ΗΠΑ : Αστυνομικοί «βασάνιζαν Αφρικανούς για να υπογράψουν την απέλασή τους»

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2020 16:09

ΗΠΑ : Αστυνομικοί «βασάνιζαν Αφρικανούς για να υπογράψουν την απέλασή τους»

Αστυνομικοί μετανάστευσης φέρονται να βασάνισαν αιτούντες άσυλο από το Καμερούν για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν τις ίδιες τους τις εντολές απέλασης. Δικηγόροι και ακτιβιστές κάνουν λόγο για κτηνώδη προσπάθεια εκδίωξης των Αφρικανών μεταναστών από τη χώρα, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Πολλοί από τους μετανάστες από το Καμερούν σε ένα κέντρο κράτησης του Μισισιπή αρνήθηκαν να υπογράψουν, φοβούμενοι ότι θα δολοφονηθούν από δυνάμεις της κυβέρνησης της χώρας καταγωγής τους, που ευθύνεται για αμέτρητες εκτελέσεις πολιτών, αλλά και επειδή ανέμεναν την εκδίκαση της αίτησής τους.

Σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες, οι κρατούμενοι απειλήθηκαν, υπέστησαν πνιγμό, χτυπήθηκαν, δέχτηκαν επιθέσεις με σπρέι πιπεριού, και στη συνέχεια απειλήθηκαν εκ νέου με ακόμη περισσότερη βία αν δεν υπέγραφαν τις απελάσεις τους. Αρκετοί δέθηκαν με χειροπέδες από τους αστυνομικούς του τμήματος Μετανάστευσης και Δασμών (Ice), ενώ και τα αποτυπώματά τους πάρθηκαν με τη βία, αντί υπογραφής σε έγγραφα που αποκαλούνται «ορισμένες εντολές απομάκρυνσης». Μέσω αυτών, οι αιτούντες άσυλο παραιτούνται από τα δικαιώματά τους για περαιτέρω ακροάσεις από το δικαστήριο και αποδέχονται την απέλασή τους.

Δικηγόροι και υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι υπήρξε σημαντική επιτάχυνση των απελάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με την τάση να συνδέεται κατά τη γνώμη τους με τις επερχόμενες εκλογές και την πιθανότητα το Ice να αλλάξει ηγεσία.

«Η κακοποίηση στην οποία γινόμαστε μάρτυρες, ιδιαιτέρως εις βάρος των μαύρων μεταναστών, δεν είναι καινούργια, είναι όμως κλιμακούμενη», δήλωσε η Κριστίνα Φιάλο, γενική διευθύντρια της οργάνωσης Ελευθερία για τους Μετανάστες (FFI). «Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς, αρχίσαμε να λαμβάνουμε κλήσεις στη γραμμή βοήθειάς μας από μετανάστες από το Καμερούν και το Κονγκό που κρατούνταν σε φυλακές του Ice σε όλη τη χώρα. Και μας έλεγαν ότι δέχονται απειλές απέλασης, οι οποίες συχνά συνοδεύονταν από άσκηση σωματικής βίας.

«Η αλήθεια είναι ότι το Ice δρα στη σκιά. Θριαμβεύει στη μυστικότητα», πρόσθεσε η Φιάλο. «Γνωρίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση απελαύνει μάρτυρες-κλειδιά σε μια προσπάθεια αποσιώπησης των κακοποιημένων και απαλλαγής του Ice από την οποιαδήποτε νομική λογοδοσία».

Δεκάδες απελάσεις

Αεροπλάνο που μετέφερε 60 Καμερουνέζους και 28 Κονγκολέζους αιτούντες άσυλο πραγματοποίησε μυστική πτήση από αεροδρόμιο του Τέξας στις 13 Οκτωβρίου για να τους μεταφέρει στις χώρες προέλευσής τους. Η ειδικά ναυλωμένη πτήση δεν είχε εκδώσει φύλλο πορείας, όμως εντοπίστηκε από την ομάδα προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών Witness at the Border. Σύμφωνα με την ομάδα, η πτήση έκανε στάσεις στη Σενεγάλη, το Καμερούν, τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Κένυα, πριν επιστρέψει στο Τέξας.

