H καινοτομία του πολέμου φέρνει πελάτες στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2025 16:51

H καινοτομία του πολέμου φέρνει πελάτες στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ

Ο ισραηλινός έφεδρος Ζαχ Μπέργκερσον ένιωσε ότι έπρεπε να αναλάβει δράση όταν είδε άλλους στρατιώτες να βασίζονται στα μάτια και τα αφτιά τους για να εντοπίσουν τα εχθρικά drone στον ουρανό.

Ο επαγγελματίας της υψηλής τεχνολογίας, 36 ετών, ανέπτυξε μια φορετή συσκευή που βασίζεται στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και προειδοποιεί για απειλές από αέρος. Όπως άλλοι έφεδροι, ο Μπέργκερσον αξιοποίησε την επαγγελματική και στρατιωτική του εμπειρία για να ενισχύει την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ.

H εταιρεία που ίδρυσε, SkyHoop, βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο για τη χρήση της τεχνολογίας της στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Την ώρα που ο αμερικανικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προωθεί μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, νεοφυείς ισραηλινές εταιρείες όπως του Μπέργκερσον προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτικών εταιρειών και ελπίζουν σε εξαγωγές στην Ευρώπη και άλλες αγορές.

Μεταξύ των νεοφυών εταιρειών που έχουν καταχωρηθεί στο Startup Nation Central, φορέα που παρακολουθεί θέματα καινοτομίας, το ένα τρίτο ιδρύθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε τον πόλεμο τον Οκτώβριο του 2023.

Tα drone παίζουν κρίσιμο ρόλο στους πολέμους της Γάζας και της Ουκρανίας (Reuters)

Tα drone παίζουν κρίσιμο ρόλο στους πολέμους της Γάζας και της Ουκρανίας (Reuters)

Ο πόλεμος των 12 ημερών τον περασμένο μήνα, όταν το Ισραήλ βομβάρδισε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έδειξε την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αεράμυνας, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας κατέρριψε το 86% των εισερχόμενων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.

Περίπου το 20% των ισραηλινών εφέδρων εργάζεται στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Η Λιτάλ Λεσέμ, έφεδρος του ισραηλινού στρατού, ίδρυσε τον Δεκέμβριο την επενδυτική εταιρεία Protego Ventures η οποία συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια τα οποία σχεδιάζει να επενδύσει σε τέσσερις ισραηλινές εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού εντός του έτους.

«Οι έφεδροι επιστρέφουν από το μέτωπο και στήνουν νέες εταιρείες για να λύσουν πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπισαν σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης» είπε η Λεσέμ. Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας, είπε, είναι πολλά υποσχόμενος.

Οι ισραηλινές εταιρείες ελπίζουν να επεκταθούν στην Ευρώπη μετά την απαίτηση της κυβέρνησης Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στις χώρες του NATO από το 2 στο 5 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Η αύξηση, σε ορίζοντα δεκαετίας, σημαίνει πρόσθετες αμυντικές δαπάνες εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου με τη Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν τα παλιότερα όπλα τους στην Ουκρανία και τα αντικαθιστούν με νέα συστήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αμυντικές εξαγωγές έφτασαν σε νέο ρεκόρ 14,8 δισ. δολαρίων το 2024, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, με τις εξαγωγές προς Ευρώπη να αντιστοιχούν σε πάνω από 50% του συνόλου, από 25% το 2023.

Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για μποϊκοτάζ στα ισραηλινά όπλα, «όταν κάποιος αγοράζει, θέλει τα καλύτερα προϊόντα που υπάρχουν» δήλωσε ο Γιαΐρ Κουλάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook