Κόσμημα-θρύλος: Το ροζ διαμάντι της Μαρίας Αντουανέτας καταρρίπτει ρεκόρ στους Christie’s

Ήταν 20 Ιουνίου 1791 όταν η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ αποπειράθηκαν να διαφύγουν από το πύρινο Παρίσι.
Το βασιλικό ζεύγος της Γαλλίας προσπάθησε να γλυτώσει την ολέθρια μοίρα του, εις μάτην. Αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν μόλις 50 χιλιόμετρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους και η βασιλική οικογένεια εκτελέστηκε σε μια νίκη για την Επανάσταση που είδε τη μοναρχία να καταρρέει με κρότο.
Ένα θρυλικό, ροζ διαμάντι επιβίωσε της καταστροφής. Το ροζ διαμάντι Μαρία Θηρεσία -το όνομα της μοναδικής επιζήσασας κόρης του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄και της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας- είναι κομμάτι της ιστορίας ενός έθνους και ως τέτοιο ανήκει στη σφαίρα των θρύλων.
Το ροζ διαμάντι Μαρία Θηρεσία αναμενόταν να πωληθεί μεταξύ 2.836.852,50 ευρώ και 4.728.087,50 ευρώ όταν εμφανίστηκε στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης στις 17 Ιουνίου, αλλά ένας έντονος πόλεμος προσφορών εκτόξευσε το κόσμημα στην εκπληκτική τιμή πώλησης των 13.238.645,00 ευρώ.
Η τιμή έφερε διπλό παγκόσμιο ρεκόρ -τόσο για ένα εντυπωσιακό ροζ διαμάντι όσο και για ένα κόσμημα σχεδιασμένο από τον Τζόελ Άρθουρ Ρόζενταλ, ο οποίος επεξεργάστηκε το διαμάντι Μαρία Θηρεσία σε ένα δαχτυλίδι που ταιριάζει σε βασίλισσα.
View this post on Instagram
Διαμάντι-ορόσημο
Όπως θέλει η λαϊκή παράδοση (και η προέλευση του οίκου δημοπρασιών), πριν η Μαρία Αντουανέτα προσποιηθεί ότι ήταν μια απλά ντυμένη Ρωσίδα γκουβερνάντα στην αποτυχημένη προσπάθεια να διαφύγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό στο Παρίσι — την καταστροφική περιπέτεια γνωστή ως η Φυγή στη Βαρέν — παρέδωσε τα πιο πολύτιμα κοσμήματά της στον έμπιστο κομμωτή της, Λεονάρ Οτιέ.
Το σχέδιο ήταν να ανακτήσει αυτά τα κειμήλια μόλις όλα τακτοποιούνταν στο γαλλικό βασίλειο. Για προφανείς λόγους, αυτό δεν συνέβη ποτέ, με το διαμάντι να περνά αντ’ αυτού στη Μαρία Θηρεσία, η οποία παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, τον Δούκα του Ανγκουλέμ.
Από εκεί, το 10,38 καρατίων ροζ-μωβ διαμάντι πέρασε στην ανιψιά της, Μαρία Θηρεσία ντε Σαμπόρ, η οποία με τη σειρά της το δώρισε στην ανιψιά της, τη Βασίλισσα Μαρία Θηρεσία της Βαυαρίας, ως γαμήλιο δώρο.
Το 1996, περισσότερο από έναν αιώνα μετά, απόγονοι της Βαυαρής Βασίλισσας πώλησαν το διαμάντι στον οίκο Sotheby’s της Γενεύης.
View this post on Instagram
Κάποτε κομμάτι τιάρας, είχε επανατοποθετηθεί σε μια καρφίτσα μαλλιών, η οποία έφτασε σε μια βελούδινη θήκη με την αυτοκρατορική σφραγίδα του αυλικού κοσμηματοπώλη της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, A. E. Köchert.
Ο νέος ιδιώτης συλλέκτης εμπιστεύτηκε τον φημισμένο σχεδιαστή κοσμημάτων Ρόζενταλ (γνωστός και ως JAR από τα αρχικά του ονόματος του Joel Arthur Rosenthal) για να το «επανασυστήσει» σε ένα εντυπωσιακό δαχτυλίδι.
Ο JAR, ο πρώτος εν ζωή κοσμηματοποιός που απέκτησε αναδρομική έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, έκανε ό,τι του ζητήθηκε παραδίδοντας ένα κομψοτέχνημα άξιο της φήμης του πολύτιμου λίθου.
«Αυτή η εξαιρετική, τεκμηριωμένη, και συνεχής βασιλική καταγωγή καθιστά το διαμάντι μια ζωντανή μαρτυρία της ευρωπαϊκής ιστορίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ραούλ Καντάκια, επικεφαλής κοσμημάτων του Christie’s.
Από τα βάθη της Γκολκόντα

Πέρα από τη βασιλική του κληρονομιά, ο οίκος δημοπρασιών σημειώνει ότι το διαμάντι «πρέπει πιθανότατα να είναι επίσης προέλευσης Γκολκόντα», αναφερόμενος στα ορυχεία της Γκολκόντα στη νοτιοανατολική Ινδία που για περίπου δύο χιλιετίες ήταν η κύρια πηγή διαμαντιών στον κόσμο, τα οποία παρήγαγαν φημισμένα διαμάντια.
Ανάμεσα τους το αμφιλεγόμενο διαμάντι Koh-i-Noor -ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, βάρους 105,6 καρατίων και μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος- και το Regent Diamond -το διάσημο διαμάντι γνωστό και ως Αντιβασιλέας που ο Ναπολέων είχε τοποθετήσει στο σπαθί του, πιστεύοντας ότι θα τον έκανε αήττητο σύμφωνα με παλιές δοξασίες.
Το διαμάντι Regent είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα διαμάντια στον κόσμο. Έχει βάρος 140,64 καρατίων και έχει πολύ καθαρό χρώμα. Πήρε το όνομά του από τον Δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος ήταν αντιβασιλέας της Γαλλίας όταν αποκτήθηκε.
Το διαμάντι έχει μια πλούσια ιστορία και έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές, περνώντας από βασιλιάδες και αυτοκράτορες ενώ σήμερα, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
View this post on Instagram
Ορυκτή σαγήνη
Αν και το διαμάντι Μαρία Θηρεσία κουβαλάει μέσα στον καθαρό άνθρακα του μια ενδιαφέρουσα ιστορία, δεν είναι το κορυφαίο κομμάτι στη δημοπρασία του οίκου Magnificent Jewels.
Αυτή η τιμή ανήκει στο λεγόμενο Blue Belle, ένα διαμαντένιο κολιέ που «αγκαλιάζει» ένα ζαφείρι 392,52 καρατίων και ανακαλύφθηκε στη Ρατναπούρα της Σρι Λάνκα τη δεκαετία του 1920.
«Πρέπει να θεωρηθεί μεταξύ των πιο περίοπτων πολύτιμων λίθων που έχουν εμφανιστεί στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια» σχολίασε ο Καντάκια.
Το περιδέραιο αποκτήθηκε το 1937 από τον Λόρδο Νάφιλντ, ιδρυτή της Morris Motors Limited, με την πρόθεση να το δωρίσει στην Βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ -κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Το πολύτιμο αντικείμενο παρέμεινε σε ιδιωτικά χέρια μέχρι το 2014 όπου πωλήθηκε στον οίκο Christie’s της Γενεύης για 6.518.790,50 ευρώ.
Στη Νέα Υόρκη, το Blue Belle έχει λάβει εκτίμηση μεταξύ 7.564.912,50 ευρώ και 11.347.368,75 ευρώ.
Ωστόσο το διαμάντι Μαρία Θηρεσία έκλεψε με ευκολία την παράσταση, δεδομένου του ιστορικού των κοσμημάτων που συνδέονται με τη Μαρία Αντουανέτα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις τους.
Το 2021 ένα ζευγάρι διαμαντένιων βραχιολιών της Μαρίας Αντουανέτας πωλήθηκε για 7.755.778,75 ευρώ, τριπλάσια από την εκτίμηση.