Οι μετανάστες από το Καμερούν που απελάθηκαν ανήκαν στην αγγλόφωνη μειονότητα της χώρας, η οποία έχει γίνει στόχος εκτεταμένης κακοποίησης και εξωδικαστικών εκτελέσεων από δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης που επιχειρούν να καταστείλουν ένα αποσχιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε τα εμπορικά πλεονεκτήματα της χώρας στην αρχή της χρονιάς, ως κύρωση για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις.

Σε κίνδυνο οι ζωές των αιτούντων άσυλο

Οι περισσότεροι μετανάστες στην πτήση είχαν δηλώσει ότι έχουν φυλακιστεί χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχουν βασανιστεί από τα χέρια του καμερουνέζικου στρατού, ενώ έχουν συγγενείς οι οποίοι δολοφονήθηκαν. Κρατήθηκαν για ανάκριση όταν έφτασαν στην Ντουάλα, όμως ορισμένοι απελευθερώθηκαν αφού οι οικογένειές τους δωροδόκησαν αξιωματικούς και έκτοτε κρύβονται.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, ο δικηγόρος Εβαρίστους Νκόγκτσου δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το τι συνέβη σε εκείνους που απελάθηκαν. Ξέρουμε ότι έφτασαν, όμως δεν έχουμε μάθει τι έγινε μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο».

Οι κρατούμενοι και οι δικηγόροι τους έχουν ενημερωθεί ότι θα υπάρξει και άλλη πτήση απελάσεων τις επόμενες μέρες – ίσως ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή.

«Τους έλεγα διαρκώς ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω»

Οι Καμερουνέζοι συχνά βλέπουν τις αιτήσεις ασύλου ή αποφυλάκισης υπό όρους να απορρίπτονται από το σύστημα μεταναστευτικών δικαστηρίων των ΗΠΑ.

Τα θύματα, οι οικογένειές τους, οι δικηγόροι τους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν περιγράψει μια σειρά από εκβιαστικά μέτρα που χρησιμοποιεί το Ice εις βάρος Καμερουνέζων κρατουμένων στο σωφρονιστικό κέντρο της κομητείας Άνταμς στο Μισισιπή για να τους εξαναγκάσουν να υπογράψουν τις απελάσεις τους.

Καταγγελία του FFI και του Southern Poverty Law Center (SPLC) αναφέρει οκτώ περιπτώσεις εκβιαστικών υπογραφών ή δακτυλικών αποτυπωμάτων σε τέτοιου είδους έγγραφα.

Ένας από τους εμπλεκόμενους, ο BJ δήλωσε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου, αξιωματικοί του Ice «με ψέκασαν στα μάτια με σπρέι πιπεριού και ένας εξ αυτών με στραγγάλισε σχεδόν μέχρι να πεθάνω. Του έλεγα διαρκώς «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Σχεδόν πέθανα».

«Ως αποτέλεσμα της σωματικής βίας, κατάφεραν να αποσπάσουν με το ζόρι το δακτυλικό μου αποτύπωμα επάνω στο έγγραφο».

Άλλος ένας κρατούμενος, ο DF, δήλωσε ότι τον διέταξαν να υπογράψει την απέλασή του στις 28 Σεπτεμβρίου.

«Αρνήθηκα να υπογράψω. Πάτησε τον λαιμό μου στο έδαφος. Του είπα «Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω». Σταμάτησε η κυκλοφορία του αίματός μου. Μετά με πήγαν μέσα, με τα χέρια στην πλάτη μου, σε σημείο χωρίς κάμερες», εξηγεί ο DF. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, στη συνέχεια τον μετέφεραν σε τιμωρητική πτέρυγα του κέντρου της κομητείας Άνταμς, που είναι γνωστό ως Ζουλού, και εκεί του επιτέθηκαν ξανά.

«Με έβαλαν να γονατίσω και εκεί με βασάνισαν και μου έλεγαν ότι θα με σκοτώσουν. Πήραν το χέρι μου και το έστριψαν. Πατούσαν με τα πόδια τους τον λαιμό μου. Όσο ήμασταν στο Ζουλού, πήραν τα αποτυπώματά μου στο χαρτί απέλασης και με φωτογράφισαν», θυμάται μιλώντας στον Guardian. O DF ήταν ένας από τους κρατούμενους που ταξίδεψαν στην Ντουάλα στις 13 Οκτωβρίου. Έκτοτε, η αγνοείται η τύχη του.

«Μου έσπασαν τα δάχτυλα»

Ένας τρίτος κρατούμενος, ο CA, θυμάται ότι τον ανάγκασαν να ξαπλώσει στο έδαφος, κάθισαν επάνω του, τον έδεσαν με χειροπέδες και τον ψέκασαν με σπρέι πιπεριού. «Έκλαιγα, έλεγα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» γιατί έριχναν όλο το βάρος τους πάνω μου. Τα μάτια μου έκαιγαν τόσο πολύ… Με έσερναν στο έδαφος», λέει στον Guardian. «Οι αστυνομικοί μου είπαν να ανοίξω τα μάτια μου. Δεν μπορούσα. Τα πόδια και τα χέρια μου ήταν δεμένα με χειροπέδες. Άνοιξαν με βία την παλάμη μου. Κάποια δάχτυλά μου είχαν σπάσει. Με ανάγκασαν να βάλω το αποτύπωμά μου στο χαρτί».

Ο CA δεν βρισκόταν στην πτήση, όμως εξακολουθεί να περιμένει την απέλασή του.

«Θα πεθάνει πριν την ακρόαση της αίτησής του»

Η Ρουθ Χάργκροουβ, δικηγόρος ενός εκ των Καμερουνέζων που περιμένουν την απέλασή τους, δήλωσε στον Guardian: «Στην πραγματικότητα, έχει πολύ καλούς λόγους να περιμένει ότι η αίτηση ασύλου του θα γίνει δεκτή. Όμως το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να πεθάνει πριν την ακρόαση, αφού υποτίθεται ότι θα ήταν και εκείνος στην πτήση που έφυγε την περασμένη εβδομάδα, και ο αστυνομικός του Ice που ασχολείται με την περίπτωσή του μόλις του εγγυήθηκε ότι θα είναι στην επόμενη».

Η Σάρα Λοϊκάνο, μια εκπρόσωπος του Ice, επιβεβαίωσε ότι έχει υποβληθεί επίσημη καταγγελία για χρήση βίας εναντίον Καμερουνέζων κρατουμένων.

Όμως πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, σε γενικές γραμμές οι αβάσιμες καταγγελίες που επιχειρούν να προκαλέσουν αίσθηση, ιδιαιτέρως όταν γίνονται ανώνυμα και χωρίς έλεγχο συγκεκριμένων λεπτομερειών, είναι ανεύθυνες και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή δυσπιστία».

Διαψεύδει τις καταγγελίες το Ice

«Το Ice είναι απολύτως δεσμευμένο στην ασφάλεια και την ευημερία των κρατουμένων του. Προσφέρει ασφαλείς, ανθρώπινες και κατάλληλες συνθήκες εγκλεισμού, σε άτομα που κρατούνται στις εγκαταστάσεις του», τόνισε.

Όσοι έχουν ήδη απελαθεί δεν πρόκειται να ωφεληθούν από οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του Ice, ούτε είναι σε θέση να προσκομίσουν αποδείξεις για τη μεταχείριση που δέχτηκαν στις ΗΠΑ.

Η αδερφή ενός μετανάστη που απελάθηκε και αυτή τη στιγμή κρύβεται στο Καμερούν, δήλωσε στον Guardian: «Ο αδερφός μου δραπέτευσε στην Αμερική πιστεύοντας ότι εδώ θα είναι ασφαλής. Όμως τον έστειλαν πίσω και τώρα δεν έχει ζωή. Κρύβεται στα δάση. Τι μπορεί να κάνει εκεί;»

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook