Λευκοί Νοτιοαφρικανοί πρόσφυγες στις ΗΠΑ: Μια ιστορία από τα χρόνια του απαρτχάιντ

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2025 19:06

Λευκοί Νοτιοαφρικανοί πρόσφυγες στις ΗΠΑ: Μια ιστορία από τα χρόνια του απαρτχάιντ

Η πρώτη ομάδα λευκών Νοτιοαφρικανών, που σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι πρόσφυγες, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ντάλες κοντά στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Και έτυχαν θερμής υποδοχής από τις αμερικανικές αρχές.

«Θέλω να ξέρετε όλοι ότι είστε πραγματικά ευπρόσδεκτοι εδώ και ότι σεβόμαστε όσα έχετε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στην τελετή υποδοχής ο υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Λαντάου.

Αναμενόταν μια ομάδα 49 ​ανθρώπων, αλλά σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έφτασαν 59. Σε όλους θα αποδοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Κάποιοι κρατούσαν μικρά παιδιά και κυμάτιζαν μικρές αμερικανικές σημαίες. Ο χώρος των αφίξεων του αεροδρομίου είχε διακοσμηθεί με κόκκινα, λευκά και μπλε μπαλόνια στους τοίχους. Από εκεί αναχώρησαν με αεροσκάφη για άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όπου θα εγκατασταθούν.

Παρέκκλιση στη μεταναστευτική πολιτική

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι αιτήσεις τους για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες της μειονότητας των Αφρικάνερς της Νότιας Αφρικής, επισπεύσθηκαν. Υποστήριξε ότι ήταν θύματα «φυλετικών διακρίσεων» στη χώρα τους. Τον ισχυρισμό αυτό έχει απορρίψει η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, που υποστηρίζει ότι η ομάδα δεν υφίσταται κανενός είδους δίωξη που θα δικαιολογούσε την αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα.

Πέρα όμως από αυτό, άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στις ΗΠΑ σταδιακά χάνουν το καθεστώς προστασίας τους στις ΗΠΑ, ακόμη και αν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Σύμφωνα με το Human Rights Watch, η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου συνιστά «σκληρή φυλετική παρέκκλιση». Και επισημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι -πολλοί μαύροι και Αφγανοί πρόσφυγες- έχουν στερηθεί το καταφύγιο στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η επεξεργασία των αιτήσεών τους, δεν έγινε με τον συνήθη τρόπο. Στις ΗΠΑ, η επεξεργασία των αιτήσεων που υποβάλλουν οι πρόσφυγες διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια. Ενώ στη διαδικασία συμμετέχει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αυτήν τη φορά αυτό δεν έγινε.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υιοθετήσει τους σχετικούς ισχυρισμούς του Έλον Μασκ, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν από «γενοκτονία» διότι στη Νότια Αφρική στοχοποιούνται συγκεκριμένα «λευκοί αγρότες».

«Αγρότες δολοφονούνται, τυχαίνει να είναι λευκοί, αλλά το αν είναι λευκοί ή μαύροι δεν έχει καμία σημασία για μένα», είπε.

Ο Έλον Μασκ, γεννημένος στη Νότια Αφρική, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι υπήρξε «γενοκτονία λευκών» στη Νότια Αφρική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψήφισε «ρατσιστικούς νόμους περί ιδιοκτησίας».

Ποιοι είναι οι Αφρικάνερς

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρική, Σίριλ Ραμαφόσα υπέγραψε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κατάσχει ιδιωτική γη χωρίς αποζημίωση υπό ορισμένες συνθήκες, όταν αυτό θεωρείται «δίκαιο και προς το δημόσιο συμφέρον», στο πλαίσιο της αγροτικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει ακόμη κατασχεθεί γη βάσει του νόμου. Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, κατηγορώντας την ότι κατάσχει γη από λευκούς αγρότες χωρίς καμία αποζημίωση.

Εξαιτίας του πάλε ποτέ καθεστώτος του απαρτχάιντ, ενώ οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού, κατέχουν μόνο το 4% όλων των ιδιωτικών γαιών, σύμφωνα με έκθεση του 2017.

Οι Αφρικάνερς αποτελούν τη μεγαλύτερη λευκή ομάδα της Νότιας Αφρικής. Ήταν οι ηγέτες της κυβέρνησης του απαρτχάιντ, η οποία επέβαλε βάναυσα τον φυλετικό διαχωρισμό για σχεδόν 50 χρόνια πριν τον τερματίσει το 1994. Και ενώ η Νότια Αφρική έχει σε μεγάλο βαθμό επιτύχει στη συμφιλίωση των πολλών φυλών της, οι εντάσεις μεταξύ ορισμένων μαύρων πολιτικών κομμάτων και ορισμένων ομάδων Αφρικάνερς παραμένουν.

Πρόσφυγες και «πρόσφυγες»

Οι ισχυρισμοί για γενοκτονία λευκών στη Νότια Αφρική έχουν διαψευσθεί ευρέως. Ο Γκρέγκορι Μικς, υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι το να χαρακτηρίζονται αυτοί οι άνθρωποι πρόσφυγες από την κυβέρνηση Τραμπ «δεν ήταν απλώς μια ρατσιστική σφυρίχτρα, είναι μια πολιτικά υποκινούμενη επανεγγραφή της ιστορίας».

Επίσης, η Επισκοπική Εκκλησία δήλωσε ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξαιτίας της «προνομιακής μεταχείρισης» που χορηγείται στους Αφρικάνερς ως πρόσφυγες.

Μνημείο για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική

Και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει για τους πρόσφυγες με τον πρόεδρο Τραμπ. Του είπε ότι η κυβέρνησή του είχε λάβει ψευδείς πληροφορίες από ομάδες που παρουσίαζαν τους λευκούς ως θύματα λόγω των προσπαθειών να διορθωθούν τα ιστορικά λάθη του αποικιοκρατίας και του συστήματος απαρτχάιντ, που καταπίεζε τη μαύρη πλειοψηφία.

Μήνυση κατά της κυβέρνησης Τραμπ

Η Μελίσα Κίνι, δικηγόρος του Διεθνούς Προγράμματος Βοήθειας για τους Πρόσφυγες, μίλησε για πολλή υποκρισία και άνιση μεταχείριση» από την κυβέρνηση Τραμπ. Η οργάνωσή της μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επ’ αόριστον αναστολή του Προγράμματος Εισδοχής Προσφύγων των ΗΠΑ (USRAP) τον Ιανουάριο. Είπε ότι η πολιτική αυτή είχε αφήσει πάνω από 120.000 υπό όρους εγκεκριμένους πρόσφυγες σε αδιέξοδο.

Επίσης, ο Αφρικάνερ συγγραφέας Μαξ ντι Πριζ δήλωσε στο BBC ότι οι ισχυρισμοί για διώξεις λευκών Νοτιοαφρικανών ήταν «απόλυτος παραλογισμός» και «δεν βασίζονται στο τίποτα».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook