
Ντροπή και θλίψη προκαλεί η εικόνα του βανδαλισμένου τάφου της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν.
Την επόμενη ακριβώς ημέρα ξεσπούν βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, οι οποίοι αντιδρούν στο αυταρχικό καθεστώς.
Σήμερα, ο αδερφός της Αμινί δημοσίευσε φωτογραφίες από το μνήμα της αδερφής του, στα οποία βλέπουμε να έχει υποστεί ζημιές. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση στον τάφο μέσα σε λίγους μήνες.
«Ακόμη και το γυαλί του τάφου της, σας ενοχλεί» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ashkan Amini.
Και συμπλήρωσε: «Όσες φορές και να το σπάτε, εμείς θα το φτιάχνουμε. Ας δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος».
Stand der revolutionären Phase in Iran? Das Grab von Jina Amini wurde laut ihrem Bruder Ashkan zum zweiten Mal geschändet. Er schreibt dazu: «Ihr könnt es 1000x kaputt machen, wir werden es immer wieder reparieren, mal sehen wer eher müde wird ✌️» pic.twitter.com/KS8eJHM6bS
— Amina (@amina_aziz_) May 22, 2023
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Σάλεχ Νιρμπαχτ, δήλωσε ότι ο τάφος βανδαλίστηκε την Κυριακή από άτομα «γνωστά για τέτοιες απεχθείς ενέργειες στο παρελθόν».
Αποκάλυψε επίσης πως οι Αρχές εμπόδιζαν την εγκατάσταση προστατευτικού θόλου στον τάφο της Αμινί και μάλιστα είχαν απειλήσει έναν τεχνίτη πως θα έκλειναν την επιχείρησή του εάν πραγματοποιούσε το έργο.
Η Mahsa πέθανε στο νοσοκομείο της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών στην πρωτεύουσα για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων του Ιράν που απαιτούσαν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα.
Μάρτυρες είπαν ότι η 22χρονη Κούρδη ξυλοκοπήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν ότι την κακομεταχειρίστηκαν και αντ’ αυτού κατηγόρησαν την «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια» για τον θάνατό της.
Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν μετά την κηδεία της στη γενέτειρά της, το Saqqez, όταν γυναίκες έσκισαν τις μαντίλες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως «ταραχές» που υποκινούνται από το εξωτερικό. © πηγή: in.gr