιχειρώντας να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από την ισπανική ακροδεξιά, φοβούμενο την αποξένωση ψηφοφόρων από τον χώρο του κέντρου, το Λαϊκό Κόμμα τόνισε ότι Ισπανία έχει ήδη νόμους περί μετανάστευσης που πρέπει να εφαρμόζονται και ζήτησε «μετρημένες» πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
Καταγράφοντας την «τρικυμία» στο δεξιό πολιτικό στρατόπεδο, ο πληγωμένος από τα σκάνδαλα στο κόμμα του Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σάντσεθ υπενθύμισε με νόημα ότι, σε αντίθεση με τη μαζική μετανάστευση των Ισπανών κατά το παρελθόν, σήμερα η χώρα τους «είναι μια γη που καλωσορίζει άλλους και όσοι φτάνουν συμβάλλουν με την προσπάθειά τους στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Ισπανίας».
«Ας μην ξεχνάμε», σημείωσε, «για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε».