Κίνα: Η βόμβα γραφίτη είναι το όπλο που μπορεί να δώσει την Ταϊβάν στο Πεκίνο χωρίς να πέσει σφαίρα

Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2025 22:29

Κίνα: Η βόμβα γραφίτη είναι το όπλο που μπορεί να δώσει την Ταϊβάν στο Πεκίνο χωρίς να πέσει σφαίρα

Η Κίνα «διαφήμισε» για μια βόμβα γραφίτη η οποία σηματοδοτεί μια στροφή προς τον μη κινητικό πόλεμο με στόχο την παρακώλυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ταϊβάν και τη διάβρωση κάθε αντίστασης.

Πρόσφατα η εφημερίδα South China Morning Post (SCMP) ανέφερε ότι η Κίνα σε ένα βίντεο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είχε πειράξει μια πιθανή νέα βόμβα γραφίτη, η οποία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να αχρηστεύει τις υποδομές ενέργειας του εχθρού με μη κινητικά μέσα.

Το animation, το οποίο κοινοποιήθηκε μέσω ενός καναλιού που συνδέεται με το CCTV, δείχνει έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από ξηρά και αναπτύσσει 90 υποπυρομαχικά. Αυτά εκτοξεύουν νήματα άνθρακα στον αέρα, βραχυκυκλώνοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα σε μια περιοχή που υπερβαίνει τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

Αν και δεν έχει δοθεί επίσημη ονομασία, το όπλο αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά των πυρομαχικών γραφίτη που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο. Με δηλωμένο βεληνεκές 290 χιλιομέτρων και πολεμική κεφαλή 490 κιλών, το όπλο φέρεται να είναι κατάλληλο για πλήγματα ακριβείας σε υποσταθμούς, αν και η επιχειρησιακή του κατάσταση παραμένει αδιευκρίνιστη (πειραματικό ή λειτουργικό όπλο).

YouTube thumbnail

Για την ώρα είναι ένα μυστικό υπερόπλο με πρώτο στόχο την Ταϊβάν

Το CCTV απέδωσε την ιδέα στην China Aerospace Science and Technology Corporation, αλλά απέκρυψε τις τεχνικές προδιαγραφές. Αναλυτές υπογράμμισαν την ευθυγράμμισή του με τις προτεραιότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), επιτρέποντας την παράλυση των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και επιτήρησης χωρίς αντιπαράθεση και με τον πιο αναίμακτο τρόπο.

Ένα σχόλιο του 2017 από τον συντάκτη του περιοδικού Modern Ships, Τσεν Τσούντι, χαρακτήρισε τις βόμβες γραφίτη ως «game changer», πως αλλάζουν το παιχνίδι δηλαδή, αναφέροντας τη δυνατότητά τους να παρακάμπτουν τις συμβατικές άμυνες και να ενσωματώνουν κιτ ουράς (στον πύραυλο) με καθοδήγηση BeiDou για αυξημένη ακρίβεια. Οι διαδικτυακές εικασίες συνέδεσαν γρήγορα την ανάπτυξη του συστήματος με ένα πιθανό ενδεχόμενο στην Ταϊβάν.

Ενώ η Κίνα δεν προσέφερε καμία επιβεβαίωση για την ανάπτυξη ή τη μαζική παραγωγή, η εκπομπή σηματοδοτεί μια σπάνια δημόσια αναφορά σε μια ικανότητα που αποσκοπεί στην υπονόμευση των αντίπαλων πλαισίων διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR) μέσω ηλεκτρομαγνητικής διαταραχής.

Οι επιπτώσεις αυτού του όπλου υπερβαίνουν τη χρησιμότητα στο πεδίο της μάχης. Η ανάλυση του τακτικού, επιχειρησιακού και στρατηγικού αντίκτυπου της νέας βόμβας γραφίτη της Κίνας σε ένα σενάριο για την Ταϊβάν καθιστά αναγκαία την πλαισίωσή της σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

H πολιτική της «Μιας Κίνας» θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας.

Το ενεργειακό δίκτυο της Ταϊβάν έχει έντονα τρωτά σημεία

Ο Τίμοθι Χίθ και άλλοι συγγραφείς αναφέρουν σε μια έκθεση της RAND τον Ιούνιο του 2023 ότι η αντοχή της Ταϊβάν έναντι των προσπαθειών επανένωσης της Κίνας εξαρτάται από τρεις αλληλένδετους παράγοντες: τις υποδομές, την οικονομία και την ανθεκτικότητα του κοινού.

Ο Χιθ και άλλοι αναφέρουν ότι η διακοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες και τη δημόσια δυστυχία. Σημειώνουν ότι δεδομένου ότι η Ταϊβάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, είναι ευάλωτη σε διαταραχές σε περίπτωση αποκλεισμού, και η χαμηλή ανοχή του κοινού απέναντι στις κακουχίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμένη υποστήριξη της αντίστασης.

Επισημαίνοντας την ευπάθεια του ηλεκτρικού δικτύου της Ταϊβάν, οι Financial Times ανέφεραν τον Μάρτιο του 2024 ότι το ενεργειακό δίκτυο της Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονα τρωτά σημεία σε καιρό πολέμου λόγω του συγκεντρωτισμού, των ξεπερασμένων πρωτοκόλλων κρίσης και της μεγάλης (82%) εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επικαλούμενοι ένα πολεμικό παίγνιο από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ταϊβάν, οι FT αναφέρουν ότι η Μεγάλη Ταϊπέι βασίζεται σε μόλις τρία σημεία μετάδοσης, τα οποία συνδέουν τα βόρεια κέντρα ζήτησης με τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο κέντρο και το νότο, καθιστώντας το δίκτυο ιδιαίτερα ευάλωτο σε κινητικές, κυβερνοεπιθέσεις ή ηλεκτρομαγνητικές επιθέσεις.

Πόσο εύκολη είναι η ολική διακοπή ρεύματος σε όλη τη βόρεια Ταϊβάν;

Σύμφωνα με ένα κινεζικό στρατιωτικό περιοδικό που επικαλείται η SCMP τον Μάιο του 2025, ένα ταυτόχρονο χτύπημα σε τρεις βασικούς υποσταθμούς θα είχε πιθανότητα 99,7% να προκαλέσει ολική διακοπή ρεύματος στη βόρεια Ταϊβάν. Η έκθεση προσθέτει ότι αν χρονικά τοποθετηθεί σε αιχμή διαταραχής, όπως κατά τη διάρκεια τυφώνα ή εκλογών, η κατάρρευση άλλων συστημάτων υποδομής θα μπορούσε να εξελιχθεί 40% ταχύτερα.

Αυτή η ευθραυστότητα των υποδομών καθιστά τις βόμβες γραφίτη ιδανικό εργαλείο πρώτου πλήγματος σε μια στρατηγική που έχει σχεδιαστεί για να σπάσει τη θέληση της Ταϊβάν να πολεμήσει πριν καν αρχίσει ένας συμβατικός πόλεμος, ειδικά αν συνδυαστεί με έναν αποκλεισμό που ελέγχει το ρυθμό της κλιμάκωσης.

Η λογική αυτής της στρατηγικής ξεπερνά τις υποδομές- στοχεύει στο σπάσιμο του ηθικού και της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό, ο Φράνκλιν Κρέιμερ και άλλοι γράφουν σε μια έκθεση του Atlantic Council τον Ιούλιο του 2024 ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αποτυχίες στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ταϊβάν, την υγειονομική περίθαλψη, την παροχή νερού και τις μεταφορές, βυθίζοντας την κοινωνία στο χάος.

Τέτοιες διαταραχές, υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην αντίδραση της κυβέρνησης, αποσταθεροποιώντας ενδεχομένως την ικανότητά της να διατηρήσει την τάξη. Επισημαίνουν ότι o κινεζικός στρατός – PLA θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κοινωνική κατάρρευση για να επιτρέψει ένα καθοριστικό χτύπημα με στόχο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ταϊβάν.

Σκοτώνοντας αρουραίους σε κατάστημα πορσελάνης

Ο Κρέιμερ και άλλοι τονίζουν ότι οι διακοπές ρεύματος δεν θα ήταν απλώς παράπλευρες απώλειες, αλλά μια σκόπιμη τακτική σχεδιασμένη να παραλύσει τη διακυβέρνηση, να διαταράξει τον εθνικό αμυντικό συντονισμό και να επιταχύνει την πιθανή συνθηκολόγηση της Ταϊβάν.

Η στόχευση των κρίσιμων υποδομών ενέργειας της Ταϊβάν με «μαλακά όπλα», όπως οι βόμβες γραφίτη, δείχνει την προσέγγιση της Κίνας στον πόλεμο των πόλεων. Σε μια έκθεση της RAND τον Οκτώβριο του 2022, ο Σέιλ Λίλι σημειώνει ότι ο PLA έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στις προκλήσεις του αστικού πολέμου στις προετοιμασίες της για μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν.

Παραθέτει το κινεζικό ιδίωμα «σκοτώνοντας αρουραίους σε ένα κατάστημα πορσελάνης» για να καταδείξει την αναγνώριση από την PLA της ευθραυστότητας των αστικών περιβαλλόντων όπως η Ταϊπέι και την ανάγκη για προσοχή σε τέτοια περιβάλλοντα.

Ο Λίλι εξηγεί ότι η φράση αυτή, η οποία προέρχεται από ιστορικό προηγούμενο, αποδίδει τη δυσκολία διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων χωρίς να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές. Ενώ η έκθεση υπογραμμίζει τις προσπάθειες της PLA να προετοιμαστεί για επιχειρήσεις σε πολύπλοκα αστικά εδάφη, επισημαίνει επίσης ότι τα κινεζικά στρατιωτικά κείμενα ενδέχεται να υποτιμούν τη διάρκεια και την ένταση τέτοιων μαχών.

Μια επίθεση με βόμβα γραφίτη στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ταϊβάν θα γινόταν πιθανότατα σε συνδυασμό με αποκλεισμό και έντονο πληροφοριακό πόλεμο, όλα αυτά για να διασφαλιστεί ότι το αυτοδιοικούμενο νησί θα συνθηκολογήσει με ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση.

Τα μπλακ άουτ μπορεί να δώσουν την Ταϊβάν στην Κίνα αναίμακτα

Επισημαίνοντας την οικονομική ευπάθεια της Ταϊβάν, ο Μπόνι Λιν και άλλοι συγγραφείς αναφέρουν σε μια έκθεση του Αυγούστου 2024 για το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) ότι το 2022, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Ταϊβάν αντιπροσώπευαν το 61% και το 69% του ΑΕΠ της, αντίστοιχα. Σημειώνουν επίσης ότι το 97% της ενέργειας της Ταϊβάν και το 70% των τροφίμων της εισάγονται.

Η ίδια έκθεση προειδοποιεί ότι ένας κινεζικός αποκλεισμός που θα οδηγούσε σε διακοπή του εμπορίου κατά 50% θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και να παραλύσει βασικούς οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ημιαγωγών.

Προσθέτει ότι ακόμη και χωρίς πλήρη απομόνωση, οι σταδιακές διαταραχές στις μεταφορές καυσίμων και τροφίμων και μόνο θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένο πανικό, να αποδυναμώσουν το ηθικό και να ωθήσουν την Ταϊβάν σε διαπραγματεύσεις.

Πως η Κίνα μπορεί να κερδίσει την Ταϊβάν χωρίς πόλεμο

Σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό, ο Βίνσεντ Σο αναφέρει σε άρθρο του στο The Interpreter τον Μάιο του 2025 ότι η στρατηγική πληροφοριακού πολέμου της Κίνας προς την Ταϊβάν στοχεύει στη διάβρωση της πολιτικής συνοχής και της κοινωνικής εμπιστοσύνης χωρίς να προκαλέσει στρατιωτική δράση. Ο Σο λέει ότι αντί να πείσει την Ταϊβάν ότι η επανένωση είναι επιθυμητή, η Κίνα στοχεύει να την πείσει ότι η επανένωση είναι αναπόφευκτη.

Εξηγεί ότι αυτό επιδιώκεται μέσω σταδιακών τακτικών της γκρίζας ζώνης, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, της παραπληροφόρησης, του οικονομικού εξαναγκασμού και του αφηγηματικού κορεσμού, που αποσκοπούν στην εξομάλυνση της πίεσης και στον κατακερματισμό της λήψης αποφάσεων.

Προσθέτει ότι το κατακερματισμένο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ταϊβάν δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση και χειραγώγηση, ενώ οι οικονομικές εξαρτήσεις της ελίτ επιτρέπουν την ησυχαστική προσαρμογή.

Η βόμβα γραφίτη της Κίνας δεν είναι απλώς ένα εργαλείο στο πεδίο της μάχης- αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αδρανοποίησης μέσω συσκότισης, αποκλεισμού και αφηγηματικού πολέμου. Εάν η Κίνα θεωρεί τον πόλεμο μέσω μπλακ άουτ ως προοίμιο της πολιτικής κατάρρευσης, οι βόμβες γραφίτη μπορεί να μην είναι απλώς μια επιλογή. Θα μπορούσαν να είναι η εναρκτήρια πράξη ενός πολέμου που έχει σχεδιαστεί για να τελειώσει χωρίς καθόλου εισβολή.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook