Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος συνεχίζουν να αναφέρονται σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύτηκε στις 19/03/2022 17:45

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος συνεχίζουν να αναφέρονται σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως και ο Λευκός Οίκος, είχαν φροντίσει να κάνουν ξεκάθαρο ότι η στρατιωτική παρέμβαση της Ουάσινγκτον θα είναι εκτός τραπεζιού.

Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρη θέση του Μπάιντεν, τέτοιες δηλώσεις έχουν τον τρόπο τους να δοκιμάζονται και μερικές φορές να υποκύπτουν στις περιστάσεις, όπως αναλύει η Washington Post.

Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, για παράδειγμα; Επιπλέον, η υποστήριξη για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν θα έλεγε κανείς πως είναι σε ασήμαντα επίπεδα, καθώς το 41% σε μια δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα και 35% σε μια άλλη, τάσσεται υπέρ — ακόμη και όπως σημείωσε η τελευταία δημοσκόπηση, αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζει να ζητά μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα απαιτούσε τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Με άλλα λόγια, αυτό το θέμα τίθεται εκτός συζήτησης έτσι απλά. Και όλο και περισσότερο, ο Λευκός Οίκος το αντιμετωπίζει με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: επικαλούμενος τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μεταξύ κυρώσεων και Τρίτου Παγκοσμίου

Ο Μπάιντεν ανέφερε εν συντομία την πιθανότητα στις αρχές της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι η επιλογή ήταν μεταξύ κυρώσεων και «τρίτου παγκόσμιου πολέμου». Και την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο Μπάιντεν όσο και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, προσπάθησαν επανειλημμένα να τονίσουν ότι οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και τέτοια μέτρα πιθανότατα θα ισοδυναμούσαν ή θα ισοδυναμούσαν με την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιέζοντας την απόφαση να μην παρασχεθεί στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα, ο Ψάκι απάντησε: «Λοιπόν, θα έλεγα ότι αυτό στο οποίο βασίζεται η αξιολόγησή μας είναι πώς να αποτρέψουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο εδώ». 

Την επόμενη μέρα, ο Μπάιντεν ανέφερε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο τέσσερις φορές σε δύο ξεχωριστές εμφανίσεις.

«Η ιδέα ότι θα στείλουμε επιθετικό εξοπλισμό και θα έχουμε αεροπλάνα και άρματα μάχης με Αμερικανούς πιλότους και Αμερικανικά πληρώματα, απλά καταλαβαίνετε… αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εντάξει;» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα καταπολεμήσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία».

Τη Δευτέρα, η Ψάκι είπε ότι «η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας». Και την Τετάρτη, το συνέδεσε με μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας: «Θα απαιτούσε ενδεχομένως να καταρρίψουμε ρωσικά αεροπλάνα – το ΝΑΤΟ να καταρρίψει ρωσικά αεροπλάνα. Και δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι σαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγούσε σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Ακόμη και οι υποστηρικτές της ιδέας το έχουν παραδεχτεί. Όσο για το αν αυτή η σύγκρουση θα σήμαινε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο, εξαρτάται από το πώς το ορίζετε αυτό.

Τι ορίζεται ως Τρίτος Παγκόσμιος;

Ο «Παγκόσμιος Πόλεμος» στην πραγματικότητα τέθηκε σε λαϊκή χρήση παρά πολύ μετά την ολοκλήρωση της κυρίως ευρωπαϊκής σύγκρουσης του 1914-1918, γνωστή τότε ως Μεγάλος Πόλεμος. Όταν ξεκίνησε μια παρόμοια σύγκρουση, το περιοδικό Time το 1939 πρότεινε ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Σε γενικές γραμμές, ένας παγκόσμιος πόλεμος ορίζεται ως αυτός που εμπλέκει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ή/και πολλές ηγετικές χώρες. Ένας πόλεμος στον οποίο εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα εμπλέκουν σίγουρα δύο τέτοια έθνη και είναι δύσκολο να δούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλέκονται σε κάτι τέτοιο χωρίς άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η έννοια έχει εμφανιστεί σπάνια κατά τη διάρκεια άλλων συγκρούσεων. Όχι όμως όπως σήμερα, σύμφωνα με την Washington Post. 

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μπάιντεν σχετικά με τον κίνδυνο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου από το NBC News την Τετάρτη, ο Ζελένσκι δεν διαφώνησε — αλλά αντίθετα πρότεινε ότι ίσως είναι αναπόφευκτο ή έχει ήδη ξεκινήσει.

«Κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Ζελένσκι, «και ποια είναι η πιθανότητα αυτού του πολέμου εάν πέσει η Ουκρανία;».

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook