Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να ποντάρει ο Τραμπ στο Κίεβο

Δημοσιεύτηκε στις 22/05/2025 11:07

Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να ποντάρει ο Τραμπ στο Κίεβο

Οι τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία, έχουν φέρει απαισιοδοξία στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να επιτύχει ειρήνη με κανένα τίμημα. Τι τον συμφέρει να κάνει λοιπόν;

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα 19 Μαΐου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ απειλεί να αποχωρήσει από τις απογοητευτικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το μεγάλο ερώτημα, τώρα, όπως σημειώνουν οι New York Times, είναι αν εγκαταλείπει επίσης το τριετές σχέδιο της Αμερικής για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες, απειλούσε με νέεες κυρώσεις τους Ρώσους, εάν δεν δεχτούν την 30ήμερη ανακωχή.

Ωστόσο, μετά το τηλεφώνημα της Δευτέρας αυτές οι δεσμεύσεις εξανεμίστηκαν.

Δυτικοί αναλυτές και ΜΜΕ επικρίνουν τη στάση Τραμπ. «Η πολιτική από την αρχή της κυβέρνησης Τραμπ ήταν να ασκείται πίεση στο θύμα, την Ουκρανία, και όχι στον επιτιθέμενο, τη Ρωσία», έγραψε η Μπρίτζετ Α. Μπρινκ, πρώην πρέσβειρα και μακροχρόνια αξιωματικός του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού έφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα. «Η ειρήνη με κάθε κόστος δεν είναι καθόλου ειρήνη – είναι κατευνασμός».

Την ίδια στιγμή, όμως το ρωσικό Sputnik εξηγεί πέντε λόγους για τους οποίους, εάν δεν καταφέρει ο Τραμπ να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας, θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ουκρανία και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Sputnik καλεί Ουάσιγκτον

Πρώτον, σύμφωνα με την ανάλυση της Εκατερίνα Μπλινόβα, η Ουκρανία είναι ένα πηγάδι δίχως πάτο που ρίχνονται χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής διαθέσει 182,8 δισεκ. δολάρια για την Ουκρανία και η σύγκρουση εξακολουθεί να διαρκεί, η διαφθορά επιμένει και η νίκη παραμένει μια φαντασίωση του Ζελένσκι, σύμφωνα με την ρωσική ανάλυση.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να σπαταλάμε τα χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων» λέει.

Τι δουλειά έχετε στην Ουκρανία

Δεύτερον, υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει στον πόλεμο.

Επικαλείται την παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο ότι παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί στην Ουκρανία, δεν μπορεί να κερδίσει και να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από το 2014.

«Ωστόσο, ο Ζελένσκι συνεχίζει να απαιτεί περισσότερα – και η Ουάσιγκτον συνεχίζει να τα στέλνει. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι νεκροί Ουκρανοί» σημειώνεται από την Μλινόβα.

Τρίτον, αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν αφορά τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν αποτελεί ζωτικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, σημειώνει.

Υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα για «δημοκρατία» – το καθεστώς Ζελένσκι έχει απαγορεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχει κλείσει τα ΜΜΕ. Αυτό απέχει πολύ από το να είναι φάρος ελευθερίας.

«Αναξιόπιστος ο Βολοντίμιρ»

Τέταρτον, σύμφωνα με την ανάλυση, ο Ζελένσκι δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστος

Έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος — αγνόησε τις συμφωνίες του Μινσκ και παραβίασε μονομερώς την προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία της Κωνσταντινούπολης του 2022 που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τη σύγκρουση σε ένα μήνα.

Προσθέτει ότι ο Ουκρανός ηγέτης παραβίασε την ενεργειακή εκεχειρία Τραμπ-Πούτιν και ότι επίσης στερείται νομιμότητας.

Τέλος, η Ρωσίδα αναλύτρια λέει ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία είναι καλύτερη για τις ΗΠΑ

«Αντί να σπαταλούν πόρους στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδιώξουν μια γεωπολιτική επαναφορά με τη Μόσχα» υπογραμμίζει.

«Η συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ έχει επικερδές δυνατότητες σε κοινά έργα που κυμαίνονται από το διάστημα και την πυρηνική ενέργεια έως τις σπάνιες γαίες και την τεχνητή νοημοσύνη» σημειώνει.

Η Μέρκελ τα είχε παραδεχτεί

Όσα αναφέρονται στη ρωσική ανάλυση είναι εν πολλοίς ορθά. Αυτό το επιβεβαιώνουν δυτικές πηγές.

Η ίδια η Μέρκελ έχει δηλώσει για τον Πούτιν: «Αλλά δεν νομίζω ότι σκόπευε να επιτεθεί στην Ουκρανία μια μέρα όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2000. Αντίθετα, αυτή είναι μια εξέλιξη όπου εμείς στη Δύση πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε αν κάναμε πάντα το σωστό» (Spiegel, 24/11/2024).

Όσον αφορά το πόσο αξιόπιστος ο Ζελένσκι, την απάντηση είχε δώσει ξανά η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit.

Τότε είχε υπογραμμίσει ότι η συμφωνία του Μινσκ χρησίμευσε για να αγοράσει χρόνο για να επανεξοπλίσει την Ουκρανία. «Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία», δήλωσε η Μέρκελ στην εβδομαδιαία «Χρησιμοποίησε επίσης αυτόν τον χρόνο για να γίνει ισχυρότερη, όπως μπορείτε να δείτε σήμερα».

Ο Ζελένσκι καρατόμησε μάλιστα και στενό του φίλο από σύμβουλο επειδή άσκησαν πιέσεις ακροδεξιά στοιχεία όταν αποπειράθηκε να συμφιλιώσει τους Ουκρανούς.

Το Κίεβο δεν εννοούσε ποτέ να εφαρμόσει εκείνες τις συμφωνίες εξαπολύοντας ένα κύμα διωγμών κατά εκατοντάδων χιλιάδων Ρωσόφωνων Ουκρανών των ανατολικών περιοχών της χώρας. Ο Ζελένσκι δεν έδινε ούτε καν τις συντάξεις στους ανθρώπους ενώ ετοίμαζε πολύ άσχημα πράγματα για τους ίδιους του συμπατριώτες του.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook