Κίνα – Ανθρώπινα δικαιώματα : Ανατριχιαστική μαρτυρία και σπάνιο βίντεο από την κράτηση Ουιγούρου

Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2020 23:39

Κίνα – Ανθρώπινα δικαιώματα : Ανατριχιαστική μαρτυρία και σπάνιο βίντεο από την κράτηση Ουιγούρου

Σπάνιο οπτικό υλικό και μηνύματα που εστάλησαν μυστικά από Ουιγούρο που κρατούνταν στην Σιντζιάνγκ, φέρνουν στο φως ανατριχιαστικές αποδείξεις καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και της Globe and Mail, ο Μερντάν Γκαπάρ, επιτυχημένο μοντέλο της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao, κρατείται αφού πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών, η οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές του είναι κατασκευασμένη.

Τον Ιανουάριο, ο 31χρονος Ουιγούρος επέστρεψε ακούσια στην Σιαντζιάν συνοδεία αστυνομικών. Εκεί, του φόρεσαν κουκούλα, τον έδεσαν και τον κράτησαν σε συνωστισμένο κελί, μαζί με ακόμη 50-60 κρατούμενους.


Βίντεο και γραπτά μηνύματα που φέρονται να έχουν αποσταλεί από τον Γκαπάρ δίνουν μια λεπτομερή περιγραφή της κράτησής του και των φρικτών συνθηκών των οποίων, όπως υποστηρίζει, έγινε αυτόπτης μάρτυρας. Μεταξύ των περιστατικών που διηγείται ανήκει και ο ξυλοδαρμός έφηβων αγοριών, τα πρόσωπα των οποίων είχαν καλυφθεί με κουκούλες, αλλά και η εκτεταμένη χρήση «κουστουμιού τεσσάρων κομματιών», δηλαδή η συνδυαστική χρήση δεσμών, η οποία καταδικάζεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Γκαπάρ δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής από τον Μάρτιο.

Άλλα μηνύματα αποκαλύπτουν ότι μικρά παιδιά, ακόμη και 13 ετών, στοχοποιούνται ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να καταπιέσει τα θρησκευτικά και πολιτισμικά δικαιώματα της μειονοτικής κοινότητας. Σε ένα έγγραφο, όπως λέει, τα παιδιά καλούνται να «μετανοήσουν και να παραδοθούν».

«Το ένα τρίτο του δωματίου καταλαμβανόταν από καρέκλες για τους αστυνομικούς. Το υπόλοιπο ήταν για τους άνδρες στα δεξιά και τις γυναίκες στα αριστερά, μοιρασμένους και κλεισμένους σε κλουβιά», έγραψε ο Γκαπάρ στα μηνύματά του από το κελί, τα οποία μετέφρασε ο Τζέιμς Μίλγουαρντ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον.

«Και από την κορφή ως τα νύχια, όλοι φορούσαν κοστούμι τεσσάρων κομματιών. Αυτό που αποκαλούν κοστούμι τεσσάρων κομματιών είναι μια μαύρη υφασμάτινη κουκούλα στο κεφάλι, χειροπέδες, δεσμά στα πόδια και μια ατσάλινη αλυσίδα που ενώνει τις χειροπέδες με τα δεσμά».

Στα μηνύματά του, ο Γκαπάρ περιγράφει ότι τον ανάγκασαν να φορέσει αυτό το «κοστούμι», ότι απειλήθηκε και κρατήθηκε σε ανθυγιεινές, επικίνδυνες συνθήκες, με τους κρατούμενους να μαστίζονται από ψείρες και να μοιράζονται άπλυτα μαχαιροπίρουνα για να μπορέσουν να φάνε «τα αποφάγια των αστυνομικών, τα οποία χρησιμοποιούν για να φτιάξουν σούπα με ρύζι».

Στη συνέχεια, ο Γκαπάρ μετακινήθηκε σε απομονωμένο κελί για αρκετές ημέρες, από όπου ισχυρίζεται ότι μπορούσε να ακούσει τα ουρλιαχτά εκείνων που ανακρίνονταν σε παρακείμενες αίθουσες.

«Μια φορά άκουγα έναν άντρα να ουρλιάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό για μένα ήταν ψυχολογικό βασανιστήριο – φοβόμουν, θα ήμουν εγώ ο επόμενος;».

Άλλοι κρατούμενοι απομακρύνθηκαν με μίνι μπας και ο Γκαπάρ, ο οποίος ήταν άρρωστος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια σε απομονωμένο δωμάτιο κοντά στην περιοχή, όπου του επιστράφηκαν τα υπάρχοντά του. Μαζί με αυτά, οι φρουροί κατά λάθος του έδωσαν και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσε για να έρχεται σε επαφή με τους συγγενείς του.

Σε βίντεο, το οποίο ο Γκαπάρ έστειλε στην οικογένειά του στην Ευρώπη, φαίνεται να είναι δεμένος με χειροπέδες σε ένα μικρό κρεβάτι, μέσα σε ένα στενό και άδειο δωμάτιο. Στο background ακούγονται ανακοινώσεις προπαγάνδας από σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

Το BBC εξηγεί ότι τα μηνύματά του συνεχίστηκαν για μερικές ημέρες πριν σταματήσουν περίπου πέντε μήνες πριν. Οι αρχές δεν έχουν δώσει στην οικογένειά του καμιά επίσημη πληροφορία για την τοποθεσία του ή για τους λόγους της κράτησής του.

Ο θείος του, Αμπντουλαχίμ Γκαπάρ, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως ο ανιψιός του κρατείται επειδή ήταν γνωστό ότι η οικογένειά του, που ζει στο εξωτερικό, είναι πολιτικά ενεργή. «Κρατείται μόνο και μόνο γιατί εγώ βρίσκομαι στο εξωτερικό και παίρνω μέρος σε διαμαρτυρίες εναντίον της καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα», τόνισε.

Η διεθνής προσοχή στρέφεται όλο και περισσότερο στην Σιντζιάνγκ τους τελευταίους μήνες, ενώ αυξάνονται και οι εκκλήσεις για άδεια της κινεζικής κυβέρνησης σε ελέγχους από διεθνείς ερευνητές. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Κίνα στους Ουιγούρους και άλλες τουρκογενείς μειονότητες μουσουλμάνων, ενώ και άλλες χώρες επεξεργάζονται αντίστοιχα μέτρα.

Οι αποδείξεις μαζικών κρατήσεων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», εξαναγκαστικών στειρώσεων και απαγορεύσεων θρησκευτικών και πολιτισμικών πεποιθήσεων παραπέμπουν σε πολιτισμική γενοκτονία, υποστηρίζουν οι επικριτές.

Πηγή: www.theguardian.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook