Η κλιματική αλλαγή έφερε ιστορικούς καύσωνες στην Κεντρική Ασία – Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Δημοσιεύτηκε στις 19/05/2025 17:24

Η κλιματική αλλαγή έφερε ιστορικούς καύσωνες στην Κεντρική Ασία – Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο υδράργυρος σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες αυτή την άνοιξη είναι αντιμέτωπες με ασυνήθιστη ζέστη. Η περιοχή αυτή επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη όπου η έλλειψη νερού είναι ήδη αισθητή.

Το Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, κατέγραψε το Σάββατο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον Μάιο (37,1°C), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Η περιοχή της Κεντρικής Ασίας, η οποία έχει μέγεθος ίσο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία 30 χρόνια, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,5° Κελσίου, δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο Καζακστάν οι Αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες για μεγάλη ξηρασία που είναι πιθανό να πλήξει 11 επαρχίες

Στο κομμάτι αυτό της Ασίας μακριά από τη θάλασσα ζουν περίπου 80 εκατ. άνθρωποι ανάμεσα σε στέπες και ερήμους, ενώ βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με σοβαρή λειψυδρία.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Στο Ουζμπεκιστάν σε πολλές πόλεις ξεπεράστηκε τον Απρίλιο το ρεκόρ ζέστης, ενώ σε κάποιες περιοχές η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη του μέσου όρου κατά 5 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσαν στα μέσα του μήνα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Η πρωτεύουσα Τασκένδη πλησίαζε την Παρασκευή νέο ρεκόρ για τον μήνα Μάιο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Τουρκμενιστάν επίσης ανέφερε στα μέσα Μαΐου ότι στην πρωτεύουσα Ασκαμπάντ καταρρίφθηκε το απόλυτο ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο από τότε που διατηρούνται αρχεία, το 1891, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο Καζακστάν, όπου ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ζεστός με τη μέση θερμοκρασία να είναι κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό, οι αρχές προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο μεγάλης ξηρασίας σε 11 επαρχίες.

Στο Τατζικιστάν οι Αρχές έκαναν απλώς λόγο για ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Στην Κεντρική Ασία οι θερμοκρασίες τον Μάρτιο ήταν έως και κατά 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες σε σχέση την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με το World Weather Attribution (WWA).

Ο δεύτερος θερμότερος όλων των εποχών ο Απρίλιος

Σταθερή είναι η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Απρίλιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, διαπίστωσαν Ευρωπαίοι επιστήμονες, κτυπώντας άλλο ένα καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή.

Είκοσι ένας από τους τελευταίους 22 μήνες ξεπέρασαν το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Οι θερμοκρασίες για την περίοδο 12 μηνών μεταξύ Μαΐου 2024 και Απριλίου 2025 κατέγραψαν 1,58 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με το Copernicus.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι στόχοι της συμφωνίας αναφέρονται στη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση σε διάστημα αρκετών δεκαετιών, όχι σε μεμονωμένους μήνες ή έτη.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών παγκοσμίως εξακολουθούν επίσης να είναι ασυνήθιστα υψηλές, ανέφεραν οι επιστήμονες, με τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας εκτός των πολικών περιοχών να καταγράφουν 20,89°C – ακριβώς κάτω από το ρεκόρ του Απριλίου 2024. Οι θερμές θάλασσες εντείνουν τις καταιγίδες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες όταν χτυπήσουν την ξηρά.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook