Κίνα: Τα εργοστάσια ενδυμάτων σε κρίσιμο σημείο μετά τους δασμούς

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2025 11:21

Κίνα: Τα εργοστάσια ενδυμάτων σε κρίσιμο σημείο μετά τους δασμούς

Μεγάλα εμπόδια έχουν θέσει οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στο εμπόριο ρούχων στην Κίνα, με τα εργοστάσια ένδυσης να βρίσκονται πλέον σε ένα σημείο καμπής.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραγωγής ρούχων που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, αναζητώντας παράλληλα εναλλακτικές διεξόδους.

Πολύ υψηλοί οι δασμοί

Ο Liu Miao πούλαγε ρούχα στην Amazon σε αγοραστές χονδρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό το εμπόριο σταμάτησε απότομα.

Ο κ. Liu είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στην Γκουανγκζού, επί μακρόν κέντρο της άκρως ανταγωνιστικής βιομηχανίας ενδυμάτων της Κίνας. Ο ίδιος και άλλοι διευθυντές εργοστασίων, που ήδη αντιμετωπίζουν στενά περιθώρια κέρδους, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο συνδυασμός των δασμών και του νέου φόρου του προέδρου Τραμπ στις φθηνές εισαγωγές έπληξε βαθιά τις επιχειρήσεις τους. Τα κόστη κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού είναι επίσης υψηλότερα.

Οι δασμοί κατέστησαν αδύνατο για τον κ. Liu να συνεχίσει να πουλάει στην Amazon, όπου προηγουμένως έβγαζε περίπου 1 δολάριο από κάθε ρούχο, αλλά τώρα μόλις 50 σεντς, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

«Δεν μπορείτε να πουλήσετε τίποτα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Liu. «Οι δασμοί είναι πολύ υψηλοί».

Πλατφόρμες όπως η Amazon, η Shein και η Temu έφεραν την τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας στο κατώφλι του κόσμου. Αυτές οι διαδικτυακές αγορές έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρά εργοστάσια της Γκουανγκζού να φτάσουν σε αγοραστές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεδομένου ότι τα πακέτα αξίας κάτω των 800 δολαρίων μπορούσαν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορολόγητα, τα εργοστάσια και, με τη σειρά τους, οι πλατφόρμες ήταν σε θέση να χρεώνουν πολύ χαμηλές τιμές.

Οι εξαγωγές αποτέλεσαν σημαντικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα καλές στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε μια γειτονιά της Γκουανγκζού, ξένα πολυτελή αυτοκίνητα – Mercedes-Benz, BMW και Cadillac – ήταν σταθμευμένα έξω από εργοστάσια που πληρώνουν τους εργάτες περίπου 60 δολάρια την ημέρα για να παράγουν ρούχα που πωλούνται σε εφαρμογές όπως η Shein και η Amazon.

Αλλά τώρα που οι εμπορικές εντάσεις απομακρύνουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πολλές επιχειρήσεις στην Γκουανγκζού αντιμετωπίζουν ένα σημείο καμπής.

Πολλαπλές οι προκλήσεις για την Κίνα

Οι δασμοί επιτείνουν τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές ενδυμάτων. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βγάλουν κέρδος, καθώς η κινεζική κυβέρνηση αγωνίζεται να κάνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της χώρας. Χωρίς αύξηση των αξιών των κατοικιών, πολλοί Κινέζοι περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Αυτό έβλαψε τις επιχειρήσεις του Zhang Chen, ο οποίος είχε έξι καταστήματα ρούχων στην κεντρική επαρχία Χουμπέι. Αλλά όταν οι αγοραστές δεν επέστρεψαν μετά την πανδημία του Covid-19 και τα ενοίκια παρέμειναν υψηλά, αποφάσισε να τα κλείσει όλα.

«Το 2020, οι επιχειρήσεις δεν επέστρεφαν, και το 2021, εξακολουθούσαν να μην επιστρέφουν. Μέχρι το 2022, όταν ήταν ακόμα έτσι, φαινόταν ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ», δήλωσε ο κ. Zhang. Τώρα βγάζει περίπου 100 δολάρια την ημέρα παραδίδοντας φρεσκοραμμένα ρούχα στα σημεία συλλογής της Shein κοντά στο αεροδρόμιο.

Σε συνεντεύξεις, εννέα ιδιοκτήτες και διευθυντές εργοστασίων στην Γκουανγκζού δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους, ορισμένοι σε επαρχίες όπως η Χουμπέι, 600 μίλια μακριά, όπου θα μπορούσαν να πληρώνουν στους εργαζόμενους χαμηλότερους μισθούς. Λίγοι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετακινηθούν σε χώρες όπως το Βιετνάμ, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλά κινεζικά εργοστάσια για να αποφύγουν ενδεχόμενους νέους δασμούς τόσο υψηλούς όσο αυτοί που έχουν ήδη επιβληθεί στις κινεζικές εξαγωγές.

Πολλοί ανέφεραν μείωση των παραγγελιών. Άλλοι δήλωσαν ότι είχαν αναστείλει ορισμένες γραμμές παραγωγής. Όλοι περιέγραψαν ότι είδαν γειτονικές επιχειρήσεις να κλείνουν τις πόρτες τους τους τελευταίους μήνες, τονίζουν οι New York Times.

«Περιμένουμε και παρακολουθούμε»

Την Παρασκευή, καθώς τέθηκε σε ισχύ η αμερικανική πολιτική για τον τερματισμό των αφορολόγητων εισαγωγών από την Κίνα, ο Liu Bin μάζεψε τα πράγματά του στο εκτεταμένο εργοστάσιο ενδυμάτων, όπου σωροί από πακέτα Shein πίεζαν τα παράθυρα.

Το εργοστάσιο του κ. Liu ειδικεύεται σε φορέματα και μπλούζες που προορίζονται να φορεθούν σε ένα πάρτι στην παραλία ή σε ένα ραντεβού, και η Shein αγοράζει συνήθως περίπου 100.000 κομμάτια από αυτόν το μήνα. Αλλά τον Απρίλιο, αφού η εταιρεία παρήγγειλε περίπου τη μισή ποσότητα, άρχισε να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής του στη γειτονική επαρχία Jiangxi. Δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά το ενοίκιο στην Γκουανγκζού.

Ο κ. Liu είπε ότι η Shein προσέφερε κίνητρα για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς των δραστηριοτήτων στο Βιετνάμ και το είχε σκεφτεί, «αλλά στη συνέχεια οι δασμοί στο Βιετνάμ έγιναν ακόμη υψηλότεροι».

Είπε ότι είχε επίσης προσπαθήσει να βρει αγοραστές στο TikTok και το Temu, αλλά οι παραγγελίες ήταν μειωμένες σε κάθε πλατφόρμα. «Όλα ‘πέφτουν’ και εμείς απλώς περιμένουμε και παρακολουθούμε», δήλωσε ο κ. Liu.

Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις εγχώριες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν στην ντόπια αγορά τους. Αλλά με τους καταναλωτές της Κίνας να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τις δαπάνες, θα είναι δύσκολο για τα εργοστάσια να πουλήσουν τόσο πολύ στο εσωτερικό όσο εξήγαγαν.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook